סקר: כולסטרול בדם? ישראלים מודעים אבל פחות בודקים
רובכנו יודעים שכולסטרול גבוה מסוכן לבריאות, אך סקר שנערך לאחרונה מגלה כי כמחצית מהישראלים לא טרחו לבדוק את ערכי הכולסטרול שלהם בשנה האחרונה, חלקם אף לא בדקו מעולם
קראו עוד על הכולסטרול:
ספורט מוריד כולסטרול? ולמה למזון אין ממש השפעה?
כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ
גם רזים סובלים מכולסטרול גבוה
מהסקר עלה כי 89% מהציבור מודע לסכנות הקטלניות שעלולות להיגרם כתוצאה מכולסטרול גבוה. עם זאת, 49% כלל לא בדקו את רמות הכולסטרול שלהם בשנה האחרונה. עוד עולה מהסקר כי 44% מבני 40-54 הנוטלים טיפול תרופתי לכולסטרול באופן קבוע, טוענים כי הטיפול לא הצליח להפחית את הכולסטרול ליעד אותו קבע הרופא.
מהסקר עולה עוד כי המודעות נמוכה יותר ביחס לקשר בין תזונה, משקל וכולסטרול: 32% מהציבור לא יודעים כי בעיית כולסטרול אינה מטרידה רק בעלי משקל עודף, 53% סבורים בטעות שרמות הכולסטרול תלויות רק בתזונה שלנו, רק כמחצית מהציבור (49%) מודעים לכך שהגוף שלנו מייצר כולסטרול בעצמו.
הקשר בין גנטיקה לכולסטרול
מרבית הציבור (88%) אינו מודע לקיומה של מחלה גנטית הנקראת היפרכולסטרולמיה משפחתית אשר גורמת לעודפי כולסטרול בדם. המדובר במחלה תורשתית נפוצה מאוד המובילה לרמות גבוהות מאוד של כולסטרול LDL (כולסטרול "רע"), ועשויה לגרום לנטייה ללקות במחלות לב וכלי דםבגיל צעיר.עקב פגיעה בתפקוד הקולטנים, תאי הכבד של אדם הסובל מהיפרכולסטרולמיה משפחתית (FH) אינם מסוגלים לעבד את הכולסטרול LDL, ולכן הכולסטרול ה"רע" נשאר בזרם הדם ומצטבר בדפנות העורקים (טרשת עורקים), דבר שעלול להוביל להתקף לב או לשבץ. למרבה הצער, בישראל כמו במרבית המדינות בעולם, עד 80% מכלל הלוקים במחלה כלל אינם מאובחנים.
כאשר נשאלו ביחס למשפחה שלהם, 15% מהמשיבים טענו כי במשפחתם יש נטייה לכולסטרול גבוה מגיל צעיר, אולם 23% לא ידעו האם במשפחתם קיימת נטייה כזו.
לא בודקים ולא מטפלים
בכל הנוגע לאבחון עודף כולסטרול והטיפול בו, הסקר מצביע על מקום רחב לשיפור: 49% לא בדקו במהלך השנה האחרונה את רמות הכולסטרול שלהם, 17% מהציבור טוענים כי לא בדקו זאת מעולם. 18% מהמשיבים אמרו שאין להם מושג האם יש להם עודף כולסטרול בדם.רק 12% מהציבור השיבו כי הם נוטלים תרופות להורדת כולסטרול, 85% מהמשיבים בגילאי 40-54 טענו שאין להם צורך בטיפול תרופתי לכולסטרול. בעיה נוספת שהסקר מסמן היא מידת היעילות של הטיפול: 44% מקרב בני 40-54 הנוטלים טיפול תרופתי לכולסטרול באופן קבוע מעידים כי הטיפול אינו מצליח להפחית את הכולסטרול ליעד שנקבע עבורם על ידי הרופא.
הסקר נערך על ידי חברת התרופות סאנופי יצרנית פראלואנט להורדת רמות כולסטרול גבוהות, ונערך בקרב 500 איש המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל.
"הסטטיסטיקה בישראל ובעולם המערבי קובעת ש-1 מכל 4 אנשים בגילאי 45+ סובלים מעודף כולסטרול בדם", מסביר ד"ר אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ב' בבילינסון, "ממצאי הסקר מחזקים את הטענה כי קיים תת-אבחון של הבעיה וכי ישראלים רבים מזניחים את הטיפול בכולסטרול אף שהדבר עלול לעלות להם בחייהם.
"דור חדש של תרופות לטיפול ביתר כולסטרול מהווה חדשות טובות עבור המטופלים. שילובן של התרופות החדשות עם הטיפול התרופתי הקיים מגביר את יעילות הטיפול בהפחתה נוספת של 60% יותר. זו בשורה חשובה במיוחד עבור אנשים עם כולסטרול גבוה שאינם מאוזנים עם סטטינים ונמצאים בסיכון גבוה להתקפי לב ושבץ מוחי"
איך הכולסטרול מזיק ללב? צפו: