לקרוא ולשמור: המענקים וההחזרים שהמדינה נותנת באשפוז מבוגרים
10 זכויות שמגיעות למבוגרים המתאשפזים בבתי חולים ובזמן ההחלמה בבית. פרויקט המתנדבים "יחידות סגולה" מבקש לעזור לכם למצות את הזכויות שלכם מול משרדי הממשלה, חברות הביטוח וקופות החולים. "רוב המתאשפזים ובני המשפחות לא מודעים לזכויות הרבות המגיעות להם", הם אומרים
האם אתם יודעים מה מגיע לכם? אחרי שנים בהם שילמתם עשרות אלפי שקלים לקופות החולים, ביטוח לאומי ולפעמים גם לביטוחי בריאות פרטיים מגיע הרגע שבגללו חסכתם. אתם או קרובכם מאושפזים או מחלמים בבית ואתם זקוקים לתמיכה שבעבורה השקעתם במשך שנים. אולם מה מגיע לכם, ממי לבקש ואיך? פרויקט "יחידות סגולה" אותו הקים לאחרונה המשרד לשוויון חברתי מבקש לתת מענה לקושי במיצוי זכויות אלה כבר בבתי החולים.
"יחידות סגולה" הינם מוקדים אנושיים הפרוסים בבתי החולים ברחבי הארץ ומנגישים את הזכויות לאזרחים הוותיקים ולבני משפחותיהם באופן אישי ופרטני. "המתנדבות והמתנדבים ברובם אזרחים ותיקים בעצמם, עוברים הכשרה מקצועית של המשרד, מקבלים רשימה של כלל האזרחים הוותיקים המאושפזים בבית החולים ועוברים אחד אחד באופן אישי ומעניקים להם את כל המעטפת", אומרת השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, "החל ממילוי טפסים לביטוח הלאומי ועד המשך מעקב ומיצוי הזכויות גם לאחר שהמאושפזים משתחררים לביתם".
עוד במדור 60 פלוס: מבוגרים בישראל: ממה הם הכי מוטרדים?
עשר הזכויות שלכם
אין עוררין על כך שמבוגרים מתאשפזים בבתי החולים בשיעור גבוה מהממוצע. לאזרחים הותיקים מגיעות זכויות רבות במהלך האשפוז ובעיקר אחריו, אולם רובם אינם מודעים אליהן. אלה הם עשרת הזכויות להם אתם זכאים ואיך לממשם.
1. חוק סיעוד הניתן על ידי ביטוח לאומי
חוק הביטוח הלאומי מגדיר את הזכאות לגמלת סיעוד של האזרחים הוותיקים הגרים בקהילה וזקוקים במידה רבה לעזרת הזולת בביצוע רוב פעולות היום-יום (ניידות בבית, הלבשה, רחצה, אכילה, טיפול בהפרשות) או להשגחה כתוצאה מירידה קוגניטיבית.
על פי חוק זה, המדינה מסייעת בסל שירותים לעומדים בקריטריונים הבאים:
גיל: תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה (גיל פרישה לאישה 62 ולגבר הוא 67).
הכנסה: הגמלה ניתנת למי שהכנסתו החודשית נמוכה מהסכומים להלן: לאדם בודד - 13,890 שקלים חדשים, לזוג - 20,835 שקלים חדשים. ההכנסות הכספיות החודשיות ברוטו כוללת בתוכן את קצבת הזקנה והפנסיה.
מצב תפקודי: החמרה במצב תפקודי פיזי כתוצאה מניתוח מהותי, ניתוח החלפת ברך, אירוע מוחי, שבר, מחלות כרוניות ועוד. או שינוי במצב המנטאלי: ירידה בזיכרון כתוצאה מדמנציה, אלצהיימר או דיכאון. החמרה במצב המנטאלי לא בהכרח קשורה לשינוי תפקודי פיזי ומומלץ לערוך אבחון אצל רופא גריאטר.
ניתן לקבל עזרה מיידית לאחר האשפוז, אם יש שינוי תפקודי ועומדים במבחן הכנסה. העזרה הניתנת היא לפי שעות שבועיות ונקבעת לפי חומרת המצב התפקודי.
גמלת סיעוד ניתנת לזכאים המתגוררים בביתם. בעת האשפוז, ניתן לקבל גמלת סיעוד עד 14 יום מיום האשפוז בבית חולים כללי, לאחר מכן יופסק מתן הגמלה.
2. טרום חוק סיעוד וגמלה קצרת מועד: הכנה לפני ניתוח
ישנן חברות סיעוד פרטיות המעניקות סיוע בהיקף של לפחות שש שעות שבועיות בבית האזרח הוותיק עם השחרור מבית החולים, זאת אף לפני שהמוסד לביטוח לאומי קבע את זכאותו. אזרח ותיק שתפקודו לקוי והוא מעוניין לקבל שירות טרום סיעוד, בין אם לאחר שחרור מאשפוז ובין אם לא התאשפז, רשאי לפנות לאחת מחברות הסיעוד. רשימת החברות באזור מגוריו מצויה אצל העובד הסוציאלי בבתי החולים, בלשכות הרווחה האזוריות ובמוסד לביטוח לאומי.
החברות נותנות שעות שירות אלו ללא תשלום עד קבלת החלטת המוסד לביטוח לאומי או לכל היותר למשך חודש ימים.
גמלה קצרת מועד: בעקבות מגבלה חדשה וזמנית אשר צפויה להשתפר לאחר 60 ימים, תינתן זכאות ל- 60 ימים בלבד. תקופת הזכאות תחל בסמוך להגשת התביעה ותסתיים לאחר 60 ימים.
יש צורך לצרף את טופס השחרור מבית החולים ודוח רפואי.
עוד: בריאות בגיל המבוגר: 2 הפעולות החשובות ביותר
3. בדיקת הזכאות לגמלת הסיעוד
הזכאות לחוק הסיעוד נקבעת על ידי המעריכים של ביטוח לאומי. ביטוח לאומי משתדל לבוא לקראת הלקוח ולכן יש שינויים רבים לטובה במבחן הזכאות ונעשה מאמץ ניכר לבוא לקראת האזרח הוותיק.מומלץ בזמן הבדיקה לא להיות לבד, חשוב שאחד מהילדים או מבני הזוג יתאמו בזמן שנוח, כי המעריכים מגיעים לביקורים גם אחר הצהריים ולא רק בבקרים.
במקרים של אבחנה מנטאלית כמו למשל דמנציה, אלצהיימר או דיכאון, מומלץ לקבל אבחון של גריאטר, מומחה לזקנה. וחשוב מאוד לצרף דוח תפקודי או מכתב שחרור מבית החולים.
כיום מי שיש לו תעודת עיוור והוא בודד, זכאי לקבל חוק סיעוד.
4. נכות, קצבת נכות, ושירותים מיוחדים
במקרה שלאזרח הוותיק יש זכאות לקבלת נכות יש לו אפשרות לקבל גם גמלת סיעוד (לעומדים בקריטריונים).
במקרים שהאזרח הוותיק זכאי לקבל גמלת נכות ושירותים מיוחדים ב-100% גמלה יכול להיות שתהיה החמרה במצבו וניתן יהיה לעלות את הקצבה ל-150%.
עובדים זרים / ועדת חריגים: רשות ההגירה והאוכלוסין. אם חולה העומד להשתחרר מבית החולים מציג אבחנה רפואית מטעם רופא בית החולים המציינת את הצורך ברצף טיפולי והצורך בהשגחה של 24 שעות וכן מציינת את התאריך המשוער לשחרור החולה מבית החולים, תיבחן האפשרות לקבלת היתר להעסקת עובד זר. היתר לפי סעיף זה יינתן לתקופה של שלושה חודשים בלבד, בכפוף לשיקול הדעת של הוועדה המקצועית המייעצת של ענף הסיעוד באגף ההיתרים, ברשות האוכלוסין וההגירה. טופס בקשה לקבלת היתר להעסקת עובד זר בענף הסיעוד ניתן להוריד באתר www.piba.gov.il
5. הזכות לשיקום
עצמאות בתפקוד היא אחד הדברים החשובים ביותר לאדם. ירידה בתפקוד עלולה להיגרם עקב פגיעה גופנית כלשהי בכל גיל, לדוגמה שבץ מוחי או שבר באגן, מעוכב דריכה או ניתוח המחייב שיקום. שיקום רפואי הינו זכות המעוגנת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, באחריות קופת החולים שבה מבוטח המטופל.
תהליך השיקום נועד לאפשר למטופל לחזור ככל האפשר לתפקוד יומיומי – מבחינה פיזית, חברתית ונפשית, במטרה לקיים אורח חיים פעיל ובריא, במשפחה ובחברה. השיקום הרפואי כולל: טיפול רב מקצועי בהתאם לצורכי המטופל, טיפול של רופאים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, דיאטנים ומקצועות נוספים לפי הצורך, מרפאים בדיבור (קלינאית תקשורת), אחיות, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.
לתיאום קבלת השירות יש לפנות לאחות קשר ובקרה מטעם קופת החולים או לנציג הקופה בבית החולים.
6. רופא גריאטר
רופא גריאטר הוא רופא מומחה למחלות הזקנה. מומלץ מאוד לקבל חוות דעת מקצועית ודו"ח רפואי מפורט במצבים של שינוי מנטאלי וגם במצבים של ריבוי תרופות. למי שיש שירות בריאות נוסף (שב"ן) דרך קופת החולים בה הוא מבוטח, מומלץ לבדוק זכאות להקדמת התור תמורת תשלום סמלי לקופה.
7. ביטוח סיעודי: קופות חולים ופרטי
אזרחים ותיקים רבים רכשו ביטוח סיעודי - דרך קופת החולים, באמצעות מקום העבודה או באופן פרטי. אם אזרח ותיק הגיע למצב "סיעודי" או "תשוש נפש הזקוק להשגחה", מומלץ לבדוק אם יש לאזרח הוותיק ביטוחים סיעודיים. אם כן, לבדוק את זכאותו לתגמול מחברת הביטוח לצורך מימון וטיפול סיעודי בבית או אשפוז סיעודי במוסד, בהתאם לתנאי פוליסת הביטוח. במקרים המתאימים ניתן להסתייע לעניין זה גם בקופת החולים.
ישנם שני מצבים לזכאות לקבלת ביטוח סיעודי:
1. סיעוד: שינוי במצב הגופני (שלא צפוי להתשנות במהלך שלושת החודשים מיום הגשת התביעה).
2. שינוי במצב הקוגניטיבי: כמו במקרים של אלצהיימר, דמנציה וכד'. שימו לב כי אין צורך להוכיח ירידה תפקודית גופנית אלא באסמכתאות רפואיות.
8. ניצולי שואה
סיוע ועזרה לניצול שואה מאושפז, ניצול שואה לאחר אשפוז, או ביקור במיון, שעומד במבחן ההכנסות של עד 8,812 שקלים לחודש לניצול שאין לו גמלת סיעוד (הסכום משתנה מעת לעת ויש להתעדכן באתר הקרן לרווחת ניצולי השואה בכתובת k-shoa.org) רשאי לפנות לקרן בבקשה לקבלת סיוע של חמישים שעות סיעוד בביתו לתקופה של חודשיים או עד לקבלת גמלת סיעוד מביטוח לאומי. כדי לממש את הזכאות יש למלא את טפסי הבקשה בבית החולים על ידי העובדת הסוציאלית של המחלקה בבית החולים. אם העובדת הסוציאלית לא נוכחת, יש לבקש להשאיר את מדבקות האשפוז אצל האחות האחראית במחלקה עד לבואה של העובדת הסוציאלית כדי שתמלא את הטפסים המתאימים בליווי מדבקת האשפוז.
במצב בו יש החמרה במצב, גמלת סיעוד הניתנת ל- 16 עד 18 שעות שבועיות או 150%- 168% יכולים להגיש בקשה לקרן לקבלת תשע שעות סיעוד שבועיות נוספות.
עוד: להשיב חיוך: טיפולי שיניים חינם לניצולי שואה
9. קופות חולים ביטוח משלים וביטוח בריאות
ביטוחים משלימים בקופות החולים וביטוחי בריאות פרטיים מזכים לעיתים בהנחות או בהחזרים על הוצאות עבור תרופות, ייעוץ רופא, ניתוח ועוד. ניתן לבדוק זכאות לעניין הביטוחים המשלימים בקופות החולים, ולעניין ביטוחי בריאות פרטיים, בחברות הביטוח. מומלץ לבדוק מול קופת החולים זכאות להבראה או לעזרה במימון אחות לאחר הניתוח לעומדים בקריטריונים.
10. רצף טיפולי בקהילה וזכויות נוספות נלוות
יש צורך לשמור על רצף הטיפול וליידע את הקהילה בסביבה הקרובה על האשפוז כולל רופא המשפחה והרשות המקומית לבדיקת זכאויות נוספות כדוגמת: הנחה בארנונה, הנחה בחשמל , שליחת מתנדב הביתה ועוד.
שירותים הניתנים לאזרחים ותיקים באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות: נופשונים לזקנים תשושים וסיעודיים, מרכזי יום, קהילות תומכות, נסיעות לטיפול רפואי קריטי, סיוע סמך מקצועי, השלמת ציוד בסיסי בבית, ועוד. יש לציין כי שירותים אלו כפופים לקריטריונים של משרד הרווחה והשירותים החברתיים.
פריסה ארצית של מתנדבים
בתי החולים שבהם פועלות "יחידות הסגולה" הם: "מרכז הגליל" בנהריה, "זיו" בצפת, "פורייה" בטבריה, "רמב"ם" בחיפה, "מאיר" בכפר סבא, "תל השומר" ("שיבא") ברמת גן, "שערי צדק" בירושלים, "אסף הרופא" בראשון לציון, "קפלן" ברחובות, "ברזילי" באשקלון, "סורוקה" בבאר שבע.
איך אפשר לשמור על הבריאות בתוך בית החולים? הצוות הרפואי של "שערי צדק" מגלה איך עושים את זה. צפו:
להתנדבות ולקבלת פרטים מלאים בנוגע לפרויקט "יחידות סגולה" ניתן לחייג למוקד המשרד לשוויון חברתי 8840*