בארץ ובעולם: ירידה חדה בביקושים וביטול חופשות בפריז
פריז מחוץ למפת הביקושים: יום החול הראשון בישראל לאחר מתקפת הטרור הקטלנית מלמד על ירידה דרסטית בחיפוש חופשות של ישראלים בעיר האורות. ואיך מגיבים בשאר העולם - גם בזה הערבי? כל הנתונים
הישראלים לא לוקחים סיכונים: יום החול הראשון (א') שלאחר מתקפת הטרור בפריז מלמד על ירידה חדה בעניין של ישראלים בהזמנת חופשות בבירת צרפת. על פי נתוני "טרווליסט", חברת השוואת מחירי הטיסות, המלונות וחבילות הנופש לחו"ל, פריז פשוט יוצאת ממפת הביקושים של הישראלים. בין שבת לראשון נרשמה ירידה של 90% בביקושים ליעד זה, כלומר בלקוחות שהשאירו פרטים באתר לאחר שהביעו עניין במועד חופשה מסוים בפריז.
לשם ההשוואה, רק בשבוע שעבר עמדה פריז במקום השישי ברשימת עשרת היעדים הפופולריים אצל הישראלים, מיקומה הממוצע בשגרה בעונה זו של השנה, בין חגי תשרי לבין חג המולד הצובר תאוצה בשנים האחרונות כמועד חופשה גם אצל הישראלים.
עוד נמסר מ"טרווליסט" ל-ynet כי נכון לעכשיו אין מגמה מובהקת ליעד חלופי אחר במערב אירופה, שכן הנוסעים משתהים ומחכים לתמונת מצב יותר ברורה בימים הקרובים, ועד אז לא ממהרים להזמין חופשות ליעדים חלופיים. לכן בהתאמה, לא ניתן להצביע נכון להיום על גידול משמעותי בביקושים של הישראלים לחופשות ביעדים אחרים באירופה כדוגמת לונדון, ברלין, אמסטרדם או רומא הנחשבים אף הם פופולריים.
באשר לחיפוש מלונות בעיר האורות, נתוני חברת "הוטלס קומביינד" המשווה מחירי מלונות בכל העולם, חושפים אף הם ירידה בעניין של הישראלים בפריז. מאז שבת נרשמה בחברה ירידה של 75% בחיפושי חופשה בפריז ו-60% ירידה בהזמנת מלונות בעיר.
בכלל המדינה - צרפת, נרשמה ירידה של 20% בחיפושים ביומים האחרונים אך לא נרשם שינוי ביעדים שמחוץ לפריז. עם זאת, נמסר מ"הוטלס קומביינד" כי בהתאם לעונה (נתון צפוי מראש) חלה בימים האחרונים עלייה בביקושים לאתרי הסקי בצרפת, כדוגמת Brides-les-Bains, Huez, Val-d'Isere ו-Courchevel.
הירידה בנתונים לא הפתיעה את סוכני הנסיעות הוותיקים. בשיחה עם ynet בסוף השבוע אמר בועז וקסמן, יו"ר קבוצת אופיר טורס, כי "מאז פיגועי 11 בספטמבר 2001 בארצות הברית, העולם כולו נמצא תחת טרור וצריך ללמוד לחיות עם זה". וקסמן העריך כי הביטולים לצרפת יהיו מיידיים, אך קצרי טווח. "אנחנו כישראלים, מסתגלים מהר מאוד לאירועים כאלה וכפי שאנחנו לא מפסיקים לנסוע לירושלים, כך גם הישראלים ישובו די מהר לפקוד את צרפת", אמר.
בארה"ב חוששים, באמירויות מבטלים
בתוך כך, גם במדינות אחרות התיירים מודאגים מאוד מנסיעות מתוכננות לפריז, שכבר ספגה השנה ירידה קלה של כ-3% בתיירות הנכנסת לאחר הפיגועים בתחילת השנה ב"שארלי הבדו" ו"היפר כשר".
על פי הדיווחים בכלי התקשורת בארצות הברית למשל, גם שם כמו אצלנו נרשמים ביטולים ובקשות לדחיית חופשות מתוכננות בבירת צרפת. "אנחנו הולכים לקראת פגיעה קשה בתעופה, בבתי המלון, במסעדות ובכל ענף התיירות", אמר לסוכנות הידיעות AP בלייק פליטווד, נשיא חברת "Cook Travel" מניו יורק. רק אתמול, ביום אחד בלבד, קיבל פליטווד שיחות מעשרה לקוחות מתוך 30 שהזמינו אצלו חופשות בפריז בימים הקרובים, שביקשו לבטלן.
אבל בעולם הגדול המצב מורכב עוד יותר. סוכני נסיעות מאיחוד האמירויות מדווחים ביומיים האחרונים על גל ביטולים משמעותי הרבה יותר בקרב אזרחי האמירויות שתכננו לנסוע לפריז. העיר שקיבלה עד שלשום דוברי ערבית כבני בית, לפתע עלולה לראות בהם אויבים, או לפחות להסתכל עליהם לא כמו שחשבו קודם.
"אנשים מודאגים והחלו כבר להתקשר ולברר איך הם יכולים לבטל את החופשות הקרובות שלהם - וזה לא הולך להיפסק בזמן הקרוב", אמר מנו מחרוטרה, מנכ"ל חברת "אל-תייאר" מדובאי לאחד מכלי התקשורת המקומיים שם. "כמה זמן יימשך המצב? עדיין מוקדם לומר, כרגע אין לדעת", הוסיף.
83.7 מיליון תיירים ב-2014
צרפת היא המדינה המתויירת בעולם בשנים האחרונות. ב-2014 ביקרו בה 83.7 מיליון תיירים, יותר מספרד (58.5 מיליון) וארה"ב (כ-51 מיליון). על פי נתוני מועצת התיירות העולמית, ענף התיירות בצרפת אינו נחשב לאחד ממקורות ההכנסה הגדולים ביותר של המדינה אלא נמצא במקום הרביעי לאחר הכנסות מתעשייה, אנרגיה וחקלאות. הענף מכניס מדי שנה כ-102 מיליארד דולר לקופת המדינה. מה יהיו נזקי הפיגועים לתיירות בסיכום הנתונים לטווח הארוך? עדיין מוקדם לדעת אך החשש, כאמור, כבד.
האתרים הפופולריים ביותר עבור התיירים בצרפת על פי סדר הפופולריות שלהם, עם יותר ממיליון מבקרים בשנה (המספרים במיליונים לשנה): מגדל אייפל (6.2), מוזיאון הלובר (5.7), ארמון ורסאי (2.8), מוזיאון ד'אורסיי (2.1), שער הניצחון - ארכּ דה טריומף (1.2), מרכז פומפידו (1.2) ומון סן מישל (1).