נתניהו לא שולל מהלך מדיני חד-צדדי
בשיחה במכון מחקר בוושינגטון אמר ראש הממשלה ש"צעדים חד-צדדיים מול הפלסטינים אפשריים אבל יהיו חייבים להתאים לצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל". השר בנט הגיב: "כל מסירת שטח חד-צדדית לערבים היא שגיאה כבדה. האויב צריך לקבל עונש על הטרור ולא פרס על רצח יהודים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו שולל מהלך חד-צדדי מול הפלסטינים. אמש (יום ג') הוא אמר בפאנל במכון המחקר CAP בוושינגטון כי "צעדים חד-צדדיים מול הפלסטינים אפשריים - אבל יהיו חייבים להתאים לצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל". הוא ציין כי המהלכים צריכים להיות מגובים גם בהבנות בינלאומיות. לדברי ראש הממשלה, גם אם ישראל תיסוג משטחים - במשא ומתן או בנסיגה חד-צדדית - כדי להימנע מיצירת מדינה דו-לאומית, היא עדיין תשמור על נוכחות ביטחונית. עוד אמר נתניהו כי "סוגיית ירושלים והר הבית אינה פתירה".
השר נפתלי בנט הגיב הבוקר על הפרסום בדבר מהלך חד-צדדי: "אם הטרור ישתלם - הטרור יגבר. כל מסירת שטח חד-צדדית לערבים היא שגיאה כבדה, תמיד. הדיבור על זה בעיצומו של גל טרור מעביר מסר הפוך מהנדרש. האויב צריך לקבל עונש על הטרור ולא פרס על רצח יהודים. אין ספק שיש לעשות מהלך חד-צדדי: החלת הריבונות הישראלית ביישובים הישראליים ביהודה ושומרון".
הוא נשאל לגבי ההתבטאות שלו ביום הבחירות על כך ש"הערבים נוהרים בהמוניהם לקלפיות" והשיב: "ההצהרה שלי הייתה רעה. לא הייתי צריך לומר אותה". נתניהו טען גם כי למרות ההתבטאות, במגזר הערבי הצביעו עבורו יותר ממה שהצביעו למחנה הציוני. "אני ראש הממשלה של כל אזרחי ישראל. הקצבתי כסף כדי להביא פתרונות למגזר הערבי", אמר נתניהו.
נתניהו נשאל לגבי סיכוי לשלום עם הפלסטינים. "עזבנו את עזה ופירקנו את ההתנחלויות וקיבלנו 60 אלף טילים. אם תהיה מדינה פלסטינית, איך נבטיח שלא תהיה עוד עזה?", שאל נתניהו. "אני מוכן להיכנס לשיחות מיד, אבל אנחנו צריכים כוח ישראלי לשמור שהגדה לא תהפוך לעזה השנייה".
נתניהו הוסיף: "אנחנו לא רואים את זה קורה בטווח הקרוב בגלל השינוי המתרחש באזור, אבל מדינות ערב עשויות ללחוץ על הפלסטינים להגיע לעסקה". בנושא ההתנחלויות חזר נתניהו שוב על הטענה שהוא בונה הכי פחות מראשי ממשלות קודמים. "תוספת הבנייה שולית. אנחנו לא גוזלים אדמות. ברק, שרון ואולמרט בנו יותר ממני".
הוא אמר עוד כי "היו פרעות וטרור עוד לפני שהיו התנחלויות, הבעיה היא לא השטחים. ביקשתי מאבו מאזן להכיר במדינה יהודית והוא סירב. את בעיית ההתנחלויות אפשר לפתור, היהודים חיים בשלושה גושים, יש בנייה פלסטינית מסיבית בניגוד לאוסלו על קרקע שבמחלוקת. למה ערבים חיים בגליל ומנגד הם בכנסת ובבית המשפט? אף אחד לא מטיל ספק בזה, אבל מדינה פלסטינית חייבת להיות נקייה מיהודים, ואת זה העולם מקבל".
ראש הממשלה ציין כי "היו עשרה חודשי הקפאה והפלסטינים לא באו לשולחן המשא ומתן. במזרח התיכון מה שדוחף לעימותים זה קרב ציביליזציות, לא הסכסוך הפלסטיני. אם יש נכונות להכיר במדינה יהודית - יהיה פתרון לבעיית ההתנחלויות".
על השאלה מדוע ישראל עדיין לא העמידה לדין את רוצחי בני משפחת דוואבשה בכפר דומא השיב נתניהו: "ביקרתי את המשפחה, הוצאתי צווים מנהליים נגד ישראלים בלי משפט. זוהי לא רשת מאורגנת וזו הבעיה, כשאין מבנה וזה מתוחכם. הם נמנעים מקשר ביניהם וקשה לנו לחשוף את זה. כל כמה שעות יש אירוע דומה מהצד הפלסטיני. זה לא סימטרי, אנחנו לא מלמדים את הילדים לשנוא, לא שולחים אותם לקייטנת חיסולים, ואנחנו לא מקימים כיכרות על שם מחבלים".
תוכנית: 900 יחידות דיור בשכונת גילה
בזמן שראש הממשלה שוהה בביקור בארצות הברית, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית ירושלים צפויה לדון בבוקר בתוכנית בנייה גדולה של כ-900 יחידות דיור בשכונת גילה שמעבר לקו הירוק. הוועדה צפויה לאשר את חלוקת הגושים ולתת אור ירוק להתקדם עם הבנייה.
מדובר על תוכנית "מורדות גילה דרום" הכוללת 891 יחידות דיור על שטח בתולי בין גילה ובין הכפר בית ג'אלה. החלקה שעליה עתידים להיבנות הבתים נמצאת תחת כמה בעלויות, בין היתר של מנהל מקרקעי ישראל וקק"ל, וכדי להוציא היתר בנייה יש לאחד את כל המגרשים ולחלק אותם מחדש.
לצפייה בעיקרי תוכנית הבנייה - לחצו כאן
מקרה דומה התרחש בשנת 2010, בעת שנתניהו נסע לארה"ב והוועדה המקומית אישרה בניית 32 יחידות דיור בשכונת פסגת זאב מזרח מחוץ לתחומי הקו הירוק. המקרה הזכור שיצר סערה היה שמונה חודשים לפני אישור הבנייה בפסגת זאב כשאושרה תוספת של 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בצפון מזרח ירושלים בעת ביקורו של סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל.
התוכנית הופקדה ואושרה ב-2013, אך הליכי התכנון של התוכנית נעצרו כחלק מההקפאה השקטה בירושלים, וכעת אישור הוועדה לחלוקה של הגושים מחר יאפשר להשלים את היתר הבנייה. מעיריית ירושלים נמסר: "לא מדובר באישור תוכנית בנייה, שכן התוכנית כבר אושרה לפני שנתיים בוועדה המחוזית, אלא בהליך טכני בלבד של תיקון גבולות המגרשים הפנימיים בחלקות".
בעמותת עיר עמים אמרו: "בזמן שנתניהו מצהיר בארצות הברית שהוא מעונין בפתרון שתי המדינות, בארץ הוא ממשיך לקדם מהלכים חד-צדדיים שעומדים בניגוד גמור לכך. כשנתניהו מבשר לציבור הישראלי ש'לנצח נחיה על חרבנו' הוא שוכח להזכיר את האחריות הגדולה שלממשלתו יש בהכשלת כל אפשרות להגעה להסדר מדיני צודק שמבוסס על גבולות 67' עם בירה פלסטינית בירושלים".
עופר איובי, יו"ר המנהל הקהילתי גילה, הוסיף: "גילה היא חלק בלתי נפרד מירושלים. אנחנו לא קו ירוק, היא לא שונה מרחביה, קטמון ואף שכונה אחרת בירושלים. חורה לי לשמוע שמישהו יכול להתערב בבנייה בתוך גילה. אני קורא לראש הממשלה לא להתייחס לנושא".