מחקר: נשים הן לסביות או ביסקסואליות בלבד
בטוחות שאתן סטרייטיות במאה אחוזים? תחשבו שוב. מחקר חדש מוכיח כי כשזה מגיע למשיכה מינית, מרבית הנשים מגורות מינית גם מנשים וגם מגברים, ויש לכך הסבר
עוד בנושא:
רצינו קולנוע שיאפשר גם ללסביות להתבטא
"מרגע שיצאתי מהארון אני מאושר מאי פעם"
עולם הפסיכולוגיה לא נח כשזה מגיע לעיסוק בנושא, והרבה מחקרים עסקו בשאלת הגירוי המיני אצל נשים וגברים. לרוב נמצא כי נשים, בממוצע, יותר נמשכות מבחינה פסיכולוגית לבנות המין שלהן, וזה משפיע כמובן גם על המשיכה המינית. נשים, בשונה מגברים, מגיבות באופן פיזי אל בנות המין שלהן, כלומר מגורות מינית גם מגברים וגם מנשים. זה לא נכון, מן הסתם, לגבי לסביות הנמשכות יותר לבנות המין היפה מאשר לגברים.
הקשת של המשיכה
המחקר החדש, בהובלת ד"ר גרולף ריג'ר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אסקס הבריטית, ביקש מ-345 נשים הממוקמות על כל הקשת של הספקטרום המיני, לצפות בסדרה של סרטונים בעלי תוכן פורנוגרפי. במקביל, המחקר מדד את התגובות הביולוגיות שלהן, כולל התרחבות של האישונים, הדופק וזרימת הדם בגוף.
מושאי המחקר הן נשים בגילאים שונים, המגיעות מרקע חינוכי מגוון וזהות אתניות שונה. הן התבקשו למקם את עצמן על הספקטרום המיני, ולזהות עצמן כ-"סטרייטית", "סטרייטית במידה רבה", "ביסקסואלית הנוטה לסטרייטית", "ביסקסואלית", "ביסקסואלית הנוטה ללסבית", "לסבית במידה רבה" או פשוט "לסבית".
תוצאות המחקר מלמדות כי נשים אשר זיהו עצמן כסטרייטיות היו מגורות, בממוצע, על ידי סרטונים שהציגו גם גברים אטרקטיביים וגם נשים אטרקטיביות. זאת בניגוד לנשים שהגדירו עצמן כלסביות והגיבו בעוצמה רבה יותר לנשים מאשר לגברים. שתי הקבוצות הגיבו באופן דומה לנטייה המינית שלהן. כלומר, סטרייטיות נמשכו לגברים בדיוק כפי שלסביות נמשכו לנשים מושכות שהופיעו בסרטונים.
הביקורת כנגד המחקר טוענת כי גירוי מיני אינו זהה לנטייה מינית. ד"ר ריג'ר דחה את הטענות האלה והגיב אליהן בתקשורת: "למרות שרוב הנשים מזוהות כסטרייטיות, המחקר שלנו מדגים באופן מובהק שכשזה מגיע למה מדליק אותן - הן או ביסקסואליות או לסביות, אבל אף פעם לא סטרייטיות". בנוסף, המחקר מציין כי בשונה מגברים, האוריינטציה המינית של נשים פחות מושפעת מהמין של הפרטנר, ויותר מושפעת מגורמים חברתיים ותרבותיים.
גורמים אלו כוללים היסטוריה של מערכות יחסים, רקע חינוכי, אמונות דתיות ועוד. כתוצאה מכך, הגישה המינית של נשים יכולה להיות יותר נרחבת ומקבלת מזו של גברים. תוצאות המחקר, בנוסף למחקרים קודמים, מגבות את התפיסה הזאת. הורמונים ברמות חשיפה שונות מגיל צעיר גם מצוינים כהסבר אפשרי לשונות הכללית בתגובות לגירוי מיני.
אין ספק, הנושא הזה הוא די בעייתי. המחברים של המחקר מציעים כי "יש שונות בין גברים ונשים כאשר מדובר בגירוי מיני, והיא מושפעת מגורמים פסיכולוגיים הקשורים באפשרות של קיום משיכה אל בני המין השני". כמו כן, הם מציינים כי המחקר נוגע לנשים המגיעות מתרבות מערבית ומרקע חינוכי מתועש, עשיר ודמוקרטי. ולכן, נכון להיום, לא ניתן להשליך את תוצאות המחקר שלהם על כלל האוכלוסייה.