"זה נגמר". מקורבי היטלר על שעותיו האחרונות
אחרי המלחמה יצא מייקל מוסמאנו, אחד השופטים במשפטי נירנברג, למסע ראיונות עם מקורביו של הצורר הנאצי ששהו איתו בבונקר בברלין. המטרה הייתה להוכיח שהוא אכן שם קץ לחייו. כעת מתפרסמים החומרים בארה"ב, אחרי שבמשך שנים נטען כי אבדו
בשבוע הבא יוקרן בטלוויזיה האמריקנית הסרט "היום שבו היטלר מת", שבו מפרטים מקורביו של הצורר הנאצי את השעות האחרונות לפני התאבדותו בבונקר בברלין ב-30 באפריל 1945.
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הסרט מורכב מראיונות של מייקל מוסמאנו, איש חיל הים האמריקני שהיה אחד השופטים במשפטי נירנברג, עם גרמנים שהיו חלק מ"המעגל הפנימי" של היטלר בבונקר בן 16 החדרים בברלין. המטרה המרכזית של הראיונות שהקליט מוסמאנו ב-1948 הייתה להוכיח שהיטלר אכן מת, ולהפריך את השמועה שהפיצה ברית המועצות לפיה הוא נמלט מהבונקר שלו בברלין.
"אין ספק שאדולף היטלר, הפיהרר של גרמניה, ראש הפשע של העולם, הגנגסטר הגדול ביותר שאי פעם בייש את המין האנושי, מת", אמר מוסמאנו בתום הראיונות. הראיונות גם מתארים בבירור את מצבי הרוח הקיצוניים והמשתנים של היטלר, בזמן שהצבא האדום כבר נמצא בברלין באפריל 1945.
כששמע היטלר את החדשות על מותו של נשיא ארה"ב רוזוולט ב-12 באפריל 1945 "הוא רקד ובירך את עצמו כאילו שהוא הביא למותו", סיפר למוסמאנו נספח העיתונות של היטלר, היינץ לורנץ. "'זה אומר שאני אנצח במלחמה', הוא קרא", סיפר היינץ.
אך עשרה ימים לאחר מכן מצב רוחו של היטלר השתנה בצורה קיצונית כששמע שאחד מהגנרלים הבכירים בצבא הנאצי סירב לעמוד בראש מתקפת התאבדות. "הוא התמוטט ואמר 'זה נגמר, ואני הולך לירות בעצמי'", נזכר לורנץ. זה היה שמונה ימים לפני שהיטלר שם קץ לחייו יחד עם המאהבת שלו,
אווה בראון.
"אחרי ה-22 באפריל הוא דיבר על זה לעיתים קרובות", אמרה טראודל יונגה, המזכירה של היטלר שלה הכתיב את צוואתו. "במטרה שלא יהיה שום ספק בנוגע למותו הוא תכנן לקחת רעל ובו זמנית לירות בעצמו עם אקדח. אמרתי לו שאם הוא מתכוון למות שיעשה את זה בקרב, כשהוא מוביל את הכוחות. אבל הוא אמר שהוא חושש שהוא רק ייפצע ויילקח בשבי, ויושפל על ידי הרוסים", סיפרה המזכירה. "הבונקר הפך לחדר מתים והאנשים שחיים בו לגוויות מהלכות", אמר מפקד בצבא הגרמני שהתראיין למוסמאנו.
מוסמאנו הלך לעולמו ב-1968. לפני שנתיים השיגו האמריקנים את החומרים המצולמים, שבמשך שנים נטען כי אבדו. בעבר הוקרנו החומרים בגרמניה, אך הקרנתם מחוץ למדינה נאסרה עקב זכויות יוצרים.