קטלוניה: הפרלמנט בעד היפרדות מספרד
הפרלמנט בקטלוניה שנשלט על ידי בדלנים אישר לפתוח בהליך ההיפרדות ממדינת האם שבסופו, עד 2017, תהיה קטלוניה מדינה עצמאית
הפרלמנט בקטלוניה הצביע היום (יום ב') בעד החלטת ממשלת החבל להיפרד מספרד. עם ההצבעה תתחיל קטלוניה לגבש מפת דרכים לעבר עצמאות, שאותה תנסה הממשלה במדריד לחסום בכל מחיר.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ההכרזה על פרישה, צעד ראשון שלטענת המפלגות התומכות בעצמאות קטלוניה יוביל תוך 18 חודשים להיפרדות מספרד, זכתה לתמיכה של רוב חברי הפרלמנט האזורי - 72 תומכים מול 63 מתנגדים. ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי אמר שיפנה לבית המשפט החוקתי לעצור את הכרזת העצמאות הקטלנית. ראחוי אמר במסיבת עיתונאים שהפנייה לבית המשפט החוקתי נועדה להבטיח שלהצהרת העצמאות הקטלנית לא יהיו "שום השלכות".
בחודש ספטמבר זכו המפלגות שתומכות בעצמאות מספרד ברוב המושבים הפרלמנט הקטלני. החוקה הספרדית לא מתירה לשום אזור במדינה להיפרד ממדינת האם וממשלת המרכז-ימין בראשות ראש הממשלה ראחוי כבר אמרה שתפעל בבתי המשפט כדי לחסום את הצעד הקטלני לעבר עצמאות.
המאבק של הקטלונים למען עצמאותם, אף שהם זוכים לאוטונומיה רבה, נמשך שנים רבות. בעבר כלל מאבק מזוין ובשנים האחרונות התמיכה הפוליטית בהיפרדות הולכת וגוברת.
לפני כשנה הצביעו כשני מיליון מתושבי החבל במשאל עם ו-80 אחוזים מהמצביעים תמכו בעצמאות עבור קטלוניה. יותר מ-1.6 מיליון תושבים ענו "כן" על שתי השאלות: "האם אתם תומכים במדינה" ו"האם אתם תומכים בעצמאות". עם זאת, רק כשני מיליון מתוך 7.5 מיליון התושבים השתתפו באותו משאל.
התנגדותה החריפה של ספרד להיפרדות נובעת בעיקר מהעובדה שחבל קטלוניה אחראי לכ-19 אחוזים מהתוצר הלאומי של המדינה, כ-200 מיליארד אירו, מה שהופך אותו לאזור העשיר ביותר בספרד. למרות שגם הקטלונים נפגעו במשבר העולמי ב-2008, התמ"ג במחוז נותר גבוה מהממוצע במדינה.
בחבל חיים כ-7.5 מיליון אזרחים ומדובר במחוז השני בגודלו במדינה. שוכנות בו 586 אלף חברות, בהם חברת האופנה "מנגו" ומפעל של חברת הרכב "סיאט". בירתו ברצלונה היא העיר המתוירת ביותר בספרד עם כרבע מכלל תיירות החוץ של המדינה. בנוסף קטלוניה אחראית לרבע מהייצוא הספרדי, שוב, יותר מכל מחוז אחר במדינה.