שתף קטע נבחר
 

מה גורם לכאב בגוף להפוך לכרוני - ואיך לטפל?

זה מתחיל מכאב ממוקד בעקבות פציעה, אבל במקום שהכאב יחלוף עם הזמן - הוא נשאר ומתרחב. כאב כרוני היא בעיה שכיחה שניתן לפתור באמצעות שינוי התנהגותי ותודעתי

כולנו סובלים מכאבים, אך לא תמיד מעניקים להם את היחס המתאים. האגודה הבינלאומית למחקר כאב הגדירה כאב כ"תחושה וחוויה נפשית לא נעימה הקשורה בנזק ממשי או אפשרי לרקמה, או המתוארת במונחים של נזק מסוג זה".

 

כשאנחנו חווים כאב אנחנו רוצים לדעת מהי הסיבה לכאב, כמה זמן הוא יימשך וכיצד ניתן לטפל בו. מטופלים שיקבלו את המידע המלא והמתאים, יידעו להתמודד טוב יותר עם הכאב.

 

קראו עוד בנושא:

כך משפיעה הנשימה שלכם על כאבי גב, צוואר וכתפיים

כאב מפרקים: למה זה קורה, מה הטיפול ומתי צריך לנתח

כך תזהו: מתי כאב הראש מבשר - יש לך בעיה חמורה

 

מה גורם לתחושת הכאב? כדי לענות על השאלה הזו אנחנו צריכים להבדיל בין שני סוגי כאב: כאב אקוטי (חריף) וכאב כרוני.

 

מה ההבדלים בין כאב אקוטי לכרוני?

כאב אקוטי - הוא תגובה פיזיולוגית לנזק רקמתי שיכול להיות קשור לניתוח, טראומה או מחלה. כאב מסוג זה הוא נורמלי ואף מסייע במניעת נזק רקמתי נוסף. כאב אקוטי לרוב מוגבל בזמן.

 

 

כאב אקוטי הוא חיוני למניעת נזק לגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב אקוטי הוא חיוני למניעת נזק לגוף(צילום: shutterstock)

 

כאשר מתרחש נזק לרקמה, הרקמה מעבירה מסר של כאב. כשהגירוי מספיק גדול המסר מגיע אל מערכת העצבים המרכזית. מערכת העצבים המרכזית ממשיכה לקבל מסר של כאב כל עוד הוא לא הופסק. במקביל, מתחיל תהליך דלקתי באזור הפגיעה שגורם לעלייה נוספת ברגישות לכאב. כלומר כל גירוי, כגון מגע באזור, יגרום לכאב.

 

הכאב הראשוני חולף תוך מספר שניות עד דקות. המשמעות אינה שהרקמה החלימה, אלא שהגוף שואף לחזור לתפקוד הרגיל שלו. ישנן מספר דרכים לסייע לגוף לחזור לתפקוד הרגיל שלו למשל תרמותרפיה (חימום או קירור), טיפול תרופתי נוגד כאב ודלקת, עיסוי למקום הכאב, ועוד. מנוחה מסויימת והדרגתיות בחזרה לפעילות בהתאם ליכולת של המטופל ולאופי הפציעה, ילוו את הליך הריפוי.

 

כאב כרוני - הוא כאב שנמשך מעל שלושה חודשים. אחד מתוך שבעה אנשים יחוו כאב כרוני. זו הבעיה הבריאותית השכיחה ביותר - יותר ממחלות לב וסוכרת. מקור הכאב יכול להיות רקמה כמו שריר, עצם, עור או ממקור עצבי. כאב כרוני זהו כאב עיקש אשר קשה לטפל בו.

 

מה גורם לכאב להפוך לכרוני?

רוב הרקמות מחלימות בתקופה של שישה שבועות ועד שישה חודשים. כאשר המסר הראשוני של הנזק הרקמתי נמשך מעבר לזמן מסוים, מערכת העצבים המרכזית עוברת עירור ונגרמת ירידה בסף הגירוי של העצבים.

 

עצבים שאינם מעורבים בהעברת מסרים של כאב, מתחילים לעשות כן, אזורי הכאב מתרחבים כך שגם אזור שלא היה קשור אנטומית לאזור הפגיעה יתריע על כאב וכל כאב מורגש כחמור.

 

ניתן לדמות את מערכת העצבים למערכת אזעקה של בית. המערכת אמורה להתריע על ניסיון פריצה לבית, אך אם היא תהיה רגישה ידי, משב רוח יכול לגרום להפעלתה כאילו מדובר בפריצה. ככל שהכאב חמור יותר ונמשך זמן רב יותר, קיים סיכוי גבוה יותר שהשינויים במערכת העצבים המרכזית יהפכו לקבועים.

 

בכאב כרוני הבעיה היא במערכת התחושתית ולאו דווקא בנזק הרקמתי עצמו או בשינויים המבניים ברקמה. המוח מפיק כאב גם כשאין כבר נזק רקמתי. כאב כרוני יכול לגרום לתחושת כאב חמורה יותר במקרה של נזק רקמתי חדש, אזורי כאב חדשים יכולים להפוך לכאב כרוני ביתר קלות והכאב יכול להתפשט לאזורים סמוכים אשר אנטומית לא ניזוקו. טיפול ובקרה לא הולמים בכאב עלולים להפוך כאב לכרוני - ואחר כך כאב גורר עוד כאב.

 

כיצד מתמודדים עם הכאב?

ראשית, המטופל צריך לדעת שהכאב שהוא חווה, הוא כאב אמיתי. המטרה של המטפל, היא לשנות את ההבנה של המטופל לגבי סיבת הכאב. חשוב שהמטופל יבין שהכאב הוא מנגנון הגנה של הגוף ולאו דווקא מדד לנזק רקמתי.

 

בכאב כרוני המוח עדיין "חושב" שיש נזק רקמתי ולכן ממשיך לשדר כאב. כעת, צריך ללמד את המוח ואת מערכת העצבים מחדש שאין סכנה ואין כבר נזק לרקמה. חשוב לציין שזה נכון רק למקרים בהם נשללה סיבה אחרת לכאב.

 

כאב כרוני יכול לגרום לחרדה ולהשפיע על התפקוד היומיומי, בעיקר במקרים בהם אין סיבה ברורה לכאב. התעסקות יומיומית בחשיבה על הכאב רק תגרום לכאב גדול יותר.

 

בנוסף לכך, כאב מושפע מהאמונות ומדפוסי ההתנהגות שלנו. למשל, פחד מפציעה, מפציעה חוזרת וממגבלה תפקודית משפיעים על תפיסת הכאב ועלולים ללבות את אותה תחושה. קבלה מסוימת של המצב והשקעת האנרגיות בטיפול הולם הינן משמעותיות ביכולת לשלוט בכאב.

 

גורמים נוספים כגון אורח חיים לא בריא, תזונה לקויה, לחץ במקום העבודה וחוסר בפעילות גופנית יכולים לגרום לעירור מערכת העצבים ובכך להגדיל את הסיכוי לכאב כרוני. לכן, טיפול במקרי לחץ, חרדה ודיכאון יכולים לסייע בהפחתת כאב.

 

נטילת תרופות נגד כאבים יכולה לעזור, אך במידה מוגבלת. התערבות כירורגית ברוב המקרים אינה הפתרון והתערבות כזו עלולה אף להעצים את הכאב. במידה ומוצע פתרון מסוג זה, מומלץ לגשת לחוות דעת נוספת. בכאב כרוני הפתרון הוא לשבור את מעגל הכאב.

 

הגישה האקטיבית שמטרתה לאמן מחדש את מרכז הבקרה, המוח, מציעה לבצע בהדרגה תנועה אקטיבית נוחה ללא פחד מכאב . תוך כדי התרגול הרקמות בשאיפה יחזרו לתפקודן הקודם. בסופו של דבר המטופל ישוב בהדרגה לתפקודו היומיומי ואף ללפעילויות מורכבות יותר על פי רצונו ולא יהיה מוגבל עקב הכאב. המלחמה בכאב אינה פשוטה אך היא בהחלט ישימה.

 

הכותבים: רז מרטיקרו B.PT, אילנית אברון MSc.PT, סאם חמיס MSc.PT, איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכאב משמש כמנגנון הגנה של הגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים