חופש מהול בפחד: נהגות באפגניסטן
אפגניסטן שאחרי נפילת הטליבאן מעודדת נשים לנהוג. הגברים ברחובות - הרבה פחות. הנהגות הצעירות מתמודדות עם הטרדות ותאונות דרכים מכוונות. הגברים: "הן מדרדרות את הנשים לזנות"
מאז שרוקסאר אזאמי התחילה לנהוג ברחובות קאבול בשנה שעברה היא מתמודדת עם זלזול, הטרדות ומצבים שבהם חייה נמצאים בסכנה. זה קורה כשנהגים מתנגשים בה בכוונה. למרות הכול היא לא מתכוונת לוותר.
עוד חדשות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אזאמי, עיתונאית בת 23, הוציאה רישיון מכיוון שלא יכלה לשאת עוד את ההטרדות שאיתן התמודדה כל בוקר ברחוב. גם כשעלתה למונית שתסיע אותה למשרד היה בה נהג שהטריד אותה כל הדרך לעבודה. היא קנתה מכונית, ועדיין ההטרדות נמשכו. "עבור הרבה גברים לראות נהגת זה דבר חדש, אז הם מטרידים אותך", היא מספרת.
"אחת הדרכים היא תאונות מכוונות". במקרה אחד, במהלך נסיעה הביתה, היא הבחינה בחמישה גברים שהיו בג'יפ ונסעו אחריה. היא המשיכה לנהוג עד שהם השיגו אותה וחסמו את דרכה בסמטה נידחת בדרום העיר. כשהחמישה יצאו מהג'יפ אזאמי ניצלה את הרגע, נסעה לאחור, לחצה בכל הכוח על דוושת הגז ונמלטה מהמקום. "זו הייתה חוויה נוראית", סיפרה.
רוב הגברים באפגניסטן חושבים שהנהגות כופות את תרבות המערב על המדינה, וטוענים שהן מתנגדות לערכי האיסלאם. "נשים שנוהגות, בעיקר צעירות, מגדילות את חוסר המוסר בחברה ואפילו מובילות לזנות בחברה האסלאמית", אומר גבר כבן 50 בקאבול. "הן מעודדות מוסלמיות אדוקות לנהוג בחוסר מוסריות וזה נהיה בלתי נסבל".
פעם המצב היה אחרת. עד שנות ה-90 אישה מאחורי ההגה לא היה מחזה נדיר, כולל באוטובוס. ב-1992 נפל המשטר הקומוניסטי בקאבול ופרצה מלחמת האזרחים, ואחריה נראו פחות ופחות נהגות בכבישים. כשהטליבאן השתלט על המדינה ב-1996 הוא אסר רשמית על נשים לנהוג, ויותר מכך נאסר עליהן לצאת מהבית ללא כיסוי ראש וליווי של גבר.
השינוי המיוחל הגיע כשארה"ב הציבה את חייליה באפגניסטן והדיחה את הטליבאן מהשלטון בשלהי 2001. אז שבו מיליוני נשים ללמוד בתיכונים
ובאוניברסיטאות, והוכרז במדינה על שוויון מגדרי. בקאבול נרשמות כאלף נשים מדי שנה לשיעורי נהיגה. בימי הטליבאן עמד המספר על כ-50 בלבד. "נשים זכאיות לנהוג ואנחנו מעודדים אותן לכך", אמר ראש מערך התנועה במשטרת הבירה האפגנית.
למרות העידוד מהשלטונות נראה שהן עדיין לא יכולות לנהוג בשקט. הפעילה החברתית סוהליה סאמה בת ה-25 מצפה לנהוג מבלי שירדפו אותה. "אני מרגישה הרבה יותר בטוחה מאז שלמדתי לנהוג. כשאני רואה נשים אחרות נוהגות אני מרגישה כאילו המדינה שלנו מתקדמת לעתיד טוב יותר, מתורבת יותר".
התהליך מבטיח, אבל לא מספיק. בחודשים האחרונים הובילה ההתעוררות של הטליבאן לחשש של גורמים באו"ם ופעילי זכויות אדם בנוגע לשלום הנשים האפגניות אחרי עזיבת הכוחות הבינלאומיים. עדויות של נשים שנמלטו מהעיר קונדוז שאותה כבש לאחרונה הטליבאן חושפות עדויות מזוויעות על כיתות יורים והוצאות להורג של נשים.