מסוריה לצרפת דרך הבלקן. נתיב הטרור
דרכון סורי שנמצא ליד גופת אחד המחבלים המתאבדים בפריז הספיק לעבור בחודש שעבר ביוון, סרביה, קרואטיה, הונגריה ואוסטריה. לפי שעה לא ברור למי הוא שייך ואם הוא אותנטי, אבל מה שכן ברור זה שהבדיקה הרופפת של המהגרים בבלקן עלולה להביא לחדירת טרוריסטים לתוך האיחוד האירופי
ההתמקדות בדרכון סורי שנמצא בסמוך לאחת מזירות הפיגועים בפריז מדגישה מציאות לא נוחה: הרשויות האירופיות מבצעות מעט בדיקות לאלפי המהגרים שעוברים ברחבי היבשת לאחר שברחו ממלחמה ומעוני.
עוד כתבות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הדרכון שנמצא ליד גופתו של אחד המחבלים המתאבדים נרשם בחודש אוקטובר ביוון, סרביה וקרואטיה, שלוש מדינות שנודעו בביקורת הרופפת בגבולותיהן ובמתן מסמכי מעבר בקלות יחסית. הבעלים של הדרכון הסורי הורשה להמשיך בדרכו משום שעבר בהצלחה את המבחן היחיד שהיה צריך לעבור - לא היה נגדו צו מעצר בינלאומי. כך נמסר אתמול (יום א') על ידי שלוש המדינות המדוברות.
לפי שעה לא ברור אם הדרכון אמיתי או מזויף, או אם הוא שייך למחבל מתאבד. אבל סוכנות הגבולות של הגוש האירופי "פרונטקס" מסרה שהסחר בדרכונים סוריים מזויפים רושם עלייה בשעה שאלפי בני אדם מנסים להשיג מעמד של פליטים.
לפליטים סורים סיכוי גבוה למקלט מדיני בגרמניה מאשר לאפגנים
רוב אלה שנכנסים למדינות שנמצאות באזור "מסדרון הבלקן למהגרים" - יוון, מקדוניה, סרביה וקרואטיה - עוברים רישום על ידי הרשויות המקומיות.
הנתונים שלהם נבדקים מול מאגר נתוני האינטרפול והרשויות לוקחות מהם טביעות אצבע, מצלמות אותם ושומרות את תמונותיהם. אולם, אנשים רבים מספרים לרשויות שהם איבדו את מסמכי הזיהוי שלהם, דבר שמאפשר להם למסור שמות מזויפים ומידע מזויף אחר, כמו למשל שם מדינת המוצא שלהם.
משטרת סרביה מסרה שרוב המהגרים שמגיעים לאירופה מגדירים את עצמם סורים, אף שאין להם מסמכים שמוכיחים זאת. לפליטים סורים יש סיכוי טוב יותר לקבל מקלט מדיני בגרמניה מאשר לאלה שמוגדרים מהגרי עבודה מאפגניסטן, עיראק או פקיסטן.
גורמם סרביים אמרו שכ-490 אלף מהגרים עברו השנה במדינה, ורבים מהם טוענים שאין להם מסמכי זיהוי, וכך קשה עד בלתי אפשרי לבדוק את הקשרים שלהם לגורמי טרור או לגורמים פליליים משום שהרקע שלהם לא ידוע.
במדינות הבלקן לא בוצע רישום של מהגרים שנדחו בעקבות בדיקה שנערכה להם. הסיבה לכך היא כנראה שמדינות אלה רוצות שהמהגרים יעברו דרכן במהירות וייצאו מהן למדינות העשירות באיחוד האירופי כמו גרמניה, שבדיה וצרפת. "איש לא יודע בוודאות מהיכן הם מגיעים, מה הזהות האמיתית שלהם ואם המסמכים שלהם אמיתיים", אמר שר העבודה הסרבי אלכסנדר וולין. "החשודים בפריז לא נרשמו בשום מקום כטרוריסטים, ולכן סרביה לא הייתה יכולה לדעת שהם מהווים סכנה".
דוברת סוכנות "פרונטקס", אווה מונקור, סיפרה לסוכנות הידיעות AP ש"בקרב 500 אלף איש, תמצאו כמה עם מסמכים מזויפים". לדבריה, "תמיד יש אחוז מסוים של דרכונים סוריים מזויפים ומסמכי זהות מזויפים בגבול היווני", היא אמרה.
הרשויות היווניות מסרו שמחזיק הדרכון שנמצא בפריז ליד גופת המחבל המתאבד נרשם עם כניסתו למדינה ב-3 באוקטובר. עוד נמסר שהבעלים של הדרכון נכנס למדינה דרך האי היווני לרוס, אחד מהאיים בים האגאי שדרכם עברו אלפי מהגרים בדרכם לשטחי האיחוד האירופי. ב-7 באוקטובר ביקש מחזיק הדרכון הסורי מקלט בסרביה. המסמך שהיה בידיו נתן לו שלושה ימים לעבור את המדינה בדרכו לקרואטיה. המשטרה לא מסרה את שמו של הבעלים של הדרכון וזיהתה אותו רק בראשי התיבות A.A. דוברת משטרת קרואטיה, הלנה ביוצ'יץ', מסרה שמחזיק הדרכון נכנס לקרואטיה מסרביה ב-8 באוקטובר. הוא לא סומן כחשוד ואז המשיך להונגריה ולאוסטריה.
הדרכון הסורי נמצא לאחר פיגוע הטרור באצטדיון הלאומי של צרפת סטאד דה פראנס, ליד גופת אחד משלושת המחבלים המתאבדים שפוצצו את עצמם בסמוך. מניין ההרוגים עלה ל-132 אחרי ששלושה בני אדם מתו מפצעיהם בבתי החולים - מספר ההרוגים הגבוה ביותר במתקפה בצרפת זה כמה עשורים. הרשויות בצרפת מסרו ששלוש חוליות של מחבלים היו מעורבות בפיגועים באצטדיון הכדורגל, במסעדות, בבתי קפה ובתיאטרון בטקלאן שבו הופיעה להקת רוק כבד אמריקנית.