נתניהו בוושינגטון: אין שלום בגלל הפלסטינים
ראש הממשלה נאם בפני כינוס הפדרציה היהודית ואמר שהסכסוך הישראלי-פלסטיני לא נובע ממאבק על שטחים אלא מהתעקשות הפלסטינים לסרב להכיר בישראל. "יהיה שלום כשנפגוש מנהיג שמוכן להכיר במדינה יהודית". נתניהו גם הרגיז את המפלגות החרדיות: אשקיע בטיפוח הקהילות הקונסרבטיביות והרפורמיות
"לאורך המלחמה בסוריה, ישראל לא התערבה בקרבות כי אני לא בטוח באיזה צד לבחור". כך אמר היום (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאום שנשא באירוע של מכון המחקר השמרני AEI בוושינגטון. הערב נאם נתניהו בפני כינוס הפדרציות היהודיות (GA) של צפון אמריקה, והרבה לשבח את נשיא ארה"ב ברק אובמה ולהודות לו על תמיכתו הביטחונית בישראל. הוא גם האשים את הפלסטינים בהכשלת הסכם שלום. ynet העביר את הנאום בשידור חי.
לדבריו, "אין לנו שלום עם הפלסטינים לא בגלל מאבקים על טריטוריה, ישראלים ופלסטינים חיו זה לצד זה עשורים רבים לפני שישראל תפסה את השטחים הללו. האמת היא שהסיבה שאין שלום בין ישראלים ופלסטינים היא ההתעקשות הפלסטינית לסרב להכיר במדינת ישראל בכל גבול שהוא. זו האמת".
נתניהו סיפר גם באירוע של מכון AEI כי בפגישתו עם הנשיא ברק אובמה הוא ביקש ממנו שארה"ב תכיר בריבונות הישראלית ברמת הגולן משום שהיא תשדר מסר ברור לאיראן שימנע תוקפנות משטח סוריה לעבר ישראל. עם זאת, הוא לא קיבל מענה מאובמה בנוגע לנושא.
נתניהו ציין כי סוריה היא "כמו ביצת האמפטי דמפטי שנשברה ולא נראה שניתן להרכיב אותה מחדש. הוא הוסיף כי לאורך כל המלחמה בסוריה ישראל טיפלה באלפי חולים, נשים, ילדים וגברים ומעולם לא חשפה את זהותם כדי שלא יוציאו אותם להורג לאחר שיקומם.
"אני לא רוצה שישתמשו בסוריה כקן שיגור לתקוף את ישראל", ציין נתניהו. "אמרתי את זה לנשיא פוטין כשטסתי למוסקבה לפגוש אותו . נסעתי כדי לוודא שהמטוסים שלנו לא יתנגשו, זה לא רעיון טוב – ואמרתי לו שזה מה שאנו עושים בסוריה: ישראל לא תאפשר לאיראן להקים חזית שנייה ברמת הגולן. נפעל בכוח ופעלנו בכוח כדי למנוע זאת. ישראל לא תאפשר לצבא הסורי ולאף גורם אחר להשתמש בטריטוריה סורית להתקיף את ישראל ופעלנו בכוח נגד העניין הזה. ישראל לא תאפשר להשתמש בשטח סוריה להעברת נשק מפר איזון".
"תודה לך הנשיא אובמה"
בנאומו בכינוס הפדרציות היהודיות אמר נתניהו כי "אתם עובדים ללא לאות לתמוך במדינת ישראל. אתם שותפיה של מדינת ישראל, אתם שותפיי בבניית העתיד היהודי. למרות כל המחלוקות, אין לישראל ידידה טובה מארה"ב ולארה"ב אין ידידה טובה מישראל. לא משנה אילו מחלוקות היו בקרב הקהילה היהודית, תחזוק אחדות עמנו היא חשיבות ראשונה במעלה. יש רק עם יהודי אחד, רק מדינה יהודית אחת. עלינו לעבוד יחדיו על מנת לאחד את העם היהודי ולבטח את המדינה היהודית".
נתניהו התייחס בנאומו לסיוע הביטחוני שמעניקה ארצות הברית לישראל ואמר כי "יש לנו גם אתגר גדול. אני חושב ששמעתם עליו. עלינו לשלם על הגנה. הגנה היא מאוד, מאוד יקרה. למעשה, היא הולכת ומתייקרת לאורך הזמן. אני רוצה לציין את התמיכה הנדיבה שאנו מקבלים מארה"ב והייתה לי שיחה נפלאה עם הנשיא אובמה על כך. תודה לך אמריקה, ותודה לך הנשיא אובמה".
בבית הלבן הרגיעו את ההתלהבות של נתניהו. "קשה לי לשפוט אם הפגישה הייתה נפלאה, אבל בבית הלבן יש תחושה שיש רצון להמשיך לעבוד יחד לקידום האינטרסים המשותפים. היכולת שלנו לעבוד יחד עם הישראלים עושה את אזרחי ארהב וישראל בטוחים יותר", אמר הדובר ג'וש ארנסט.
בסוגיה הפלסטינית אמר נתניהו כי "האמת היא שישראל מבקשת שלום. האמת היא שאני מבקש שלום. ישראל, ממשלות ישראל, נפגשו עם מנהיגים ערבים שרצו בשלום באמת ובתמים, כמו אנואר סאדאת והמלך חוסיין. אנחנו יכולים לעשות זאת. ישראל תיפגש עם מנהיג פלסטיני שמבקש שלום, שלא ימשיך בתביעות כלפי ישראל. כאשר נפגוש מנהיג שבאמת יהיה מוכן להכיר במדינה היהודית - אז יהיה לנו שלום, וזו הדרישה הראשונה והבסיסית ביותר שלנו. אנחנו מחפשים מנהיג שיכיר במדינה היהודית, אנחנו נעשה שלום. אני מחויב לפתרון שתי המדינות".
נתניהו דיבר בנאומו על ההישגים הטכנולוגיים של ישראל והזכיר את האוכלוסייה הנוצרית במדינה, את הקהילה הלהט"בית וגם דיבר על כך שתלמידים ערבים בישראל "יכולים לגדול להיות מה שהם רוצים". הוא הזכיר גם את העובדה שבבית המשפט העליון מכהן שופט ערבי.
"עלינו להגן על ישראל"
גם בנאום בכינוס הפדרציות היהודיות דיבר ראש הממשלה על הטיפול הישראלי במאות פצועים מהמלחמה בסוריה. "הקמנו בית חולים שדה, לקחנו אנשים שסבלו מטרגדיות בלתי-נתפשות, עשינו זאת במשך שנים, אתם רואים את הערכים שלנו. עלינו להגן על ישראל".
בנושא הביטחוני אמר עוד נתניהו כי "ישראל מוקפת על ידי כוחות רבים שמונעים על ידי שנאה. הקיצונים של דאעש, השיעה שנתמכת על ידי איראן. אין לי ספק שישראל תמשיך לשגשג כי עם ישראל חזק, כי הברית בין ישראל וארה"ב חזקה והשותפות בין ישראל והקהילות היהודיות ברחבי העולם חזקה. העתיד של ישראל נמצא בידיים מאוד טובות, הביטחון שלי בעתיד נובע מהברית בין ישראל וארה"ב, ברית אשר רק תתחזק".
בהמשך שב נתניהו לשבח את הנשיא האמריקני: "אני מאוד מעריך את נכונותו של הנשיא אובמה לתגבר את ביטחון ישראל. מחויבות אובמה לתגבר את ביטחון ישראל בעשור הקרוב ולשמר את יתרונה הצבאי האיכותי של ישראל, כך שישראל תוכל להגן על עצמה בכוחות עצמה מפני כל איום, וחרף המחלוקות שלנו על הסכם הגרעין עם איראן אני מאמין שישראל וארה"ב יכולות וצריכות לעבוד יחדיו על מנת להיאבק בטרור האיראני ברחבי העולם".
נתניהו הרגיז את המפלגות החרדיות
דבר נוסף שהתייחס נתניהו בנאומו היה נושא הקהילה הרפורמית והקונסרביטיבית בישראל. "אני מתחייב להשקיע בפיתוח וטיפוח הקהילות הקונסרבטיביות והרפורמיות בארץ. יש דיון וחושבים על פתרונות. אני מקווה שנגיע להבנה שהכותל הוא מקור לאחדות בעמנו ולא למחלוקת". תגובת החרדים בישראל לא איחרה לבוא. "הרפורמים תוקעים סכין בתורת ישראל. מה שנתניהו אמר חמור מאד ונדרוש הבהרות כשישוב לארץ", אמר ח"כ משה גפני מיהדות התורה.
שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, הוסיף: "דברי נתניהו בעד הרפורמים פוגעים בנו ונוגדים במפורש את ההסכם הקואליציוני שנחתם איתנו. לאורך הדורות ידענו כי הרפורמים והקונסרבטיבים קורעים את העם היהודי ואסור לתת להם יד לפגיעה בתורת ישראל. חבל שראש הממשלה נתן להם ביטוי ונעשה הכול שהתחייבותו זו לא תקוים".
יו"ר סיעת ש"ס, ח"כ יואב בן צור, אמר הערב: "עמדת היהדות הנאמנה בנוגע לתנועה הרפורמית ידועה והיא מתנגדת לדרכה מכול וכול. עמדה זו לא תשתנה".
מנכ"ל התנועה הרפורמית, גלעד קריב, בירך: "אנו מצפים שדברי ראש הממשלה יובילו לשינוי מגמה ביחסה של ממשלת ישראל לקהילות הלא אורתודוכסיות. האפליה המתמשכת של קהילות אלו, המהוות רוב בעם היהודי, פוגעת בערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ומעיקה על יחסי ישראל והתפוצות. הודעת רה"מ חייבת להיות הצעד הראשון בדרך לביטולה של אפליה זו, ואנו בטוחים שהסוכנות היהודית והארגונים היהודים בתפוצות ימשיכו לפעול יחד אתנו להשגת יעד זה, כפי שעשו עד כה".
אתמול נפגש נתניהו בבית הלבן עם הנשיא אובמה. המארח סיכם עם ראש הממשלה להקים צוותים שידונו בפירוט בהגדלת הסיוע הביטחוני לישראל. "אי אפשר להשוות את הצרכים שהיו בעשור הקודם לבא", אמר אמש נתניהו בתום הפגישה. לצד זאת, גורמים בממשל האמריקני אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי אובמה לא יתערב על מנת לאפשר למרגל ג'ונתן פולארד, שישוחרר עוד שבועיים לאחר 30 שנה בכלא האמריקני, לעלות לישראל.
לפי תנאי שחרורו, פולארד חייב להישאר למשך חמש שנים בארצות הברית, ותחת השגחה. אובמה יכול להשתמש בכוח כנשיא כדי לשנות זאת, אבל לפי גורמי הממשל - אין בכוונתו לעשות כן. "אובמה לא התערב במערכת המשפט כאן בארצות הברית, וזו עמדתו העקבית", אמר לפני שבוע בן רודס, סגן היועצת לביטחון לאומי, ונראה שגם
לאחר הפגישה לא שינה אובמה את עמדתו זו. נתניהו סירב לענות לשאלות העיתונאים בנושא לאחר פגישתו עם הנשיא האמריקני.
צוות חלוץ אמריקני יגיע לארץ בתחילת החודש הבא וראש הממשלה ציין כי ההידברות בנוגע להגדלת הסיוע הביטחוני צפויה להימשך חודשים. נתניהו אמר כי הסיוע האמריקני לישראל הוא חצי מהסיוע שניתן לדרום קוריאה, "זה תהליך חשוב שהיה אמור להסתיים ב-2017, ואני מאוד מעריך את הנכונות של אובמה להשלים את התהליך בתקופת כהונתו. יש נכונות של אובמה להשלים את זה בצורה רצינית ומעמיקה קודם".
נתניהו אמר כי השיחה עם אובמה, שארכה כשעתיים וחצי (45 דקות מעבר למתוכנן לפי פמליית ראש הממשלה), התקיימה "באווירה טובה, בונה ועניינית מאוד. מה שראיתם כלפי חוץ ניכר גם בפנים. הנושא הראשון והחשוב ביותר היה מזכר ההבנה לסיוע ביטחוני אמריקני לישראל (שאמור לפוג באוגוסט 2017). לא התמקדנו בסכום אבל הצגתי את הצרכים שלנו לגבי האיומים האזוריים והטכנולוגיות. יש לנו דאעש בסיני והאש ברמת הגולן והנשיא אובמה מודע לאתגרים האלה, כולל לסבירות שהמטוס הרוסי הופל".