שתף קטע נבחר

10 הבעיות הכי שכיחות של אנשים שמתאמנים קבוע

פעילות גופנית מונעת מחלות ומאריכה תוחלת חיים, אבל עלולה לגרום לשלל תקלות מביכות או מטרידות. ריחות רעים, זיהומים, דלקות ונגעים. הנה 10 בעיות שכיחות והדרך לפתור אותן

ספורט הוא מתכון בטוח להארכת תוחלת החיים: בין אם אתם בריאים או חולים, פעילות גופנית המותאמת למצבכם, תעשה טוב לגוף וגם להרגשה הנפשית. אבל פעילות ספורטיבית גם יכולה לגרום ללא מעט בעיות, מפריחות ונגעים ועד חבלות וריח רע.

 

הנה 10 בעיות שכיחות אצל מתאמנים, ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתן: 

 

1. ריח זיעה מסריח

כולנו מזיעים במהלך אימון. הזיעה היא תהליך טבעי של הגוף שמאפשר למנוע מצב של היפרתרמיה - עלייה מסוכנת של חום הגוף. הזיעה כמובן מסריחה בשל פעילות חיידקים שמפרקים את הזיעה. אבל יש כאלה שמדיפים ריח מסריח במיוחד, בגלל שילוב של חומצות שומן וטסטוסטרון המיוצרים על ידי בלוטות הזיעה. יחד עם חיידקים שעל העור שמפרקים את התרכובת הזו, נוצר ריח מזוויע.

 

מה עושים: תוכלו להיעזר בתמיסה רפואית נוגדת זיעה בשם "אנהידרול פורטה" החוסמת את נקבוביות הזיעה ומשפרת משמעותית את התופעה באיזורים המזיעים. עם זאת, התמיסה גורמת לגירוי של העור ועלולה אף לגרום לתגובה אלרגית בלתי נסבלת אצל חלק מהמשתמשים. אפשרות אחרת היא לנסות להחליף את תכשיר הדאודורנט בו השתמשתם לתכשיר אחר. במקרים קשים, תוכלו להיוועץ ברופא עור בנוגע לטיפולים רפואיים בהזעת יתר (כמו הזרקת בוטוקס לבלוטת הזיעה או ניתוח).

 

הזעת יתר: הטיפולים שיעלימו את המבוכה - והמחיר

 

להזיע זה טבעי, אבל מה יהיה עם הריח? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
להזיע זה טבעי, אבל מה יהיה עם הריח?(צילום: Shutterstock)

 

2. בגדים שמסריחים גם אחרי כביסה

הוצאתם את הבגדים ממכונת הכביסה, ומיהרתם לחדר הכושר. זמן קצר אחרי החימום, אתם מתחילים להריח ריח לא נעים, ואז אתם מבינים שזה מכם.  הסיבה לכך היא שחלק מהזיעה ובה החיידקים, נספגים בתוך הסיבים ואינם נשטפים היטב. החיידקים מתחילים לפרק את נוזל הזיעה ותוצר הפירוק הוא הריח המסריח.

 

מה עושים: וודאו שאתם מייבשים היטב את הבגדים מיד לאחר הכביסה. הייבוש יחסל את החיידקים, ויאדה את הזיעה אם נותרה על הסיבים. אם זה עדיין לא עוזר, השרו את הבגד במים עם מעט חומץ למשך חצי שעה לפני הכביסה, וזה כבר יחסל את החיידקים שנותרו בבד. לא פחות חשוב: אל תחשבו שהוספת נוזל כביסה תפיג את הריחות. להיפך, עודף של נוזל כביסה לא יישטף היטב, ישאיר כתם על הבגד וגם לא יפריע לחיידקים להמשיך לחגוג בין הסיבים.

 

3. דלקות אוזניים

דלקות אוזניים הן אחת הבעיות השכיחות ביותר אצל חובבי שחייה ואצל שחיינים מקצועיים. מדובר בדלקת של האוזן החיצונית הקרויה אוטיטיס אקסטרנה, הגורמת לאודם, גירוי וכאבים עזים בתעלה המחברת את אפרכסת האוזן עם האוזן הפנימית. הגורמים לדלקת יכולים להיות חיידקים או פטריות.

 

מה עושים: מומלץ להשתמש באטמי אוזניים מיוחדים לשחייה, אותם ניתן לרכוש בחנויות ספורט ובחנויות המתמחות בציוד שחייה. חשוב להקפיד בתום השחייה לחטא אותם באלכוהול. לאחר השחייה מומלץ לייבש היטב את האוזניים באמצעות תרסיס מיוחד לאוזניים, אותו ניתן לרכוש בבתי מרקחת, שכן שיירי מי הבריכה המכילים את החיידק או הפטריה ונותרים באוזן, הם אלה הגורמים לגירוי בעור ולהתפתחות הדלקת. אם הופיע גירוי, פנו לרופא על מנת שיתחיל בטיפול בטיפות המכילות חומר אנטיביוטי וחומר נגד פטריות. אם הבעיה נמשכת, ייתכן שיהיה צורך בטיפול מונע והימנעות משחייה לזמן מה.

 

דלקות אוזניים: באמת לא צריך אנטיביוטיקה?

 

4. אקנה במקומות מוזרים

תהיתם למה מופיעים חצ'קונים על הגב, הכתפיים או הישבן? אלה נקראים פוליקוליטיס, מצב הנגרם בשל זיהום וגירוי של זקיקי השיער, ומוחמרים תחת בגדים מלאי זיעה, או שיפשוף העור במכשירי כושר מלאי חיידקים ופטריות.

 

מה עושים: אם אתם מזיעים ובאימון ארוך - החליפו בגדים (כולל תחתונים), ונגבו את האיזורים המזיעים במגבון נקי, עדיף כזה עם חומר חיטוי.

 

בלי פצעים: 7 שיטות יעילות להעלים אקנה

 

איך תזהו שחיין? גוף שרירי, פטריות בציפורניים ודלקות אוזניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איך תזהו שחיין? גוף שרירי, פטריות בציפורניים ודלקות אוזניים(צילום: shutterstock)

 

5. פטרת ציפורניים

מחקרים גילו כי שכיחות הופעת פטרת בציפורני הרגליים גבוהה פי 13 בקרב שחיינים ומגיעה לכדי 40% ואף יותר, בהשוואה לשכיחות התופעה באוכלוסייה הכללית שאינה שוחה. הסיבה לפטרת היא בעיקר הלחות, החודרת לציפורן וסביבותיה. פטרת ציפורניים היא מנת חלקם גם של ספורטאים המבלים שעות בתוך נעלי ספורט מיוזעות, כשהחום הרב והלחות הופכים לסביבה אידיאלית לגדילת פטריות.

 

הפטריות הולכות ומתרבות בציפורן, גורמות לשבירה שלהן, הצהבתן ועיוות צורתן. לעתים מתלווה לפטרת הציפורניים גם כאב עז. במרבית המקרים מופיעה הפטרת בציפורני הרגליים, אולם היא עלולה להופיע גם בציפורני הידיים.

 

מה עושים: מעבר למראה המביך של הפטרת בציפורניים, חשוב לטפל בציפורן הפטרייתית בעיקר בשל העובדה שהפטריות עלולות לנדוד אל ציפורניים סמוכות, אל בין האצבעות או אל כף הרגל. הטיפול בפטרת הציפורניים הוא בתרופות הנלקחות דרך הפה לאחר אבחון הבעיה אצל רופא עור. הטיפול עשוי לארוך כארבעה חודשים. בנוסף, מומלץ להשתמש בטלק על כף הרגל, לפני לבישת הגרב. את הנעל רססו בדאודורנט המכיל חומרים אנטי פטרייתיים.

 

מחלות ציפורניים: הסיבות והטיפולים שיעלימו

 

6. דלקות בדרכי השתן

למרות הכלור המוסף לבריכות השחייה, עדיין שכיחות הדלקות בדרכי השתן גבוהה יותר בקרב חובבי שחיה ושחיינים מקצועיים, במיוחד אצל נשים. בשנים האחרונות גילו חלק מהחיידקים עמידות גם לכלור. החיידקים מועברים למי הבריכה בעיקר על ידי מתרחצים המטילים את הפרשותיהם במים. כך, מתרבים חיידקים צואתיים או חיידקים מדרכי השתן המכונים גרם שלילי (כשהשכיח הוא אי-קולי), ומדביקים מתרחצים אחרים. התוצאה היא דלקת הגורמת לתכיפות וצריבה במתן שתן. במקרים חמורים, מגיעה הדלקת גם אל הכליות, גורמת לעליית חום, חולשה, כאבים, בחילות והקאות.

 

מה עושים: קשה להימנע מדלקת בדרכי שתן אם מי הבריכה מזוהמים. אולם אם חשתם את אחד הסימפטומים הכוללים חום גבוה, תכיפות או צריבה במתן שתן, חולשה או כאבי בטן - פנו לרופא שיבצע בדיקת שתן ויקבע האם יש צורך בטיפול אנטיביוטי.

 

דלקת בדרכי השתן: מיץ חמוציות באמת עוזר?

 

7. דלקות עיניים

שחיינים רבים סובלים מתגובה אלרגית לכלור שבבריכה, בשל חדירת מים מבעד למשקפת, ובעיקר כשלא משתמשים כלל במשקפת. האלרגיה גורמת לאדמומיות, גירוי ותחושת יובש בעיניים.

 

מה עושים: אפשר, כמובן, להימנע מהתופעה על ידי בחירת משקפת מתאימה ומהודקת היטב. אם כבר מופיעים גירוי ואדמומיות בעיניים, יש לפנות לרופא כדי להתחיל טיפול קצר בטיפות עיניים נוגדות אלרגיה.

 

העיניים אדומות? מהן הסיבות - ואיך תטפלו

 

8. ישבן ביקיני

מדובר בזיהום חיידקי המתרחש בעקבות לבישת בגד ים לוחץ וקטן במיוחד, כמו ביקיני, ומופיע גם בקרב שחיינים העוסקים בתחרויות. החיידקים השכיחים הגורמים לזיהום הם סטרפטוקוקוס וסאטפילוקוקוס, הגורמים להופעת שלפוחיות מזוהמות בסמוך לחריץ הישבן.

 

מה עושים: במידה ואתן מחובבות הביקיני, או שאתם מתהלכים בבגד ים קטן ולוחץ ומופיעות שלפוחיות באיזור העכוז, יש לפנות לרופא לצורך התחלת טיפול אנטיביוטי דרך הפה. בשנים האחרונות החיידק סטפילוקוק, הגורם לפצעים, החל לפתח עמידות ב-30% מהמקרים, ולפיכך לעתים יש צורך בטיפול אנטיביוטי לתוך הוריד.

 

אבקת החלבונים אולי מוסיפה נפח לשרירים, אבל גם גורמת להבל פה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבקת החלבונים אולי מוסיפה נפח לשרירים, אבל גם גורמת להבל פה(צילום: shutterstock)

 

9. סירחון מהפה

אימון ממושך בו לא הקפדתם על שתייה מרובה, יגרום לכם להתייבשות ואיתה ירידה בהפרשת רוק בחלל הפה. כאשר הפה יבש, הוא עלול לגרום להדפת ריח מסריח במיוחד. חלק מהספורטאים מחמירים את התופעה, כאשר הם שותים במהלך האימון שייק חלבון עתיר פחמימות וסוכרים. אלה חביבים במיוחד על החיידקים בפה שמפרקים את הסוכרים ויוצרים סירחון נוסף. כמו כן, תזונה עתירת חלבון ודלת פחמימות עליה מקפידים מתאמנים רבים, גורמת לירידה ברמת הסוכר ולתופעת הקטוזיס - שבירת חומצות שומן המייצרים רכיבים הקרויים קטונים, מה שגורם להפרשת ריח דמוי אלכוהול מהפה.

 

מה עושים: שתייה, שתייה ושתייה. הקפידו על שתייה מרובה במהלך האימון, עדיף במשקאות ללא סוכר. צחצחו את השיניים והשתמשו במי פה לאחר האימון.

 

10. ציפורן חודרנית

אלפי ישראלים סובלים מדי שנה מציפורן חודרנית, תופעה כואבת ומציקה שמצריכה לעיתים גם ניתוח. המצב נגרם במרבית המקרים מגזירה לא נכונה של הציפורן, או מלחץ שנוצר בנעליים סגורות, ולכן התופעה שכיחה מאוד אצל חיילים וספורטאים. האיבחון של התופעה הוא קל, הרופא בודק את מראה האצבע הנגועה ומבצע את "מבחן הציפורן החודרנית": לחיצה בשני צידי הבוהן כדי לבדוק באיזה שלב אתם חשים בכאב. אם אכן יש סימן לכאב משמעותי, תישלחו לניתוח - הנמשך כמה דקות במרפאה, ומתבצע בהרדמה מקומית.

  

מה עושים: כדי למנוע את התופעה, חשוב לגזור את הציפורניים ישר, לא באופן מחודד ולא קצר מדי, ומומלץ שלא לעגל את פינות הציפורן. יש להימנע מנעילת נעליים הלוחצות זמן ממושך על האצבעות. כמו כן, מומלץ על טיפול פדיקור בכף הרגל כפעמיים בשנה, אז יוכל המטפל גם להדריך באשר לשמירה על היגיינת כף הרגל וגזירה נכונה של הציפורן על פי מידותיה וצורתה.

 

בבית, במצבים קלים עד בינוניים, ניתן להשרות את כף הרגל במים חמים עם סבון או חומר חיטוי כמו פולידין, מספר פעמים ביום למשך כ-20 דקות, ואחר כך למרוח משחת אנטיביוטיקה מקומית עם סטרואידים למניעת זיהום והפחתת התהליך הדלקתי.

 

צפו: אלו סכנות נוספות מסתתרות בתוספי התזונה ושייק החלבון?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הספורט אמנם יפה לבריאות, אך גם לו יש תופעות לוואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים