תתפלאו: מוצר ללא סוכר עדיף מהמוצר הרגיל?
מדפי הסופרמרקט עמוסים במוצרים ללא סוכר, שאמורים לתת מענה לכל מי שרוצה להפחית בסוכר מטעמים בריאותיים או מטעמי דיאטה - האם זה באמת כך במציאות? כדי למצוא את האמת, צריך לקרוא את האותיות הקטנות
אנחנו לא יכולים איתו ולא יכולים בלעדיו: מערכת היחסים שכל אחד מאתנו מנהל עם הסוכר רצופה עליות ומורדות, אהבה ושנאה. מצד אחד, רובנו חווים את התשוקה למתוק, ומצד שני הוא מזיק לנו, ולעיתים אף מהווה סכנה אמיתית לבריאותנו.
שמירה על רמות מאוזנות של סוכר בדם הכרחית לכולם, במיוחד לאוכלוסיית הסוכרתיים, טרום סוכרתיים, אנשים בקבוצת סיכון לסוכרת וגם כאלה המבקשים לסגל אורח חיים בריא. הצורך להימנע או להיגמל מסוכר נתפס כגזירה של ממש.
באופן טבעי כשאומרים לנו "לא" על מזון מסוים, אנחנו מחפשים מה כן נוכל לאכול, שייתן מענה לאותם הצרכים והתשוקות הקולינריות שלנו. לכן, ניתן לראות כי לצד העלייה במודעות לאורח החיים הבריא, צצים עוד ועוד מוצרים חדשים המהווים תחליף דיאטטי או מופחת סוכר למתוקים המוכרים. אלו מצויים במגוון רחב של מזונות ומשקאות.
קראו עוד בנושא:
מפחיד: איפה מסתתר הסוכר במזונות של הילדים שלכם
סוכר חום, אורגני או דבש - האם יש "סוכר בריא"?
כך גורמת לנו תעשיית המזון להתמכר לסוכר
מהם ממתיקים מלאכותיים?
ממתיק מלאכותי הינו חומר כימי המוסף למזון ותפקידו להוות תחליף לסוכר ולהמתיק את המזון. הממתיקים המלאכותיים העיקריים הנמצאים בשימוש הם: אספרטיים, אסולפם- K, סכרין, ציקלמט וסוכרלוז. לממתיקים אלה אין ערך קלורי והם אינם תורמים להעלאת רמות הסוכר בדם. בנוסף, ישנם סוכרים רב כוהליים, שהם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים (ואינם קשורים לאכוהול).
סוכרים אלו נכללים בתוך קבוצת הפחמימות, אך מכילים כמחצית מכמות הקלוריות שיש בסוכר. עקב העובדה שאינם נספגים בשלמותם בגוף, אכילת כמות גדולה של סוכרים אלכוהוליים יכולה לגרום להשפעה משלשלת, לנפיחות וגזים. בקבוצה זו נכללים: איזומלט, לקטיטול, מלטיטול, מניטול, סורביטול, קסיליטול.
שחקן נוסף בשוק הממתיקים, הוא הסטיביה. במקור ממתיק זה הינו טבעי ומופק מצמח הגדל בפרגוואי. אך לסטיביה יש פגם בולט, והוא טעם המרירות שהוא משאיר לאחר אכילתו. לנוכח עובדה זו ובכדי לעדן את הטעם, לעיתים מגיע המוצר כאשר הוא מעורבב עם ממתיקים אחרים.
מזונות רבים המכילים ממתיקים מלאכותיים, למעשה יכילו קלוריות ופחמימות מחומרים אחרים ברכיביהם, כדוגמת קמח. כלומר, מזון שכתוב עליו "ללא סוכר", "סוכר מופחת" או "ללא תוספת סוכר"- אינו אומר בהכרח שהוא נטול פחמימות או שכמות הפחמימות בו נמוכה יותר מאשר בגרסתו המקורית.
ישנם מוצרים רבים ללא תוספת סוכר, שבפועל מכילים הרבה יותר פחמימות מהמוצר הרגיל כיוון שיש בהם סוכר טבעי. דוגמאות למוצרים כאלה הם ריבה ללא תוספת סוכר, דבש קל, סילאן ללא תוספת סוכר ועוד.
כדי לא ליפול לתוך המלכודות הללו, תמיד יש לבדוק את הסימון התזונתי בגב האריזה ולשים לב לסימונים שונים על גבי האריזה (בדומה לתו א.י.ל של משרד הבריאות).
לסוכרתיים ולאלו המעוניינים להמעיט בצריכת הסוכר ולשמור על תזונה בריאה, מאוד ברור מה אסור לאכול. דווקא מה שמותר לאכול נמצא לעיתים בתחום אפור ולא ברור. על מנת לבחון מה מותר, בדקנו האם מוצרים ללא סוכר אכן עדיפים על המוצר הרגיל.
איזה מוצר יעלה את רמות הסוכר?
כדי לבחור את המזון המתאים, עלינו לבחון את הערכים התזונתיים של המוצרים שאנו קונים. חשוב לדעת כי הגורם העיקרי שמעלה את רמת הסוכר בדם היא הפחמימה, שמתפרקת לסוכר בגוף. לפיכך כמות הפחמימות שאנחנו צורכים במזון היא הקובעת את ההשפעה על העלייה ברמת הסוכר, ולאו דווקא השאלה אם המוצר מכיל סוכר או לא.
לפניכם השוואות בין כמות הפחמימות של מספר מוצרים ללא סוכר לעומת מוצרים מקבילים המכילים סוכר:
שוקולד למריחה ללא סוכר, עלית (המוצר מכיל ברובו מלטיטול) |
שוקולד למריחה עלית |
קלוריות: 109 | קלורית: 139 |
פחמימות: 16.6 | פחמימות:15.8 |
חלבון: 1 גרם | חלבון: 0.8 גרם |
רב כהלים: 11.8 | |
שומן 7.3 גרם | שומן 8 גרם |
שומן רווי: 2.7 גרם | שומן רווי: 3.3 גרם |
נתרן: 0 מ"ג | נתרן: 11.3מ"ג |
חלבה ללא תוספת סוכר, אחווה המוצר מכיל ברובו מלטיטול |
חלבה, אחווה |
קלוריות: 479 | קלוריות: 547 |
פחמימות: 41 גרם | פחמיות: 45 גרם |
רב כהלים: 40 | |
שומן: 13 גרם | שומן: 35 גרם |
שומן רווי: 6 גרם | שומן רווי: 8 גרם |
נתרן: 5 מ"ג | נתרן: 24 מ"ג |
עוגת שיש לייט, טוסו (המוצר מכיל מלטילטול, סורביטול) | עוגת שיש אוסם |
קלוריות: 279 | קלוריות: 397 |
פחמימות: 52.7 גרם | פחמימות: 51 גרם |
חלבון: 6 גרם | חלבון: 4.9 גרם |
שומן: 11.2 גרם | שומן: 19.3 גרם |
שומן רווי: 2.6 גרם | שומן רווי: 9.4 גרם |
נתרן: 325 מ"ג | נתרן: 275 מ"ג |
קורנפלקס ללא סוכר, טוסו | קורנפלקס תלמה |
קלוריות: 381 | קלוריות: 363 |
פחמימות 90.7 גרם | פחמימות: 80.5 גרם |
חלבון: 7.5 גרם | חלבון: 8 גרם |
שומן: 0.9 גרם | שומן: 1 גרם |
שומן רווי: 0.18 גרם | |
נתרן: 310 מ"ג | נתרן: 530 מ"ג |
למעט הקורנפלקס, בו יש הבדל משמעותי של 10 גרם פחמימות לטובת הקורנפלקס ללא סוכר, בשאר המוצרים ההבדל בכמות הפחמימות בין המוצרים זניחה. אם כך, ברור כי אין כל יתרון לבחור דווקא את הגרסה ללא סוכר.
מתי כן כדאי להעדיף מוצר ללא סוכר?
גרעיני תירס לייט מופחת שומן מקופסת שימורים | גרעיני תירס מפופסת שימורים (מכיך בנוסף סוכר) |
קלורית: 60 | קלוריות: 80 |
פחמימות: 9 גרם | פחמימות: 23 גרם |
חלבון: 2.4 גרם | חלבון: 3.5 גרם |
שומן: 1.2 גרם | שומן: 1 גרם |
נתרן: 370 מ"ג | נתרן: 380 מ"ג |
מחית תפוחי עץ ללא תוספת סוכר | מחית תפוחי עץ (מכיל בנוסף סירופ תירס, סירופ פרוקטוז) |
קלוריות: 52 | קלוריות: 80 |
פחמימות: 13 גרם | פחמימות: 21 גרם |
סיבים תזונתיים: 1 מ"ג | סיבים תזונתיים: 2 מ"ג |
נתרן: 2 מ"ג | נתרן: 25 מ"ג |
בשני המוצרים האלה ניתן לראות הבדל משמעותי בכמות הפחמימות בין שתי הגרסאות, כיוון שלא הוסיפו שום תחליפי סוכר או מרכיבים אחרים שמשפיעים על תכולת הפחמימות הכללית במוצר.
למה לשים לב כשבוחרים מוצר?
1. פחמימות- סך כל הפחמימות שיש במוצר מעיד על כמות הסוכר הכוללת, לכן, בחרו את המוצר שמכיל את כמות הפחמימות הנמוכה ביותר. למען ההשוואה, זכרו שפרוסת לחם מכילה 15 גרם פחמימות (כמו כן, עדיף להתאים אישית את כמות פחמימות על ידי דיאטנית).
2. ערכים עבור המנה הנאכלת - שימו לב האם מצוין בסימון התזונתי ערכים ל-100 גרם או ליחידה. לעיתים הערכים נראים נמוכים מאחר שהם מתייחסים לכמות קטנה מזו שאתם צורכים בפועל.
3. סוכרים רב כהלים - מוצרים שמכילים סוכרים רב כוהליים, כמותם מצוינת בשורה נפרדת מהפחמימות. יש להוסיף מחצית מהכמות שלהם לסך כל הפחמימות במוצר, וכך נדע מהי כמות הפחמימות הכוללת. דוגמה: כף שוקולד למריחה ללא סוכר מכילה 19.3 גרם פחמימות ו-11.8 גרם רב כהלים. כלומר:16.3+ 5.9 = 22.2 גרם פחמימות בכף.
רוצים לדעת עוד על קריאה נכונה של תווית המזון? צפו:
הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת