שתף קטע נבחר

 

בעוטף עזה נדהמו לגלות: אין תקציב ל"גדר המכשול"

ראשי היישובים הגיעו לוועדה לביקורת המדינה בכנסת כדי ללמוד היכן עומד הפרויקט שאמור לחצוץ ביניהם לבין חמאס, וגילו: "אין תקציב, התהליך ארוך". נציג משרד הביטחון תקף אותם בדיון: "אתם זורעים פניקה בציבור"


פלסטינים על הגדר הנוכחית ברצועה. "800 מטר מהבית" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פלסטינים על הגדר הנוכחית ברצועה. "800 מטר מהבית"(צילום: AFP)
 

 

דיון סוער התנהל הבוקר (ד') בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת אחרי שראשי הרשויות בעוטף עזה גילו לתדהמתם שתוכנית "פרויקט המכשול" סביב הרצועה כלל לא מוכרת למשרדי האוצר והביטחון. בנוסף, נרמז לתושבים שבמועצה לביטחון לאומי סבורים שכלל אין תקציב לתוכנית.

 

פרויקט המכשול כולל הקמת גדר חכמה לאורך הגבול (65 ק"מ), בדומה לזאת שלאורך הגבול עם מצרים. היא אמורה לכלול מערכות טכנולוגיות מתקדמות שייתנו מענה גם לאיום המנהרות. בעבר הלא רחוק הצהירו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון, בשיחות עם ראשי הרשויות ואנשי פיקוד דרום, שמדובר במרכיב הביטחון החשוב ביותר כיום סביב עזה. אלא שכבר בדצמבר לפני שנה התריעו ראשי היישובים על הסחבת.

 

"זאת שערורייה, גיליתי כאן דברים שהותירו אותי המום", אמר בכנסת ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני. "כולם מודעים לחשיבותו של המכשול. הובטח לנו משר הביטחון והרמטכ"ל שהמכשול יוקם ויהיה תקצוב לכך. אתם משחקים באש. מה שיש היום סביב רצועת עזה זה לא ממש גדר. די בשני אנשים כדי להפיל אותה. כל יום שישי יש מהומות מאות מטרים מבתי התושבים. עם גדר כזו אני יכול להגיד לתושבים שאני מגן עליהם? או ששר הביטחון מטעה אותנו או שהוא לא אומר את האמת. צריך היה לאשר את זה כבר אתמול".

 

ראשי הרשויות בעוטף עזה הודיעו כי בכוונתם לצאת ולהפגין בקריאה לאשר את הפרויקט בטרם יאושר תקציב המדינה.

יעל רז, תושבת אחד הקיבוצים בעוטף עזה, הוסיפה: "אני רואה אותם מפגינים 800 מטר מהבית שלי. אמרו לי בצבא שאם יגיעו 1,000 פלסטינים להפגין לא נוכל להגן על התושבים. אם לא יעשו מאמץ להגן על האזור משפחות לא יבואו לגור כאן".

 

את הדיון בוועדת הביקורת יזם ח"כ חיים ילין (יש עתיד), שעד לפני זמן לא רב היה ראש המועצה האזורית אשכול. "באוגוסט 2014, בישיבה סגורה בפיקוד דרום, ראש הממשלה ושר הביטחון הבטיחו לבנות מכשול", הוא אמר. "הדרישה של ראשי המועצות הייתה שעל כל מנהרה שצה"ל יודע עליה ייכנסו לתוך הרצועה וישמידו אותה.

 

"ראש הממשלה ושר הביטחון הבטיחו באותה ישיבה שייבנה מכשול שיפתור חלק מאותן בעיות שאנחנו התרענו עליהן. אוגדת עזה, פיקוד דרום והרמטכ"ל גיבשו תוכנית לבניית המכשול. משרד הביטחון תמך, ולמרות זאת משרד האוצר לא באמת קיבל דרישה תקציבית עד היום. ראש הממשלה ושר הביטחון נתנו מילה ושיקרו".

 

בדיון לקח חלק הממונה על הביקורת במשרד הביטחון, שלום גנצר, שאמר: "הגדר היא לא חזות הכול. מדובר במיליארדי שקלים. למתווה הרעיוני יש אישור אבל הוא לא עבר הליך סדור. אנחנו לא נמצאים בבזאר טורקי. צריך להיות תהליך סדור ואתם מנסים לזרוע פניקה בציבור. מחר זה יוצג לשר הביטחון. אני לא מכיר הנחיה לבצע את זה במיידית".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), אמרה בדיון: "הקמת המכשול מסביב לרצועה חייבת להיות חלק מתקציב המדינה. זה חיי אדם וזה עניין בהול. בלתי הגיוני שאין מיגון ראוי, ויותר מזה - יש זריקת אחריות. לאחר הצגת התוכנית לשר הביטחון ביום חמישי אני אקבל עדכון, ואני ממתינה גם לתשובת המל"ל לאחר ישיבתם בנושא ביום שני. חייבים לפתור את הסוגייה עד להעברת התקציב ביום רביעי ואני אעמוד על כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התפרעות פלסטינים על גדר הגבול בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים