בחינה קשה? לשכת עורכי הדין נגד המתמחים המשמיצים
קללות, רמיזות עדתיות וסטטוסים מעליבים אחרים הובילו למכתב אזהרה חריף למתמחים. ראש הלשכה, אפי נוה: "אין חופש הסתה. נוסח הבחינה לא באחריותנו, לא נתנצל"
טענות המתמחים שנבחנו בבחינת הסמכה של לשכת עורכי הדין לקושי יוצא דופן, הולידו מאבק ברשת שגלש לפסים מלוכלכים במיוחד. הכעס של חלק מהנבחנים התבטא בימים האחרונים בסטטוסים פוגעניים במיוחד נגד ראש לשכת עורכי הדין אפי נווה מצד מתמחים שעתידים להפוך לעורכי דין ולהיות חלק ממערכת אכיפת החוק. בתגובה, שלחה לכמה מהם הלשכה מכתב אזהרה חריף.
"יאללה, בא לי להגיד לכולם שהם זונות בני זונות", "אפי נווה לא נשכח ולא נסלח" - אלו רק חלק מהאמירות שנפוצו. עוד נכתב: "מי יזיין אתכם בתחת"... "נראה למריונטה שקד...", "יאאלה ועדת משמעת יא חולשילינג יא בני זונות".
בחינות ההסמכה התקיימו לפני כשבועיים, ועוררו ביקורת על קושי מיוחד. בנושא הוקמו קבוצות שונות בפייסבוק ובהן עלו מאות סטטוסים, רובם לגיטימיים אך אחרים כללו ביטויים קשים גם נגד שרת המשפטים איילת שקד.
למספר מצומצם של מתמחים שלהערכת הלשכה "חצו קו אדום", נשלחו מכתבי אזהרה. גורם בלשכת עורכי הדין ציין כי המתמחים כפופים ללשכה וקוד ההתנהלות המצופה מהם זהה לזה של עורכי דין מוסמכים. לדברי הגורם, אילו היו עורכי דין מתבטאים בצורה חמורה וחריגה שכזו, הם היו מוזמנים לוועדת האתיקה של הלשכה, והייתה נשקלת השעייתם.
"בפני הלשכה פרסומים שנעשו על ידך במדיה חברתית המכילים התבטאויות שאינן נאותות העולות לכאורה כדי עבירה משמעתית", נכתב למפרסמי הסטטוסים הקשים. "כמתמחה הנך כפוף להלכות האתיקה המקצועית. ועדת התמחות ארצית תדון בשאלה האם להגיש תלונה לוועדת האתיקה הארצית בגין התבטאויות אלו, אם תוגש תלונה היא תטופל בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין".
לדברי ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, "מצער מאוד שכך מתנהלת מחאה של מי שמבקשים להצטרף לציבור עורכי הדין ולהיות חלק ממערכת המשפט.
אנו בלשכת עורכי הדין מקדשים את זכות ההפגנה וחופש הביטוי, אך לא את חופש ההסתה. לשכת עורכי הדין אינה אשמה ולא צריכה להתנצל בפני מתמחים שנכשלו בבחינת ההסמכה".
נוה ביקש להדגיש כי "המבחן מנוסח על ידי ועדה חיצונית בראשות נשיא בית המשפט המחוזי, יוסף אלרון, ולנו אין כל השפעה על תוכן הבחינה. אנו, לשכת עורכי הדין, נעשה כל שביכולתנו לשמור על כבוד המקצוע ואיכותם של עורכי הדיו העתידיים".
בספטמבר הודיעה שרת המשפטים שקד על הארכת משך ההתמחות לעורכי דין משנה לשנתיים. שינוי זה צפוי להוריד את הביקוש ללימודי משפטים ולכניסה להתמחות, בתחום שסובל מהצפה.