שתף קטע נבחר

 

משבר בשוק מחנה יהודה: "יכול להסתובב פה צבא שלם, הלקוחות לא חזרו"

פיני, בעל דוכן ירקות, מספר שהכנסותיו ירדו ב-50%: "כל אחד משתדל לשרוד בכוחות עצמו, אבל זה קשה. אין שום גוף שיעזור לנו, אין למי לפנות". המשטרה מדברת על יציבות ביטחונית וחזרה לשגרה. בעלי העסקים בשוק מתארים משבר עמוק

 

"אנשים לא באים". מחנה יהודה לא מתאושש    (צילום: עפר מאיר)

"אנשים לא באים". מחנה יהודה לא מתאושש    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשבועות האחרונים חלה ירידה משמעותית בכמות הפיגועים והפרות הסדר בירושלים, לעומת הימים של תחילת גל הטרור. מילואימניקים של מג"ב שהוצבו בבירה שוחררו, אבל העסקים בירושלים רחוקים מלחזור לשגרה. "אין שינוי - ממש לא", אומר פיני צדקיהו, בעל דוכן פירות וירקות בשוק מחנה יהודה. "אנשים לא באים, לא מספיק. כנראה לא מרגישים ביטחון למרות שעדיין יש כאן כוחות צבא. יכול להסתובב פה צבא שלם, אבל הלקוחות עדיין לא יבואו". 

 

צדקיהו מספר שהוא מרגיש פגיעה קשה מאוד בעסק שלו וכי הכנסותיו ירדו בכ-50%. "ההוצאות נשארו אותן הוצאות והמסים אותם מסים. כל אחד משתדל לשרוד בכוחות עצמו, אבל זה קשה. אין שום גוף שיעזור לנו, אין למי לפנות".

"יכול להסתובב פה צבא שלם, הלקוחות עדיין לא יבואו". שוק מחנה יהודה, השבוע (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
"יכול להסתובב פה צבא שלם, הלקוחות עדיין לא יבואו". שוק מחנה יהודה, השבוע(צילום: עפר מאיר)

"מקווים שהמדינה תעזור לנו להתמודד עם הפגיעה" (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
"מקווים שהמדינה תעזור לנו להתמודד עם הפגיעה"(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

 

בהערכות מצב של משטרת ירושלים הוחלט גם להסיר חלק ניכר מהחסימות במזרח העיר, לאחר שלדברי המשטרה נרשמה "יציבות ביטחונית" באזור. את מנחם מזרחי, בעל המאפייה "עוגת חן" בשוק, זה לא מנחם. הוא חשב שהרגיעה היחסית תחזיר את העסק למסלולו, אבל האופטימיות שלו נתקלה במציאות קשה. "הייתה 'רגיעה סמויה', כבר חשבנו שאנחנו מאחורי זה. אבל שוב יש פיגועי דריסה ודקירה. אמנם זה לא בשוק, אבל יש לזה השפעה גם כאן".

 

לדבריו, כל העסקים בשוק נפגעים, ובמיוחד הגדולים שבהם. גם הוא אינו מרגיש את דילול הכוחות בעיר, וקורא לאזרחים לחזור לשוק: "יש המון כוחות משטרה, מג"ב וצבא בחוץ. אנשים צריכים לבוא באהבה ועם תחושת ביטחון".

 

טוביה דהן מ"דוד דגים בע"מ" מעריך שכמות הלקוחות שמגיעים לשוק פחתה בחצי, והנפגעות הגדולות הן המסעדות. "אנחנו נערכים עם סחורות, אבל מגיעים פחות קונים. זו סיטואציה לא נעימה לעמוד ולהסתכל על העובדים שלא עושים כלום", הוא מספר. "בשבוע שעבר הייתה איזושהי עלייה הדרגתית בכמות הלקוחות, אבל השבוע שוב יש בעיות. אני מקווה שהמדינה תבין את הפגיעה בנו ותעזור לנו להתמודד".

 

"עברנו תקופות קשות מזו". טוביה דהן בשוק מחנה יהודה (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
"עברנו תקופות קשות מזו". טוביה דהן בשוק מחנה יהודה(צילום: עפר מאיר)
 

"אין ספק שזה מרגיע כשרואים את כוחות הביטחון מסתובבים פה, אבל אני מניח שיש בזה שיקולים של עלות-תועלת. אי אפשר לחיות כל הזמן בלחץ, עברנו תקופות יותר קשות מזו", אומר דהן, ולא מאבד את האופטימיות: "אני מאמין שהקונים יחזרו כי האוויר של השוק טוב לנפש ומרגיע את האנשים. אני מקווה שתחזור תקופה ארוכה של רגיעה שבה נתפרנס בכבוד. בעזרת השם יהיה טוב".

 

סגן ראש העיר ירושלים ומחזיק תיק פיתוח כלכלי, עופר ברקוביץ', אומר שהוא "שמח על הרגיעה שמורגשת לפחות באזור ירושלים. החיים לאט לאט חוזרים למסלולם, אבל צריך להפריד בין המציאות הביטחונית שמשתפרת לבין מציאות של עסקים בעיר שצריכים עזרה מיידית". לדבריו, האירועים בחודש האחרון השפיעו על העסקים בצורה דרמטית: "חלק מהם במשבר אמיתי וחלק ממש בקריסה, ולכן אנחנו ממשיכים לדרוש מהממשלה להקים קרן מיידית לסיוע, וכן לנקוט פעולות נוספות שיכולות להביא עוד משאבים לעיר כמו העברת כנסים לירושלים והפעלת תקציבי הרווחה והפנאי של הממשלה בעיר בשנה הקרובה".

 

ברקוביץ' טוען כי למרות דילול הכוחות, פריסת השוטרים עדיין מורגשת בנקודות רבות בעיר, ותחושת הביטחון היא גבוהה. "אני חושב שהמהלכים שנעשו הביאו לתגובה מהירה לאירועים ולשיפור היכולת למנוע אירועים נוספים".

 

עסקים בגוש עציון: "הפכנו לגטו"

גם בגוש עציון פגע הטרור בעסקים. במכתב בהול ששלח ראש המועצה דוידי פרל לראש הממשלה בנימין נתניהו הוא דורש הכרת ממשלה בבעלי העסקים כאנשי קו עימות: "תחושת פחד וחוסר נעימות אצל התושבים מחד וההגבלות והבדיקות על האוכלוסייה הפלסטינית מאידך הביאו לפגיעה דרמטית בבעלי העסקים הנובעת מצמצום מחזורי המכירות וביטול הזמנות תיירות. אנו דורשים פריסת ודחיית תשלומי חובה, הלוואות בתנאים נוחים ומענקים יחודיים".

 

מאז החל גל הטרור אירעו הפיגועים בצומת הגוש ולא במתחם הקניות, זאת עד הדקירה בשבוע שבעבר בתוך המתחם, שצמצמה משמעותית את מספר הלוקחות. בעלי החניות במתחם החלו במבצעים אך ללא תוצאות. לאחרונה ניסו גם במועצה לסייע בתוכנית שיקום משלהם, שבמסגרתה הופצה חוברת הנחות וקופונים, אך נכון לעכשיו גם התוכנית לא עוזרת.

 

"מה שהורג אותנו זה שגל הטרור נמשך כל כך הרבה זמן. כבר חודש שלם שיש כל יום פיגוע", אומר עוזי צפדיה, בעל חנות במתחם. "לאחרונה גם ספקים מבקשים לא להגיע. המצב קשה ולא נוכל להחזיק מעמד עוד הרבה זמן".

 

המצב מורכב מאחר שברוב החנויות עובדים פלסטינים יחד עם יהודים. בעקבות הפיגועים בצומת הוגברה האבטחה וצה"ל הקים עמדה בכניסה למתחם שבה הוא מבצע בדיקות לכל רכב פלסטיני שנכנס. לרוב אין אישור להיכנס עם לוחיות זיהוי פלסטיניות והערבים מתבקשים להחנות בחוץ ולהיכנס ברגל. "הפכו את המתחם שלנו לגטו, הגעתי למצב שנכנס לי לקוח אחד ביום", מסכם רומן רוטשטיין, בעלי חנות למוצרי חשמל בצומת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
מתקשים להתאושש בשוק
צילום: עפר מאיר
צילום: עפר מאיר
"כל העסקים בשוק נפגעים". שוק מחנה יהודה
צילום: עפר מאיר
מומלצים