שתף קטע נבחר
 

איבוד לדלעת: 3 מתכוני מרקים כתומים

רותי קינן לא צריכה את חג ההאלווין בשביל ליהנות ממרק דלעת כתום ומתקתק. במטבחה הפרטי היא רוקחת שלישיית מתכוני מרקים מעולים וקלים להכנה עם הצמח שמשגע את אמריקה: מרק דלעת לימוני עם גבינת קממבר, מרק דלעת ותפוזים וגם אחד עם חלב קוקוס

עד לפני כעשור, היו אלה בעיקר האמריקאים שנהגו לאבד את עצמם לדלעת בחודשי הסתיו. מההאלווין – יום המתים, שחל בסוף אוקטובר, ועד לחג ההודיה, ביום חמישי האחרון של נובמבר, אמריקה נצבעה בכתום עז כשפרצופי הדלעת החלולים, המגוחכים עד מבהילים, ניבטים מכל חלון ראווה ומקומות ציבוריים.

 

אבל בשנים האחרון נראה כי הדלועים החביבים כבשו בסערה גם את אירופה, כשהם גוררים אתם את מנהגי החג האמריקניים. היום, העולם הסתווי נראה כתום יותר מתמיד.

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

הדלעת, יש לדעת, היא פרי מקשה שמקורו באמריקה, ולכן לפני שהובאה לאירופה באדיבותו של קולומבוס, לא הכירו אותה בעולם הישן. המנהג הפגני, שאותו אימצו הנוצרים, להדליק אש בתוך ירק חלול על מנת להפחיד ולהרחיק את נפשות המתים בהאלווין, מקורו בארצות האנגלו-סכסיות של אירופה. אלא ששם השתמשו בלפתות חלולות ומגולפות. כשהגיעה המסורת לאמריקה עם ראשוני המתיישבים הבריטים, הוחלפו הלפתות בדלועים.

 

אבל פרי המקשה הגדול, בעל הגוון המרהיב, לא היה זקוק להמלצות מצדה של סינדרלה או האמריקאים כדי להשתלב בכל תפריטי החורף. יש לה, לדלעת, תכונות נהדרות משלה ההופכות אותה למשתתפת קבועה במגוון רחב של נזידים, מרקים ומחיות.

 

בשל טעמה הסובלני, המתקתק משהו, היא משמשת במטבחים רבים גם להכנת ממתקים וקינוחים. מרקמה החלקלק הופך אותה למרכיב נהדר במרקים מוקרמים, המתאימים במיוחד לעונה זו.

 

במטבח שלי נרקחו כבר אינספור מרקי דלעת, ולמרות זאת, כל עונה מביאה איתה גילוי חדש. הפעם מככבת אצלנו גרסה מבושמת בלימון (רק בגלל שלא היו לי תפוזים, וזה עתה קטפתי כמה לימונים מהעץ הנדיב הגדל למטה, בחצרינו העירונית מאוד).

 

הלימון הוסיף המון, ועוד יותר הוסיפה גבינת הקממבר, שפרוסות ממנה מצאו את מקומן במרק ממש ברגע האחרון, שוב, כי זו הגבינה שהיתה תחת ידי. יצא פשוט פצצה!

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

שימו לב, שהגרסה הזאת נטולת שומן (למעט הגבינה שמוסיפים בסוף), צמחונית-טבעונית (אם משתמשים בציר ירקות או במים). וההכנה - קלי קלות ממש. אם יש לכם בלנדר מוט - אפילו לא תלכלכו יותר מסיר אחד!

 

מהרפרטואר הקבוע שלי צירפתי כאן עוד שני מרקי דלעת - אחד מבושם בתפוזים, והאחר עם חלב קוקוס. תיהנו!

 

מרק דלעת לימוני בקממבר

מרקמה הקטיפתי של הדלעת מאפשר לבשל אותה אפילו במים, ולקבל מרק עשיר ומספק. הלימון מוסיף טעם וניחוח מרעננים, רצועות הדלעת הטרייה מוסיפות נפח וגבינת הקממבר, שנמסה במרק, היא חוויה מענגת.

 

המצרכים (ל-6 מנות):

1 ק"ג דלעת

1 צרור עשבי תיבול (גבעול קורנית, גבעול פטרוזיליה, גבעול סלרי ועלה דפנה קשורים יחד)

1/2 ליטר ציר ירקות או עוף (או מים)

מלח

קורט פפריקה חריפה

מיץ וקליפה מלימון אחד 

להגשה -

קרוטונים או רצועות דקיקות של דלעת טרייה (שאפשר ליצור במכשיר מיוחד או בקולפן ג'וליין)

100 גר' גבינת קממבר, פרוסה לפרוסות דקות

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הדלעת, מסלקים את הסיבים והגרעינים, שוטפים וחותכים לקוביות גדולות. מניחים בסיר בינוני. מוסיפים לסיר את צרור עשבי התיבול, מכסים במים ומבשלים, על להבה בינונית, עד שהדלעת רכה מאוד, כ-20 דקות.
  2. מצננים מעט, מסלקים את צרור עשבי התיבול ומעבדים את הדלעת עם מעט מהנוזלים למחית חלקה בבלנדר מוט או במעבד מזון.
  3. מחזירים לסיר ומוסיפים את הציר (או מים). מביאים לרתיחה, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים עוד כ-5 דקות. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד קצת ציר או מים. מתבלים במלח ובפפריקה.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון והקליפה, מערבבים ומסירים מהאש.
  5. הגשה - מחלקים בין הצלחות, זורים בכל צלחת קרוטונים או רצועות דקות של דלעת טרייה ופרוסה של גבינת קממבר.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

מרק דלעת ותפוזים

הכרישה ותהליך ההכנה תורמים עוד ממד למקרם העשיר ממילא של הדלעת והתפוזים, ומוסיפים ארומה מיוחדת.

 

המצרכים (ל-6 מנות):

1 ק"ג דלעת

1 כרישה (החלק הלבן בלבד)

2 כפות שמן

1 ליטר ציר עוף, ציר ירקות או מים

3 גבעולי פטרוזיליה

2 תפוזים

מלח, פלפל 

לקישוט

רצועות דקות מקליפת תפוזים או לימון

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הדלעת, מסלקים את הסיבים והגרעינים ושוטפים וחותכים לקוביות גדולות. פורסים את הכרישה לפרוסות דקות.
  2. מחממים את השמן בסיר בינוני. מוסיפים את הכרישה, ומטגנים על להבה נמוכה עד לריכוך. מוסיפים את הדלעת ואת הציר או המים, ומניחים למעלה את גבעולי הפטרוזיליה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהדלעת רכה מאוד, כ-20 דקות.
  3. מסירים מהלהבה, מסלקים את הפטרוזיליה, מצננים מעט ומעבדים למחית חלקה בממחה או במעבד מזון. מחזירים לסיר.
  4. מגררים את הקליפה הכתומה מאחד התפוזים, וסוחטים משניהם את המיץ. מסננים אותו ויוצקים לסיר. מביאים לרתיחה, מתבלים היטב במלח ובפלפל. מוסיפים את הקליפה המגוררת, ובוחשים היטב. מסירים מיד מהאש.
  5. הגשה - מקשטים את המרק ברצועות דקיקות של קליפת תפוז או לימון.

  

מרק דלעת בחלב קוקוס

הטעמים של המרכיבים האסייתיים מדגישים את המתיקות הטבעית של הדלעת.

 

המצרכים (ל-6 מנות):

1 ק"ג דלעת (או דלורית)

1 בצל קצוץ

2 כפות שמן תירס

2 שיני שום כתושות

1 כפית שורש ג'ינג'ר מרוסק

2 כפות רוטב סויה

מלח, פלפל

קורט פלפלת חריפה

4 כוסות ציר עוף, ציר ירקות או מים

1 קופסה (כ-400 מ"ל) חלב קוקוס

2 כפות כוסברה קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הדלעת, מסלקים את הסיבים והגרעינים, שוטפים וחותכים לקוביות גדולות.
  2. בסיר גדול מטגנים את הבצל בשמן עד שנעשה שקוף. מוסיפים את השום והג'ינג'ר, ומטגנים תוך כדי בחישה עוד חצי דקה. מוסיפים את הדלעת, את רוטב הסויה, מלח, פלפל ופלפלת חריפה, הציר או המים ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את הלהבה, ומבשלים בסיר מכוסה חלקית כ-20 דקות או עד שהדלעת רכה מאוד. מצננים מעט.
  4. מועכים את הדלעת עם הנוזלים בבלנדר או במעבד מזון למחית חלקה מאוד. מחזירים לסיר ומוסיפים את חלב הסויה.
  5. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים את התיבול. אם המרק סמיך מדי - מוסיפים מעט מים רותחים. מבשלים 5 דקות תוך בחישה תכופה. בוזקים את הכוסברה ומגישים.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מרק דלעת לימוני בקממבר
צילום: ירון ברנר
מומלצים