סרטן ריאה: רפואה מותאמת אישית - ללא תופעות לוואי
פרופ' ניר פלד, מרכז דוידוף לסרטן, ביח' בילינסון ויו"ר הוועדה והבינלאומית למניעה ואבחון מוקדם של סרטן הריאה, וליאת, בת 27 חולה בסרטן ריאה שנגרם בשל מוטציה גנטית, מתארחים באולפן ynet כדי לדבר על המחלה וההתמודדות עמה. צפו בדיון
בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה
סרטן הריאות אחראי לכשליש מהתמותה הסרטנית בישראל. כ-1600 נפטרים מדי שנה מהמחלה בישראל. אולם אם עד היום המחשבה הייתה שסרטן ריאות היא מחלה של מעשנים בלבד, מחקר חדש מצביע על כך כי לא זאת בלבד שגם לא מעשנים חולים במחלה אלא שבשנים האחרונות יש עלייה בתחלואה אצל אנשים אלו.
קיראו עוד
סרטן ריאות: האתגרים והחידושים בטיפול
בלי לעשן: ספיר חלתה בסרטן ריאות בגיל 19
צפו: איך להתמודד עם סרטן הריאות
צפו בדיון באולפן בנושא סרטן ריאה
פרופ' ניר פלד, ממרכז דוידוף לסרטן, בבית החולים בלינסון, "היום רואים שיש סיבות נוספות לסרטן הריאה. כ-20% מהחולים לא עישנו מעולם, אבל גם בתוך הקבוצה של המעשנים אנחנו מזהים פלח מסוים שהמחלה אצלם היא לא בהכרח בגלל העישון, אלא בגלל סיבות אחרות שחשפו אותם למחלה.
"הסיבות יכולים להיות קשורות בחשיפה לסביבה מזוהמת ולגזים מסוימים, כאשר יש גם מרכיב ביולוגי כלשהו של נטייה פנימית שלא מתקנת מספיק את התקלות הגנטיות שקורות בתוך הגוף אצל כולנו, ואז לאותה אוכלוסייה יש נטייה לממאירות".
מדוע הבנת המנגנונים המפעילים את הסרטן היא כה חשובה?
"ברגע שאנחנו מצליחים לזהות את הסיבה של הגידול, אנחנו יכולים פעמים רבות לחסום את אותו מסלול שמשופעל בצורה מוגברת באותו גידול. במקרה כזה התערבות נקודתית מאוד סלקטיבית עוזרת גם ביעילות מאוד רבה ובדרך כלל מלווה בתופעות לוואי יחסית מעטות".
בלי לעשן: בגיל 25 ליאת גילתה שהיא חולה בסרטן
לפני כשנתיים מגלה ליאת, שלא עישנה סיגריה בחייה, שחלתה בסרטן ריאה. "הרבה זמן היו לי תופעות לוואי ראשוניות של שיעולים וקוצר נשימה. בהתחלה חשבו שזה אולי אסתמה או אלרגיה או אפילו חיידק בבטן", היא מספרת.
בסופו של דבר רק כשביצעה בדיקת CT התגלה שמדובר במשהו הרבה יותר גדול. "תוצאות הבדיקה חזרו ואז אומרים שיש לי גידול שהתפשט משום שהיה קושי לגלות אותו. בהתחלה זה הלם שלא ניתן לעכל אותו", אומרת ליאת. "אחרי האבחון מתחילים לבלות בבית חולים קצת יותר מדי, משום שיש הרבה בדיקות לעשות ופתאום יש הרבה החלטות שצריך לקבל".
כיום כבר ידוע שבמקרים רבים, מוטציות גנטיות מפתחות בשלב מסוים מוטציה חדשה נוספת, מה שגורם לפיתוח עמידות של החולה לטיפול. לכן, גם אל המוטציה החדשה מתאימים טיפול שיבלום את המחלה לתקופה נוספת.
"היום אנחנו יודעים לבדל ולמצוא את מנגנון העמידות של הטיפולים המסוימים הללו ויודעים להציע לחולים דור שני ושלישי ואפילו יותר של טיפולים", מסביר פרופ' פלד. "היום אנחנו למעשה מאפשרים לאנשים עם מחלה מהסוג הזה שנים של טיפולים מה שהיה מאוד שונה אפילו כמה שנים קודם".
מה היה לרפואה להציע לאנשים כמו ליאת לפני 10-15 שנה?
"בזמנו היה מקובל שכל החולים יקבלו טיפול דומה והשרידות החציונית הייתה בתקופה ההיא כשנה. ולכן חולים מהסוג הזה היו מקבלים טיפולים כימיים כמו כל החולים האחרים. היום אנחנו יכולים להפריד את המקורות של המחלה ולתת לחולים רפואה מותאמת אישית עם טיפולים שמותאמים להם", טוען פלד.
באשר לשאלת תופעות הלוואי אומר פרופ' פלד, כי "הטיפולים הביולוגיים הם מתכוונים בעיקר לרקמת הגדול ולכן התרופות פעמים רבות לא פוגעות ברקמה הבריאה, זאת בהשוואה לטיפולים הכימיים שפוגעים בכל הרקמות הקיימות ויותר בתא הגידולי.
"הטיפול הביולוגי יותר ממוקד, ולכן הוא בדרך כלל מלווה בצורה משמעותית בפחות תופעות לוואי". מעבר לכך מדגיש פלד כי, "בדורות המתקדמים של התרופות הביולוגיות אפילו תופעות לוואי הללו לא מתקיימות".
ליאת חזרה מטיול בתאילנד וחשוב לה להעביר את המסר שניתן לחיות עם סרטן ריאה. "אפשר לחיות עם זה, חיים לגמרי רגילים וזה לא משהו שציפיתי לו. זה אפילו קצת מבלבל כי, צריך לזכור שיש דברים מסוימים שאני צריכה לעשות בגלל המחלה".
העמותה הישראלית לסרטן ריאה נוסדה בשנת 2014 על ידי דר' שני שילה, שבעלה אלעד לא עישן מעולם וחלה במחלה. העמותה הוקמה כדי לשמש קול לקבוצת החולים ולתמוך בחולי סרטן הריאה בישראל ובני משפחותיהם. העמותה מייחדת חלק ניכר מפועלה לטובת בני המשפחה המלווים את החולה ומתמודדים גם הם עם השלכות המחלה. מעבר לתמיכה שוטפת בחולה האונקולוגי ומלוויו, העמותה מסייעת בהנגשת מידע רפואי, מחקרים וטיפולים מתקדמים, פועלת למניעה וגילוי מוקדם של סרטן ריאה.
העמותה הישראלית לסרטן ריאה ilcf.org.il