שתף קטע נבחר

 

מכה למהגרים: ניצחון לשמרנים בקרואטיה

מפלגת האופוזיציה השמרנית גברה על המפלגה הסוציאל-דמוקרטית השלטת וזכתה ב-63 מושבים בפרלמנט בן 151 המושבים. קמפיין המפלגה התמקד בהגבלות על ההגירה ובחיזוק הזהות הלאומית וערכי המשפחה

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

והרי תוצאות הבחירות - ניצחון לאופוזיציה: מפלגת "האיחוד הדמוקרטי הקרואטי" (HDZ) השמרנית זכתה בבחירות שנערכו היום (יום א') בקרואטיה אחרי שקיבלה 63 מושבים בפרלמנט בן 151 המושבים. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SDP) השלטת זכתה ב-53 מושבים בלבד.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אלפי מהגרים נכנסים לקרואטיה ביום מאז אמצע ספטמבר (צילום: AP) (צילום: AP)
אלפי מהגרים נכנסים לקרואטיה ביום מאז אמצע ספטמבר(צילום: AP)

הבחירות בקרואטיה היו הראשונות שנערכות במדינה מאז שהצטרפה לאיחוד האירופי ב-2013. תהיה הממשלה החדשה אשר תהיה, משימותיה העיקריות הן לשקם את הכלכלה השברירית ולהגיע לסיכום עם האיחוד האירופי על מכסת המהגרים שתיכנס לשטח המדינה והסדרת מעברם של המהגרים שנכנסו פנימה לצפון היבשת. כבר עתה קורסת קרואטיה תחת גל המהגרים הגדול שזורם אליה זה חודשיים.

 

"לא רוצה להקשיב למה שבריסל אומרת לנו לעשות"

יותר מ-6,500 קלפיות הוצבו ברחבי קרואטיה לכבוד ההצבעה. בבחירות הקודמות ב-2011 עמד שיעור ההצבעה על 61.72 אחוזים ובוועדת הבחירות העריכו שנתון זה צפוי להיות גבוה יותר בבחירות שנערכו היום. "אני הולך להצביע למען הזהות של קרואטיה, אנחנו רוצים שתהיה לנו זהות משלנו ולא להקשיב למה שבריסל אומרת לנו לעשות", אמר יוסיפ בן ה-66 בעת הצבעתו בקלפי.

 

הקואליציה השמרנית תומכת בגישה קשוחה כלפי מהגרים לעומת הסוציאל-דמוקרטים ודורשת להגביר את בקרת הגבולות כדי לשלוט בזרימת המהגרים לתוך המדינה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יותר מ-330 אלף מהגרים נכנסו בקרואטיה מאז אמצע ספטמבר אחרי שחצו את הגבול מסרביה. מדי יום נכנסו למדינה בממוצע כ-5,000 מהגרים ולעתים עמד המספר על עשרת אלפים. קרואטיה נחשבת לאחת המדינות העניות באיחוד האירופי, שבה עומד שיעור האבטלה על 16 אחוזים, הרבה מעבר לממוצע באיחוד האירופי שעומד על 9 אחוזים.

 

קמפיין האופוזיציה התמקד בזהות לאומית ובערכי המשפחה

מפלגת HDZ מהאופוזיציה, שניתבה את דרכה של קרואטיה לעצמאות מיוגוסלביה ב-1991, האשימה את ממשלת המרכז-שמאל של ראש הממשלה זוראן מילאנוביץ' שהיא רכה ולא יעילה בטיפול במשבר המהגרים. "אני מצטער עבור האנשים האלה (המהגרים), אבל סוגיית המהגרים לא תקבע את ההצבעה שלי", אמר מאריצ'ה בן ה-71. "אני אצביע למען שגשוג כלכלי, לחיים טובים יותר לצעירים ולזקנים".

 

פרשנים פוליטיים בקרואטיה אמרו שמפלגת האופוזיציה, שבנתה את הקמפיין שלה על סוגיות של זהות לאומית וערכי המשפחה במדינה בת 4.4 מיליון התושבים - רובם קתולים - עשויה להתקשות להשיג תמיכה מהמפלגות הקטנות כדי להקים ממשלה קואליציונית יציבה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הבטיח צמיחה כלכלית מהירה יותר. טומיסלב קרמרקו, מנהיג מפלגת האופוזיציה השמרנית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבטיח צמיחה כלכלית מהירה יותר. טומיסלב קרמרקו, מנהיג מפלגת האופוזיציה השמרנית(צילום: AFP)

"רוצה ארבע שנים נוספות בשלטון. זוראן מילאנוביץ', ראש הממשלה ומנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רוצה ארבע שנים נוספות בשלטון. זוראן מילאנוביץ', ראש הממשלה ומנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית(צילום: רויטרס)

במצב שכזה הסוציאל-דמוקרטים עשויים לשמור על השלטון גם אם יקבלו פחות קולות מהשמרנים. "ברגע זה קשה לומר איזה צד יועדף על ידי המפלגות הקטנות", אמר הפרשן הפוליטי ויססלב ראוס.

 

מפלגת "גשר", שהוקמה לפני שלוש שנים, עשויה למלא תפקיד מכריע בהרכבת הקואליציה הבאה בקרואטיה. המפלגה מסרה שהיא תלחץ לבצע רפורמות במגזר הציבורי המנופח ולשפר את האווירה העסקית במדינה.

"אני מאוד אופטימי, אני מאמין שננצח", אמר מנהיג מפלגת האופוזיציה HDZ, טומיסלב קרמרקו לאחר שהצביע מוקדם יותר בזאגרב. ראש הממשלה מילאנוביץ' אמר שלמפלגתו מגיע למשול ארבע שנים נוספות במדינה משום שהכלכלה, שנשענת רבות על תיירות, החלה לצמוח לאחר שש שנות מיתון. מפלגת HDZ אמרה שהיא מסוגלת להשיג צמיחה כלכלית מהירה יותר מזו הנוכחית שעומדת על אחוז אחד.

 

מדגם הטלוויזיה שפורסם עם סיום ההצבעה בקלפיות הורה על שוויון בין שתי המפלגות הגדולות. זארקו פוחובסקי, פרשן עצמאי, אמר שתוצאת המדגם מצביעה על כך ששיחות המשא ומתן הקואליציוניות יהיו ארוכות. "הכול תלוי במה שמפלגת 'גשר' תעשה. אם הם ידבקו בהבטחה שלהם מלפני הבחירות לא להיכנס לממשלה עם HDZ ועם SDP, שיחות המשא ומתן עשויות להיכשל ואנו עשויים לעמוד בפני בחירות חדשות עוד ארבעה חודשים", אמר הפרשן. "אפשרות נוספת היא ממשלת מיעוט, אבל דבר זה משמעותו חוסר יציבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אין הכרעה. קלפי בקרואטיה
צילום: AFP
מומלצים