חיילים מוחים: "אני עני, חי על חשבון ההורים"
קבוצות הפייסבוק שקמו במחאה על שכר החיילים הנמוך צוברות תאוצה, ובהן משתפים אנשי הסדיר בקשיים: "כשאני קונה פלאפל אני שוקל אם לקנות שתייה"
קבוצות חדשות בפייסבוק יוצאות נגד שכרם הנמוך לטענתם של החיילים הסדירים: הקבוצה "נלחמים למען העלאת משכורת לחיילים"
הוקמה לאחרונה על ידי חייל בודד ובה קריאה לתוספת שכר. היא מצטרפת לקבוצת "אבל עני חייל",
ושתיהן צברו כבר מאות ליקיים. אתמול הכנסת הפילה חוק
לדמי קיום הגונים לחיילים בסדיר, אולם סגן שר הביטחון הבטיח שתהיה תוספת.
הצעת החוק שיזמה יש עתיד ביקשה להעלות את דמי הקיום לחיילים בשירות סדיר ב-700 שקלים. בעד ההצעה של ח"כ יעקב פרי הצביעו 38 חברי כנסת. נגדה הצביעו 48. ההצעה נפלה בתחילת השבוע גם בוועדת שרים לחקיקה. הצעת החוק ביקשה להעלות את דמי הקיום, שגובהם כיום נע בין 539 ל-1,075 שקלים בחודש, בשלוש פעימות שוות, זאת בצמוד להעלאת שכר המינימום במשק. "העלאתם תאפשר למשרתים קיום סביר לאורך תקופת השירות, זאת ללא הסתמכות על ההורים או כניסה לחובות". כאמור, ההצעה נדחתה, בין היתר משום שצה"ל עובד על תוכנית התייעלות שבמסגרתה תידון גם העלאת השכר.
את החיילים המהלך הזה אכזב. "חיילים קיבלו הודעה שלא תועלה המשכורת שלהם. אני אמנם מקבל 2,300 שקל אבל לא מצליח לסגור את החודש", אמר החייל הבודד. "אבל אני זה לא הסיפור. מה עם חייל שמקבל 600 שקלים לחודש? לי למשל נשארים 900 שקל אחרי תשלום שכירות של 1,400 שקל, וזה לא כולל חשבונות כמו חשמל ומים. כל סופ"ש אני בבית וההרגשה היא חרא. אבל אני זה לא הסיפור, לא יכול להיות שאנשים חיים על חשבון ההורים. דחיית ההצעה על הפנים".
חייל נוסף בסדיר, בן 20 מטבריה המשרת בגזרה הצפונית, מקבל 658 שקלים לחודש. "זו בושה. כשאני רעב אני מתלבט אם לקנות לעצמי שתייה עם הפלאפל. להורים אין תמיד כסף, וכמה אפשר לבקש מהם? אני מוציא את הכסף על דברים בסיסיים כמו בגדים. מצטמצמים בבילויים, משתדלים כדי לעזור בבית", הוא אומר. "אברך מקבל 2,500 שקל, וחייל שעושה יותר ממנו מקבל פחות. לדעתי, אם היו נותנים 2,000 שקל, לא צריך יותר, רק משהו לחיות, שנוכל לנשום".
חיילת נוספת בסדיר, שמשרתת באזור המרכז, מרוויחה 600 שקלים בחודש. לדבריה, רוב הכסף הולך לאוכל. "המשכורת שלי מספיקה אולי לשבוע וחצי, אם אני ממש חוסכת. מוציאים על סיגריות ואוכל, אבל אין כסף לבילויים", היא אומרת. "אתה חי על חשבון ההורים, שלא תמיד יכולים לעזור. אתה לא יכול להתנהל. העלאה של 700 שקל יכלה מאוד לעזור ולאפשר לנו להחזיק כל החודש. אני יכולה לנסות להבין למה ההצעה נפלה, אבל אנחנו חיילים שמשרתים רחוק מהבית ועושים למען המדינה. למה שהמדינה לא תעשה עבורנו?"