שתף קטע נבחר

 

המוח מאחורי הפיגועים בפריז - אזרח בלגיה

גורם צרפתי מסר שהאיש שתכנן את מתקפת הטרור בפריז הוא עבד אל-חמיד עבאוד מבלגיה, שתכנן בעבר פיגועים ברכבות וכנסיות שסוכלו. על פי הערכות, הוא שוהה כיום בסוריה ונחשב לאחד המוציאים להורג הפעילים ביותר של דאעש. זוהו שני מחבלים מתאבדים נוספים: בן 28 יליד פריז שהיה מוכר לרשויות הביטחון ונעצר בעבר בחשד לקשר לטרור ובן 25 מסוריה

המוח מאחורי הפיגועים בפריז. עבאוד ()
המוח מאחורי הפיגועים בפריז. עבאוד

גורם צרפתי סיפר היום (יום ב') שמתכנן מתקפת הטרור בפריז היה עבד אל-חמיד עבאוד, אזרח בלגי בן 27, שגם תכנן בעבר פיגועים שסוכלו ברכבות ובכנסיות. על פי הערכות, עאבוד שוהה בימים אלה בסוריה. שמו הנוסף של הטרוריסט הבלגי הוא אבו-עומאר אל באליקי. תחנת הרדיו הצרפתית RTL דיווחה שעבאוד הוא "אחד המוציאים להורג הפעילים ביותר" של ארגון הטרור "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בסוריה. עם זאת, התובע בבריסל אמר כי מדובר בשמועות והוא אינו יכול לאשר את הדיווחים בנוגע לעאבוד.  

 

עוד כתבות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ    

 

במתקפת הטרור בפריז השתתפו שמונה מחבלים. שישה נהרגו כשהפעילו את חגורות הנפץ שהיו עליהם ומחבל נוסף נורה למוות על ידי כוחות הביטחון הצרפתים. מחבל שמיני הצליח להימלט. 

 

מה אנחנו יודעים עד כה על המחבלים בפריז:

עומאר איסמעיל מוסטאפי, בן 29, אזרח צרפת. בעל עבר פלילי של עבירות רכוש בין השנים 2010-2004, אך מעולם לא ריצה עונש מאסר. בשנת 2010 עלה על הרדאר של הרשויות בשל חשד למעורבות בפעולות טרור, אך מעולם לא נחקר. בשנת 2013 טס לסוריה ושב ממנה בשנה שעברה. פוצץ את עצמו בתיאטרון בטקלאן.

אחמד אל-מוחמד, בן 25, אזרח סוריה. הגיע ליוון ב-3 באוקטובר והספיק לעבור בסרביה, קרואטיה, הונגריה ואוסטריה בטרם הגיע לפריז. פוצץ את עצמו באצטדיון הלאומי סטאד דה פראנס. באף שלב הוא לא נעצר משום שלא היה נגדו צו מעצר בינלאומי.

סאלח עבד א-סלאם, בן 26, אזרח צרפת שנולד בבלגיה. היה אחראי על הצד הלוגיסטי של מתקפת הטרור בפריז ושכר בבריסל את אחת המכוניות ששימשו את המחבלים. הרשויות בצרפת מנהלות אחריו מצוד והגדירו אותו מסוכן והזהירו את הציבור מהעובדה שהוא חמוש.

איברהים עבד א-סלאם, בן 31, אזרח צרפת. אחיו של סאלח אבד א-סלאם. פוצץ את עצמו בבית הקפה "קומפטואר וולטר".

סמי עמימור, בן 28, אזרח צרפת. התגורר בפרבר הפריזאי בוביניי, היה מוכר לרשויות ללוחמה בטרור ואף היה במעצר ב-19 באוקטובר 2012 לאחר שתכנן לנסוע לתימן ונחשד בקשרים לטרור.

בילאל חדאפי. אחד המחבלים בסטאד דה פראנס, לפי התקשורת הבלגית והעיתון האמריקני "וושינגטון פוסט". בשנה האחרונה לחם בסוריה. לפי שעה לא ידועים עליו פרטים נוספים וכן על שני מחבלים נוספים.

 

עבד אל-חמיד עבאוד, המוח מאחורי הפיגועים

עבד אל-חמיד עבאוד, המוח מאחורי הפיגועים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חיילים במגדל אייפל בפריז (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים במגדל אייפל בפריז(צילום: AP)
 

מבוקש. המחבל השמיני סלאח עבד א-סלאם (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
מבוקש. המחבל השמיני סלאח עבד א-סלאם(צילום: איתי בלומנטל)

בינואר השנה הצליחו הרשויות בבלגיה לסכל פיגוע טרור בעיר ורווייה שבמזרח המדינה. שני ג'יהאדיסטים שנהרגו אז בקרב יריות ופיצוצים עם כוחות הביטחון בעיר, עמדו לבצע פיגועי טרור יחד עם חבריהם. במקביל נעצר אז מחבל שנפצע באורח קשה. שלושת הטרוריסטים היו בעלי אזרחות בלגית, והם חזרו כמה חודשים לפני כן מסוריה.

 

הטרוריסט הבלגי-מרוקני לקח לסוריה את אחיו הקטן

בהמשך לסיכול המוצלח בינואר פשטו כוחות מיוחדים של משטרת בלגיה על כמה אזורים ברחבי המדינה ובכללם פרבר מולנבק.

במקביל התבצע אז מצוד בעקבות דיווחים על גבר חמוש בנשק שצעק "אללה אכבר" ברכבת התחתית של בריסל. לאחר הפשיטה בעיר ורווייה בינואר אמר ל-CNN גורם בלגי בכיר שמעורב בפעילות נגד טרור כי החשוד בהנהגת "תא ורווייה" הוא צעיר בלגי ממוצא מרוקני בשם עבד אל חמיד עבאוד, שעל פי הרשויות בצרפת הוא זה שתכנן את מתקפת הטרור בפריז.

 

עבאוד גדל במולנבק. הוא נראה בסרטון של דאעש שצולם בסוריה צוחק מול המצלמה, בעת שמאחורי הרכב שבו הוא נוהג נגררות לפחות שש גופות. גם את אחיו הצעיר הוא הביא לסוריה. ועבאוד הוא לא היחיד ממולנבק שהצטרף לדאעש. "יש כמה אנשים שעזבו את הפרבר כדי להילחם בסוריה. וכמה חזרו. זו הסכנה", אמרה ראשת העיר של מולנבק פרנסואה שפמן.

 

הזהיר מפני פיגועים נוספים. ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס עם חיילים בפריז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזהיר מפני פיגועים נוספים. ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס עם חיילים בפריז(צילום: רויטרס)

משטרת צרפת ביצעה הלילה 168 פשיטות ברחבי המדינה ויותר ממאה מעצרים מנהליים בעקבות מתקפת הטרור בפריז ביום שישי האחרון שבה נרצחו 129 בני אדם ונפצעו יותר מ-350.שר הפנים הצרפתי ברנאר קזנוב מסר ש-23 בני אדם נעצרו במעצרים רגילים. הפשיטות נערכו בשכונות מוסלמיות, בין היתר בערים גרנובל, טולוז, ז'ומו ובפרבר הפריזאי בוביניי והחרימה כלי נשק רבים. בעיר ליון, למשל, נמצאו בפשיטות משגרי רקטות, אקדחים, רובה קלצ'ניקוב ואפודי מגן.

 

אחד המחבלים המתאבדים נעצר בעבר

התקשורת הצרפתית דיווחה שהמשטרה זיהתה שני מחבלים מתאבדים נוספים מהפיגועם בפריז. האחד הוא סמי עמימור, שלפי אתר החדשות הצרפתי BFMTV נולד ב-15 באוקטובר 1987 בפרבר הפריזאי דראנסי והתגורר בפרבר בוביניי. עוד דווח שהוא היה מוכר לרשויות ללוחמה בטרור ואף היה במעצר ב-19 באוקטובר 2012 לאחר שתכנן לנסוע לתימן ונחשד בקשרים לטרור. שלושה אנשים שמקורבים לעמימור נעצרו על ידי המשטרה לצורך חקירה.

 

מחבל מתאבד נוסף שזוהה על ידי הרשויות הצרפתיות הוא אחמד אל-מוחמד. אל-מוחמד, שפוצץ את עצמו מול אצטדיון הכדורגל הלאומי סטאד דה פראנס, הוא בן 25 ונולד בעיר הסורית אידליב. דרכונו הסורי של אל-מוחמד נמצא ליד גופתו לאחר הפיגוע שביצע. לפי החותמות שעל דרכונו, אל-מוחמד הגיע לאי היווני לרוס ב-3 באוקטובר ולאחר מכן המשיך לסרביה, קרואטיה, הונגריה ואוסטריה.

 

במקביל לפשיטות מנהלים כוחות הביטחון הצרפתיים מצוד אחר המחבל השמיני שנותר בחיים, סלאח עבד א-סלאם, שהיה אחראי על הצד הלוגיסטי של פיגועי הטרור ושכר את אחד מכלי הרכב שהסיעו את המחבלים ליעדם. א-סלאם בן ה-26 נולד בבריסל ומחזיק באזרחות צרפתית. כלי התקשורת הצרפתיים דיווחו אתמול שהוא נעצר לחקירה לאחר הפיגוע בתיאטרון בטקלאן ושוחרר. שלושה אזרחים צרפתים, בהם גם אחד מאחיו של עבד א-סלאם, היו מבין המחבלים שביצעו את הפיגועים הרצחניים באצטדיון הלאומי של צרפת, בלב מוקדי חיי הלילה ובהופעת הרוק בתיאטרון בטקלאן שהפכה למרחץ דמים. כלי תקשורת בבלגיה דיווח שא-סלאם נעצר בפרבר מולנבק בבריסל, אולם בצרפת דווח שהוא עדיין לא נלכד.

 

הלהקה ניגנה ואז היו יריות. הטבח בבטקלאן

הלהקה ניגנה ואז היו יריות. הטבח בבטקלאן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הפשיטות על בתים אינן דבר שכיח בצרפת והרשויות משתמשות בהן במסגרת מצב החירום שעליו הכריז הנשיא פרנסואה הולנד בעקבות פיגועי הטרור שזעזעו את המדינה.

 

לפי החוק הצרפתי, מצב חירום במדינה מיושם רק בעקבות "סכנה מיידית שמלווה בהפרות חמורות של החוק והסדר". מצב החירום מאפשר לרשויות לאסור על תנועת אנשים וכלי רכב בשעות מסוימות. במהלך מצב זה יכולות הרשויות להכריז על אזורי ביטחון שבהם יש בקרה מוגברת על תנועת האנשים וכלי הרכב. מצב החירום גם מאפשר למשטרה הצרפתית לבצע חיפושים בבתים ביום ובלילה במקום בעוד שבשגרה מותר לרשויות לבצע חיפושים בבתים רק במהלך היום.

 

ר"מ צרפת: "צריך לסגור את המסגדים הקיצוניים"

ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס אמר בראיון לתחנת הרדיו הצרפתית RTL שצרפת צריכה להתכונן לפיגועים נוספים ושהיא עשויה לספוג מכה נוספת "בימים ובשבועות הקרובים". "אנחנו הולכים לחיות זמן רב עם האיום הזה. צריך להתכונן לזה. הפיגועים תוכננו ונהגו בסוריה", אמר ואלס והוסיף שממשלת צרפת ידעה שטרוריסטים תכננו ומתכננים פיגועים במדינה. ואלס אמר ש"צריך לסגור את המסגדים והארגונים שפוגעים בערכי הרפובליקה" והוסיף ש"צריך לגרש מהמדינה את כל הזרים שמבטאים עמדות קיצוניות שמנוגדות לערכים שלנו".

 

"אנחנו צריכים לחיות, לחיות לחיות, אבל עם איום הטרור הזה העם הצרפתי צריך להתגייס. 'המדינה האיסלאמית' (דאעש) לא יכולה לנצח במלחמה נגדנו, אבל ארגון הטרור רוצה להחליש אותנו", אמר ראש ממשלת צרפת.

 

הרשויות בבלגיה ביצעו פשיטות נוספות בפרבר מולנבק בבריסל שממנו יצאו ככל הנראה חלק מהמחבלים לפיגועים בפריז. הפרבר נחשב למוקד משיכה לגורמים איסלאמיסטיים קיצוניים שבו התגוררו ג'יהאדיסטים שיצאו להילחם בסוריה. בכלל, בלגיה היא אחת מיצואניות הג'יהאדיסטים הגדולות באירופה - מאות מוסלמים נסעו ממנה בשנים האחרונות לסוריה ולעיראק ועברו שם הכשרה ג'יהאדיסטית אצל ארגוני טרור. לאחר מכן, רבים מהם שבו לבלגיה.

 

הגיע ליוון ב-7 באוקטובר. המחבל הסורי אחמד אל-מוחמד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הגיע ליוון ב-7 באוקטובר. המחבל הסורי אחמד אל-מוחמד(צילום: AFP)

על פי שירותי המודיעין הבלגיים, הם הצליחו לזהות באחרונה 494 ג'יהאדיסטים בלגים: 272 שנסעו לסוריה או לעיראק, 75 שהוכרזו מתים, 134 שחזרו למדינה ו-13 שעושים את דרכם אליה. אחד הדברים המדהימים הוא שבלגיה, אף שחיזקה את החקיקה נגד טרור וחיסלה ערוצים לגיוס טרוריסטים ותאי טרור מאז שנות ה-90, עדיין נותרה מקום מקלט יחסית בטוח לג'יהאדיסטים.

 

היום יעמדו בצרפת דקת דומייה לזכר הרוגי מתקפת הטרור בפריז. האיחוד האירופי ביקש מכל המדינות החברות בו לנהוג באופן דומה ולכבד את זכרם של קורבנות הפיגועים בצרפת. נשיא צרפת פרנסואה הולנד יעמוד דקת דומייה באוניברסיטת סורבון בפריז. הרחק משם, בבית הלבן בוושינגטון, יורד הדגל האמריקני לחצי התורן ויישאר במצב זה עד יום חמישי.

 

בעקבות מתקפת הטרור בפריז נקט הולנד כמה צעדים חריגים, בהם ההכרזה על מצב חירום שיימשך שלושה חודשים. צעד חריג נוסף הוא החלטתו להופיע היום אחר הצהריים בפני שני בתי הפרלמנט הצרפתי - הסנאט והאסיפה הלאומית - בוורסאי, וצפוי להכריז על שורה של אמצעי ביטחון שיינקטו בעקבות הפיגועים בעיר הבירה. זו הפעם השלישית בלבד שבה נשיא צרפת מכנס את שני בתי הפרלמנט מאז 1848, אז עשה זאת שארל לואי נפוליאון בונפרטה (נפוליאון השלישי). הפעם השנייה הייתה כשהנשיא ניקולא סרקוזי כינס את שני בתי הפרלמנט כדי לדבר על המשבר הכלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוהה כיום בסוריה. מתכנן הפיגועים עבאוד
מומלצים