בחירה סגורה לציבור
היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד מחמשת התפקידים המשפיעים ביותר במדינה. אבל אנחנו נדע מה עמדותיו של היועץ החדש רק כשכבר יישב על כיסאו
ביום שישי תזומן שרת המשפטים איילת שקד להעיד בפני ועדת גרוניס לאיתור היועץ המשפטי לממשלה. בכללי עבודת הוועדה הזימון מכונה "היוועצות". סמוך למועד זה יופיע ל"היוועצות" בפני הוועדה גם ראש הממשלה. וזה כל מה שאפשר לספר על אותן "היוועצויות". רק מי ומתי. מהשיחות הרות הגורל שיכוונו את בחירתו של האיש שיישא בתפקיד הכה מרכזי - היועץ המשפטי לממשלה - לא יפורסם דבר. לא פרוטוקולים, לא סיכומים. במקרה הטוב, רק הדלפות מכוונות של בעלי אינטרס.
עוד בערוץ הדעות:
להתעורר! הגיע שלב המעשים נגד דאעש
בין חד תרבותיות לרב תרבותיות - מדיבור למעשה
האם חג הסיגד יהפוך למימונה הבאה?
במקרה של שקד אפשר לנחש בקלות מה תאמר לוועדה: היא תפרוש את משנתה הידועה על הרפורמה שהיא מבקשת להטמיע במוסד היועץ. רפורמה שעיקרה ריסון מהותי במה שהיא מכנה "אקטיביזם ייעוצי". במילים אחרות: היא מצפה לבחירת יועץ שיגביל את עצמו באיסורים שהוא מטיל על החלטות ומינויי הממשלה. היא מבקשת גם גמישות גדולה יותר בפרשנות החוק על ידו ובהגנה על הממשלה בפני בג"ץ. עד כאן הניחוש המושכל. מעבר לכך, ועדת הבחירה מתנהלת בחשאיות גמורה.
נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר, מי שהציע להקים ועדת איתור לבחירת היועץ אחרי הפיאסקו של פרשת בר־און ב-1997, רצה בהליך שקוף לציבור. הליך שימנע מינוי של איש מטעם, שלא לדבר על איש פוליטי. שמגר הציע גם חוק שישקף את המלצותיו. אולם אף ממשלה לא רצתה לעגן את הבחירה בחקיקה, כדי שלא תוגבל במשיכה בחוטים מאחורי הקלעים.
היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד מחמשת התפקידים החשובים והמשפיעים ביותר במדינה. בעשורים האחרונים, בשל חולשת הממשלות ובשל האקטיביזם השיפוטי, יותר ויותר נושאים מגיעים להכרעתו של היועץ המשפטי. ידו של היועץ, שהוא גם ראש התביעה הכללית, בכל.
החשאיות סביב הבחירה - שאינה מעוגנת בחוק, אלא בכללים - נובעת הפעם גם מאישיותו של יו"ר ועדת האיתור, נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס, שידוע כבעל יושרה בלתי־מתפשרת אך גם כשמרן גדול בתחום השקיפות הציבורית. כך יוצא שהציבור אינו יודע מה אמרו לוועדה תשעת המועמדים לתפקיד.
"הציבור זכאי לדעת מה תוכניותיהם של המועמדים", אומר גורם משפטי בכיר המצוי במערכת. "מגיע לכולנו לדעת מה עמדתם בסוגיות הבוערות שעל הפרק.
בארה"ב נערך שימוע בפני הסנאט לכל מועמד לתפקיד התובע הכללי - בערך המקבילה לתפקיד היועץ אצלנו. הציבור שומע על תוכניותיו של התובע הכללי וגם את השאלות הקשות של חברי ועדת השימוע. ממי שמועמד לתפקיד כזה, המרכז עוצמה כה רבה, יש לצפות להסכמה לחשיפה מוחלטת של עמדותיו".
לאחר שיישמעו העדויות של שקד ונתניהו, יבחנו גרוניס וארבעת חברי הוועדה את ההתנגדויות למועמדים. גם ההתנגדויות, שנשלחו לוועדה על ידי הציבור ובעיקר על ידי גורמים אינטרסנטיים, הן כמובן חשאיות. בתחילת החודש הבא תתכנס הוועדה לישיבות מסכמות, שלאחריהן יוגשו לשרת המשפטים שלושה שמות של מועמדים שיובאו לבחירת הממשלה. אנחנו, הציבור הרחב, נדע מה עמדותיו ותוכניותיו של היועץ המשפטי לממשלה החדש רק כשכבר יישב על כיסאו.