אלוף השחמט עולה להתקפה: "הממשלה שכחה שהענף הזה קיים"
"ידיעות אחרונות" מפרסם היום כי בוריס גלפנד יושב בבית במקום לשחק יחד עם חבריו לנבחרת ישראל באליפות אירופה בשחמט. הסיבה: בזכות ההצלחה הגדולה השתתפה ישראל גם באליפות העולם והכסף נגמר. משרד הספורט, טוענים השחמטאים, לא העביר את חלקו. במשרדה של השרה רגב טוענים: ניהול התקציב שלהם לוקה
ממש בימים אלה אמור היה בוריס גלפנד, יחד עם חבריו לנבחרת השחמט של ישראל, להתמודד מול הנבחרות הטובות באירופה. רוב הסיכויים, אומרים המומחים, שזה גם היה מסתיים עם מדליה. דווקא בימים של ניסיונות להחרים את ישראל, אי אפשר להפריז בחשיבות הישגים שכאלה. אבל גלפנד, כמו חבריו, יושב בבית. לאליפות אירופה, שנערכת באיסלנד, נבחרת ישראל לא יצאה. זה לא קרה בגלל חשש מפני בעיות אבטחה, וגם לא בגלל חרם. "משרד הספורט בראשות מירי רגב פשוט לא העביר את הכסף", הוא מסביר. "הודיעו לנו שאין תקציב לנסיעה, ונשארנו בבית".
במקום לנסוע לאליפות אירופה ולהביא כבוד לישראל, גלפנד נסע לנורווגיה, שם סייע לנבחרת המקומית להתכונן לאליפות אירופה במחנה אימונים. עכשיו הוא בבית, כועס במיוחד על השרה רגב ועל הפוליטיקאים, שהשתמשו בו לצורך צילומים משותפים והצהרות חגיגיות אחרי שסיים במקום השני באליפות העולם בתום הפסד דרמטי לוישוואנתן אנאנד במאי 2012, ושכחו אותו ואת הענף שהוא מייצג בהצלחה רבה כל כך. "זו תקופה שיש חרם על ישראל, ואנחנו יכולים להביא כבוד למדינה ולייצג אותה, אבל בגלל רבע מיליון שקל לא נתנו לנו לנסוע", הוא אמר אתמול בכעס. "השחמט שווה כל שקל שמושקע בו. זו הייתה יכולה להיות התשובה הכי טובה לחרם. שאנחנו, עם דגל ישראל, נשחק באיסלנד ונביא מדליה".
עונש על ההצלחה
גלפנד, בן 47, הוא הפנים של השחמט הישראלי בשנים האחרונות. ההישג המרשים שלו בשנת 2012, שזיכה אותו גם בצ'ק על סך מיליון דולר, הפך אותו למיני סלבריטאי - הישג מרשים במיוחד כשמדובר בענף שכולו מבוסס על מחשבה ולא על אסתטיקה או כישרון פיזי. מיד עם שובו לישראל מאותה אליפות, הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו מול המצלמות להגדיל משמעותית את תקציב השחמט. גם שרת הספורט דאז, לימור לבנת, חזרה על ההבטחה. שניהם ניצלו את ההזדמנות להצטלם עם גלפנד, ולנכס לעצמם על הדרך חלק מההצלחה שלו.
שלוש שנים עברו מאז, ונראה שההבטחות נותרו על הקרח. "באופן חד-פעמי העבירו באמצעות משרד הספורט חצי מיליון שקל, ו-180 אלף מהסכום נותרו במשרד משום מה", טוען יו"ר האיגוד, משה שלו. "חצי מיליון שקל נוספים שהובטחו לנו לא הועברו, וכל פעם צצה טענה חדשה על זה שזה בגלל תקציב המדינה או משהו. שלוש שנים, ו-320 אלף שקל זה הסכום היחיד שהועבר".
הסיבה העיקרית להחלטה להשאיר את הנבחרת - גם של הנשים - בבית היא אותם 250 אלף השקלים שאינם בקופה. במשרד הספורט טוענים שאיגוד השחמט קיבל תקציב לצורך ארגון אליפות אירופה בארץ בשנה שעברה, ויצר גירעון שלא כוסה. באיגוד השחמט טוענים שמדובר במקרה הטוב בחוסר סדר במשרד, ובמקרה הפחות טוב בשקר. "בחודש מרס ארגנו בישראל אליפות אירופה ליחידים", אומר היו"ר שלו. "אנחנו מימנו חלקית את האליפות, שעלתה 2.5 מיליון שקל, וחלק מהכסף אמור להגיע ממשרד הספורט. אנחנו היום כבר בחודש נובמבר, ולא רק שלא קיבלנו את הכסף - אפילו אין לנו מושג כמה כסף המשרד אמור בכלל להעביר לנו. הם רוצים לומר שהם לא יודעים שהכסף לא הועבר, ושאנחנו אפילו לא יודעים מה גובה ההחזר שמגיע לנו?"
איך זה בעצם עובד?
"יש סכום שהמשרד מקצה לארגון אליפויות שונות בישראל. שניים או שלושה איגודים רוצים לארגן אליפות, והסכום מחולק ביניהם על פי קריטריונים מסוימים. רק שאין לנו מושג בכמה כסף מדובר, כי ההחלטה היא רטרואקטיבית. אמרתי להם שלא יעבירו את הכסף, אלא רק יגידו כמה מגיע לנו, אבל הם אפילו לא מוכנים לומר. התירוץ שלהם הוא שתקציב המדינה עדיין לא עבר. מה אני יכול לעשות עם זה?"
עניין האליפות שנערכת בארץ הוא רק בעיה אחת. בעיה אחרת היא דווקא ההצלחה הגדולה בשנה שעברה. "רצה הגורל והצלחנו להיכנס לעשר המדינות הטובות בעולם, והזמינו אותנו לשחק באליפות העולם", אומר שלו. "העניין הוא שהתקציב מאפשר השתתפות רק באליפות אחת, אז אנחנו בעצם נענשים על ההצלחה שלנו".
מזלזלים באינטליגנציה
גם גלפנד מרגיש שדווקא ההצלחה הייתה בעוכריהם. "התקציב של השחמט בישראל קטן מדי, תמיד", הוא אומר. "משרד הספורט מעניק תקציב שלא מספיק לנסיעות, ואנחנו מקבלים עוד כסף מהטוטו וגם משרד ראש הממשלה עזר לנו לנסוע לאליפות הקודמת. בגלל שהצלחנו באולימפיאדה האחרונה והרווחנו מקום באליפות העולם, אמרו לנו שכל התקציב נגמר. זה אבסורד שמענישים אותנו בגלל ההצלחה שלנו".
למה בעצם התקציב קטן כל כך?
"כי המדיניות של המשרד היא ששחמט זה לא ספורט. יש שם כל מיני קריטריונים, שעל פיהם מתקצבים את האיגודים השונים. ענפים אולימפיים מקבלים פי כמה וכמה מענפים לא אולימפיים. אין שום קשר להצלחה או לכישלון. קח את הכדורגל, למשל, עם כל ההפסדים והבושות שהם מביאים לישראל, הם ממשיכים לקבל תקציבי ענק. ומה הם נותנים בתמורה? בעיקר כותרות שליליות וסיפורים שמוציאים לנו שם רע. בחצי ממדינות העולם שחמט מקבל תקצוב כמו ספורט אולימפי. אגב, אנחנו גם במשא ומתן ששחמט ייכנס בעתיד לאולימפיאדה, הרגילה או באולימפיאדת החורף. אבל למשרד הספורט קל יותר לומר שזה בכלל לא ספורט, ולא לתת שקל בגלל עניינים פוליטיים".
בשנים האחרונות, עם ובלי קשר לגלפנד, צבר השחמט תאוצה. בראשון לציון, עירו של גלפנד, מלמדים שחמט בבתי ספר ובגני ילדים. "כ-5,000 ילדים אצלנו לומדים שחמט", אומר גלפנד. למשחק הזה יש עבורם יתרונות נוספים, שהם הרבה מעבר להישגים וליוקרה למדינה שמייצגים השחמטאים. "זה מפתח את החשיבה ומפתח את האישיות", אומר גלפנד את הברור מאליו. "אצלנו מבינים שמדובר גם בתרבות, בלי קשר לזה שאף ענף ספורט ישראלי לא מביא כל כך הרבה מדליות וניצחונות, ועוזר לכל כך הרבה אנשים. לשרים נוח מאוד לקפוץ עלינו כשאנחנו מביאים הישגים, אבל לעזור לנו לא רוצים. שנסתדר לבד. אני מרגיש שמזלזלים בנו. כאילו זה ספורט לאנשים אינטליגנטים, וכבר לא מחזיקים בישראל מאינטליגנציה ומהשכלה. זה חלק מהמהפך התרבותי במדינה. אנחנו לא עממיים מספיק".
יו"ר שדולת הספורט, ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד), התייחס גם הוא למקרה. "אם במקום לממן סקטורים צרים היינו מעבירים כסף לספורט, לא היינו שומעים על מקרים מצערים כמו זה", הוא אמר. "הרי מדובר בהשקעה של מיליונים בודדים, סכום קטן יחסית לתקציב המדינה. תחת ענף השחמט רשומים ספורטאים רבים, אך רובם מבוגרים יותר. לכן קבעה ועדת לובצקי שהתקצוב של ענף השחמט יהיה קטן יחסית על אף מספרם הרב של הספורטאים הפעילים בו".
את האליפות הזאת הנבחרת כבר פספסה. היא יצאה לדרך בסוף השבוע שעבר, בלי הנבחרת הישראלית. "דווקא עכשיו, בתקופה שיש לנו נבחרת חזקה במיוחד, אנחנו נשארים בארץ", אומר גלפנד בצער. "כשאני הצלחתי חצי ממשלה - כולל ראש הממשלה נתניהו - עשו עליי סיבוב, אבל למחרת כולם כבר שכחו שהענף הזה קיים. בשנה הבאה יש אולימפיאדה ואנחנו חוששים ששוב לא ייתנו לנו לנסוע וניאלץ להישאר בבית. זו פגיעה קשה בענף, וגם בתדמית של ישראל".
שלו פחות בורר מילים. "הצעתי אפילו לתת בעצמי ערבות, כדי לשלוח את הנבחרת לאיסלנד", הוא אמר. "אם הם היו רוצים או שהיה אכפת להם, יש מלא פתרונות. הבעיה שהם באים רק להצטלם, אבל חוץ מזה לא מעניין אותם. זאת בושה וחרפה. כואב לי הלב על הנבחרת ועל השחקנים".
השרה רגב הפנתה לתגובת משרד התרבות והספורט, שם נאמר: "תמיכת מנהל הספורט באיגודים וההתאחדויות נעשית על פי מבחני תמיכה שוויוניים ובכפוף למסקנות ועדת לובצקי. במסגרת התקציב שהועבר לאיגוד השחמט נותרו כ-35 אלף שקל שטרם מומשו. בנוסף, יצוין כי קיים מסלול ייעודי על סך 73 אלף שקל שהאיגוד זכאי לו לטובת ההכנות האולימפיות.
"יודגש כי משרד התרבות אינו רשאי להתערב בניהול השוטף של איגודי הספורט, ובכלל זה ניהול תקציבם. מנהל הספורט העמיד בפני איגוד השחמט את כל האמצעים הנדרשים, לרבות ניסיון לקידום מימון ביניים ומתן מקדמה, ואין לנו אלא להצר על הניהול התקציבי הלוקה של איגוד השחמט ועל כך שלא השכיל להיערך מראש לשיגור המשלחת לתחרות".