תודה ושלום: הטניסאיות שפרשו מוקדם מדי
הפרישה המפתיעה של פלאביה פנטה אחרי טורניר גמר הסבב בסינגפור החזירה אותנו לכוכבות אחרות שהחליטו לתלות את המחבט כשהן בשיאן. הנין התעייפה, קלייסטרס נשחקה וברטולי נשברה מהפציעות. "נקודות משחק" נזכר בשלוש טניסאיות מצטיינות שהחליטו לעשות "קאט" בפתאומיות ומתרפק על ההישגים שהשאירו מאחור
במוצאי שבת של ה-12 לספטמבר, לפני קצת פחות מחודשיים, פלאביה פנטה בת ה-33 הורידה את המסך מעל הקריירה שלה. זה קרה בתזמון הכי לא צפוי שאפשר להעלות על הדעת - בזמן שאלפים מרעיפים עליה אהבה ומריעים לה ארוכות על זכייתה הסנסציונית באליפות ארה"ב הפתוחה, דקות אחרי שניצחה את רוברטה וינצ'י בגמר הכל-איטלקי הראשון מאז תחילת העידן הפתוח שנערך בגרנד-סלאם (זה שגם במקרה היה הגמר המבוגר ביותר בהיסטוריה ואחד המוזרים והמרגשים אי פעם).
דווקא בעת ההיא האלופה הטרייה החליטה לרדת מהבמה, עם חזה שמתפוצץ מגאווה וצעצוע חדש וכבד ביד. כי זה מה שהלב שלה אמר לה, כי היא לא רצתה ללכת נגד תחושות הבטן.
מעטים האנשים שנתפסו מוכנים להכרזה הדרמטית. אף אחד לא ראה אותה מגיעה, חוץ ממנה. היא חיכתה שנים לתואר המייג'ור הראשון שלה, עברה בדרך 49 גרנד-סלאמים נטולי גביע ובסוף הגיעה לנחלה ונגעה בפסגה. דווקא אז היא הודיעה לקהל ההמום שאת ההחלטה לפרוש קיבלה בתחילת המסע, עוד לפני שידעה שתסיים אותו עם צ'ק של 3.3 מיליון דולר ופיק חדש ובלתי נתפס. אם זאת לא הייתה פנטה, כנראה שלא היינו מאמינים.
הפרס שקיבלה בעבור ההישג לא הסתכם רק בכניסה לטופ 10, ובא לידי ביטוי במובן רחב הרבה יותר. פנטה הצטרפה לרשימה אקסלוסיבית של טניסאיות שעשו לעצמן "קאט" כשהן בשיא, או ממש מעט אחריו. כמוה, גם ג'סטין הנין, מריון ברטולי וקים קלייסטרס, שלושה שמות שכתבו את שמן בספרים בעודן חובטות, היו במיטבן כשהודיעו קבל עם ועולם שהן משאירות את הטניס מאחוריהן. גם במקרה שלהן הקונצנזוס המוחלט היה שעוד יש להן מה לתת על המגרש, גם אם לדעתן יהיה להן מה לתרום במקומות אחרים.
בסוף השבוע שעבר ההצהרה המפתיעה כל-כך של פנטה בסיום הגמר ההוא קיבלה תוקף מעשי, ואחרי הפסד למריה שראפובה בטורניר גמר הסבב בסינגפור היא פרשה סופית. בסטייל, בחיוך ולא לפני שפירגנה ליריבתה ללא גבול, סתם בשביל הכיף.
בלי לתפוס את הכותרות הראשיות, כמעט בהיחבא, אחת מסיפורי השנה של הטניס העולמי בשנים האחרונות ירדה מהמגרש לנצח. סיום דרכה בסבב החזיר אותנו לאופן שבו שלוש טניסאיות אחרות עשו דבר דומה בגיל מוקדם אף יותר, ופיתה אותנו לגלגל את סיפוריהן כדי לנסות ולהבין למה בוחרות כוכבות הספורט הלבן לעשות "סטופ" דווקא אחרי שהן מגיעות לאולימפוס.
ג'סטין הנין
תקציר הקריירה: מאחורי ארשת הפנים הרגועה תמידית של אחת מטניסאיות העל בעידן שלפני סרינה וויליאמס הסתתר סיפור חיים מורכב. אמה נפטרה כשהייתה בת 12, אביה ניתק איתה קשר לתקופה ארוכה ומבעלה התגרשה בעודה חורכת את המגרש. הטניס הקטלני שאפיין אותה, מכות גב היד המאלפות והאלגנטיות סידרו לה 2007 מושלמת, במהלכה היא ניצחה 63 משחקים מתוך 67 בהם לקחה חלק. רשימת התארים שלה כללה לא פחות משבעה תארי גרנד סלאם, שלושה מהם ברולאן גארוס האהוב עליה כל-כך.
דבר השחקנית: "קשה לפרוש בשיא, אבל הלב אמר לי שזה הדבר הנכון. נהיה לי יותר ויותר קשה להקשיב למאמן שלי, לארוז מזוודות ולנסוע לתחרויות. העברתי דף בחיים. יש עוד הרבה דברים שאני רוצה לעשות. חוץ מווימבלדון, השגתי כל מה שרציתי".
מה קרה אחר-כך: בספטמבר 2009 הודיעה חגיגית על קאמבק. "האש בתוכי עוד לא כבתה", הכריזה בהתרגשות באחת ממהדורות החדשות בבלגיה, כשהיא מסמנת את 2010 כנקודת הזמן שבה תחזור להתחרות. "חשבתי שכן, אבל טעיתי". הטריגר להודעה המפתיעה היה התהליך המופלא שעבר על בת ארצה קים קלייסטרס, שתלתה את המחבט, שבה לסבב ומשום מקום זכתה באליפות ארה"ב הפתוחה (תוך שהיא מנצחת בדרך לתואר את שתי האחיות וויליאמס, בזו אחר זו).
הנין, בהשוואה לקולגה הוותיקה, חוותה הצלחה פחותה בחלק ב' של הקריירה שלה. בראשית אותה שנה אמנם הגיעה לגמר אליפות אוסטרליה הפתוחה, אבל בגרנד-סלאמים הבאים נשרה בסיבוב הרביעי ולאליפות ארה"ב בכלל לא הגיעה. הופעה לא מוצלחת נוספת במלבורן הספיקה לה כדי לפרוש שוב ולא לחזור. את שנתה האחרונה כטניסאית פעילה היא סיימה במקום ה-12 המכובד.
מריון ברטולי
תקציר הקריירה: מריון ברטולי תמיד הייתה עוף מוזר. סיפורים מסתוריים על יחסי האהבה-שנאה שטיפחה עם אביה וולטר, שפרש מעיסוקו כרופא למען הצלחתה ולפי הפרסומים השונים נהג לאמן אותה בדרכים לא קונבנציונליות, ריחפו מעל הטקסים המשונים שפיתחה והחבטות לא השגרתיות שאיפיינו אותה. מכל התמהיל הזה יצאה לברטולי קריירה שאפשר להתגאות בה, גם אם היא מתנקזת בעיקר לאליפות ההיא. שהרי מעל כל ההישגים שרשמה מנצנצת לה ברזומה הזכייה הבלתי נשכחת בווימבלדון 2013.
שש שנים לפני כן הגיעה בפעם הראשונה לגמר באול אינגלנד קלאב, כשהיא מנצחת בחצי את הנין במגרש המרכזי. חודש אחרי שעברה להתאמן אצל אמילי מוראסמו ונגעה בשמיים, היא היממה את העולם עם הכרזה מרגשת, וגם כואבת, על פרישה. ההצלחה המטאורית על המדשאות המצוחצחות בממלכה הקפיצה אותה עד למקום השביעי בעולם, אלא שבדיעבד הסתבר כי זה לא ממש תרם לאמביציה שלה להמשיך.
דבר השחקנית: יש ספורטאים שבוחרים להודיע על פרישה עם דמעה של הקלה. אצל מריון ברטולי ההודעה על הסוף לוותה במועקה מורגשת ובכי מתפרץ. "אני פשוט לא יכולה יותר", הודיעה אחרי שהודחה בסיבוב השני של טורניר סינסינטי, על-ידי סימונה האלפ. "יש לי כאבים בכל הגוף אחרי משחקים. אף אחד לא יזכור את ההפסד הזה. עברתי הרבה מאוד פציעות, נתתי הכל. הגשמתי את החלום שלי והוא ישאר איתי לנצח. הגוף שלי מאותת לי שהוא לא יכול להתמודד עם זה עוד".
מה קרה אחר-כך: בניגוד לשחקניות כמו הנין וקלייסטרס שהחליטו לתת לעצמן צ'אנס נוסף והתפתו לחזור לשואו ביזנס, אצל ברטולי ההודעה המצערת, שהכתה כרעם ביום בהיר את כל מעריציה ואוהביה, לא קיבלה טוויסט חיובי. היא הפכה לפרשנית ביורוספורט, ניסתה את מזלה בתחום עיצוב האופנה ונהנתה מהחיים שאחרי.
במרץ האחרון סיפקה רמיזה אפשרית לקראת העתיד לבוא מגזרתה כשצייצה בטוויטר "לחזור או לחזור לטניס? מה אתם חושבים?", ואפילו קיבלה תשובה מעניינת בנושא מג'ימי קונורס ("אם את בריאה ובכושר, תחזרי"). אלא שההרהורים הפומביים לא הובילו למעשים, וברטולי נשארה מחוץ למגרש עד היום.
קים קלייסטרס
תקציר הקריירה: במשך שנים ארוכות הייתה נחושה קים קלייסטרס להוכיח שטניס הנשים הבלגי לא נעצר בג'סטין הנין. הסגנון היה פחות מלוטש, וגם הביצועים לא תמיד הוכיחו את עצמם, אבל בסופו של דבר הפכה האקסית של לייטון יואיט (ממנו נפרדה אחרי שנת אירוסין אחת) לאחת הטניסאיות האהובות בהיסטוריה של המשחק – ובזכות. ב-2004 סבלה מפציעה קשה בכף היד, ממנה התאוששה בצורה מופלאה עם זכייה בגרנד-סלאם הראשון שלה, בארה"ב, שנה אחת לאחר מכן. המגרש בניו יורק היה ליעד האהוב עליה גם בהמשך דרכה, אחרי שהוסיפה בו שתי זכיות רצופות ב-2009-2010. בתווך היא הספיקה להתחתן עם כדורסלן העבר האמריקאי בראיין לינץ' ולפרוש ממשחק פעיל במאי 2007, חודשיים לפני תאריך היעד המתוכנן, בגיל 24 בלבד.
דבר השחקנית: "הגיע הזמן שלי לשינוי בחיים. הזמן שלי להינשא, הזמן שלי לילדים שיהיו. זמן למשפחה ולחברים, בלי לבלות אותו כל הזמן בנסיעות ואימונים ולקרוא כל מיני שקרים בתקשורת. תודה לכולם".
מה קרה אחר-כך: מאוחר יותר הסתבר כי היא לקחה רק פסק זמן קצר, שנגמר די מהר. פחות משנתיים לאחר מכן היא כבר חזרה במלוא הכוח לשגרת טניס שוטפת, בדרך ל-2010 פנטסטית שבה זכתה בחמישה טורנירים (כולל, כאמור, בפלאשינג מדו) והשתלטה על המקום הראשון בעולם. שנה עברה, והשגשוג המקצועי התחלף בביש מזל מתמשך. קצת לפני רולאן גארוס היא סבלה משתי פציעות – אחת מהן בכתף, שנייה ברגלה (אחרי שרקדה יחפה בחתונה של בן דודה). בווימבלדון היא לא לקחה חלק, החלה לשקוע וסיימה את 2012 בחיוך בכל זאת, למרות שהפסידה כבר בסיבוב השני של אליפות ארה"ב ללורה רובסון הבריטית. "אני גאה בעצמי על מה שהצלחתי להשיג", אמרה בסיפוק, כמעט בלי עצב בלב, דמעות בגרון או מועקה בנפש. "הקריירה שלי הייתה מסע מדהים. הגשמתי הרבה מאוד חלומות".