חוסר ביטחון מיני: מה הסיבות - ואיך לפתור הבעיה
כשכל התרבות שלנו מתייחסת לסקס כמדד להצלחה ומעניקה לו מקום מרכזי כל כך בחיים, לא מפתיע שרבים חשים חוסר בטחון במיניות שלהם. מה לעשות כדי להצליח ליהנות מסקס כמו שצריך?
איך שלא תסתכלו על זה, סקס הוא נושא גדול, עצום וטעון. כולם מדברים על זה, מתעסקים עם זה, מספרים או משקרים שהם עושים את זה. ולפעמים, מרוב שזה ביג דיל, נושא הסקס עלול להפוך גם למפחיד ומאיים עד כדי הימנעות, במיוחד בקרב זוגות ותיקים, שהמין אצלם הלך והידרדר, הלך והתמעט, עד שבעצם נעלם לחלוטין. יש כאלה שמפסיקים, ואז פשוט פוחדים לחזור.
קראו עוד על סקס וזוגיות:
מחקר ענק: כמה פעמים סקס בשבוע יעשה אתכם מאושרים?
הגודל קובע: כשמשקל גוף משפיע על קיום יחסים
שפיכה מוקדמת: 6 טכניקות שישפרו את המצב
"המיניות בין בני זוג היא אחד המקומות הכי אינטימיים ומחברים, ועם זאת היא עלולה להיות שברירית מאוד," מסבירה אריאל שער-מנדל, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת. "החברה רואה בה עניין משמעותי ביותר, סממן להצלחה גברית או נשית, מה שמייצר לחץ להיות מאהב/ת טוב/ה ועלול להפוך כל מפגש מיני למבחן ולתפיסת הקשיים בתחום כפספוס וככישלון. כיוון שקשה להשלים עם זה, נוצרת חרדת ביצוע בעלת ביטויים שונים.
"ההתייחסות למפגש המיני כאל מבחן הישגים נרקיסיסטי מקשה על יצירת קשר אינטימי, שזקוק לתחושה של ביטחון, ויוצרת מעגל סגור שלילי - החשש לא לעמוד בציפיות מוביל לתפקוד פחות טוב, שמוליד תסכול וחוזר חלילה. אצל אחרים יש פחד להיפגע ולסבול, וכשהמיניות אינטימית היא מעוררת פחד להינטש או פחד להיבלע בתוך הקשר. כך או כך, כשהסקס נתפס כהרסני, אי אפשר להעז בתוכו ולהתמסר, אלמנטים חיוניים להנאה המינית."
פחד מיני אופייני נוסף הוא תוצאה של הבושה נוכח אי קיום יחסי מין, תפיסת העצמי כפגום בשל כך או מחשבה שהאחר מזהה את אי התקינות והימנעות כתוצאה מכך. גברים נוטים לחשוש בעיקר משפיכה מוקדמת, מהיעדר זקפה (שנתפסת בטעות כסמל הגבריות ובלעדיה הם עלולים לחוש שאין להם זכות להיות נאהבים או נחשקים), מיצירת אכזבה אצל הפרטנרית בשל גודל איבר המין שלהם או מהאכזבה שתחוש אם לא יצליחו לספק אותה מינית. העובדה שנשים מעזות היום, בניגוד לעבר, לבטא את צורכיהן, עלולה אף היא להיתפס כמסרסת.
"הלחץ לגרום לאחר להגיע לאורגזמה הוא הדדי וחזק," מעירה שער-מנדל, "גם נשים וגם גברים חוששים 'להיכשל במשימה'. מעבר לזה, גברים רבים עדיין מאוימים על ידי איבר המין הנשי, שאותו הם תופסים כמקום חם ומזמין או דווקא מסוכן ובולעני."
למה פוחדים במיטה?
יש סיבות רבות לפחדים מפני המין. "חרדת ביצוע קשורה ללחצים הרבים והמגוונים שכולנו חווים ביומיום, לצורך להצליח בכל התחומים ולעובדה שאנחנו מגיעים למיטה בסוף היום נטולי אנרגיה," מפרטת שער-מנדל, "סיבה נוספת יכולה להיות בעיות לא פתורות בזוגיות, קונפליקטים שלא טופלו, אגרסיות, שמיתרגמים לסקס ובאים לידי ביטוי בחוסר חשק ובקשיי תפקוד. הפחד לעשות סקס מכבה את התשוקה, וקל לנו יותר לתלות את זה בעייפות, למשל.
"גם העובדה שהפכנו את הגוף למקדש ונוצרו סטנדרטים מסוימים לגוף נחשק בעייתית ביותר, ופתאום כל מי שאינו חטוב, חלק או נקי חושש להיתפס כדוחה, ובמיטה זה מתבטא בחוסר יכולת להתמסר, להיפתח ולהעז. הרצון להסתיר את הגוף מוביל רבים להימנעות ממיניות. כמובן, פגיעות מיניות בעבר עלולות גם הן ליצור רתיעה ופחד מסקס, וישנה ההשפעה של מסרים חברתיים ודתיים, שיכולים להתבטא בקשיי תפקוד או בהימנעות."
במקרים אחרים החשש מפני התאהבות, שמקורו בפחד ממחויבות, מוביל להימנעות מסקס ולמעבר ליחסים בעלי אופי אפלטוני מובהק, ויש מקרים שבהם ביישנות מינית, שהיא לרוב חלק מביישנות כללית וכוללת קושי לבטא צרכים, רצונות ותשוקה, מובילה לוויתור על סקס ולהעדפת אכפתיות וחברות.
גם קיום יחסי מין ללא חשק, כשהדבר נעשה באופן קבוע ומתמשך, עלול להוביל לפחד מסקס. במקרים אחרים עלולה ההימנעות להיות נוחה לשני בני הזוג, ומשם קצרה הדרך לוויתור מוחלט על האלמנט הזוגי החיוני הזה.
איך מתמודדים?
פרטנר מיני בעל ביטחון יכול להוביל מהלך של התגברות על הפחדים, כאשר לצד האמפתיה וההבנה שהוא מגלה, הוא משדר לאחר ביטחון ואינטימיות ומוביל אותו יד ביד בתחום המיני, בלי לוותר.
"המטרה היא ליצור ביטחון מיני, לאזור אומץ לפגוש את האחר ולעבוד על יצירת קשר אינטימי," אומרת שער-מנדל, "מעבר לעובדה שחשוב להתחבר לגוף ולמצוא דרכים ליהנות מהמגע בו (באמצעות פעילות גופנית מהנה ולא מכוונת רזון, למשל, עיסוי עצמי או באמצעות איש מקצוע, ריקוד ועוד), צריך לזכור שסקס אינו מדע מדויק, וחשוב להוסיף למושגים מעולם ההישגים גם רגשות וצחוק.
"אפשר להיעזר בפנטזיות כדי להגיע למגע המיני מוכנים יותר, כדאי לשדר מיניות גם כשלא עושים סקס, אפשר לדמיין הצלחה במיטה, למשל בעזרת דמיון מודרך או מדיטציה, צריך ללמוד להעז לומר 'לא' אבל גם לבקש דברים שרוצים."
והכי חשוב, לא להתייאש. "בכל מקרה להמשיך לנסות, שוב ושוב, בלי להרים ידיים. כשהורגים את המיניות ומפסיקים להתפשט זה לצד זה, הפחד הופך את הזוגיות לא-מינית וזה עלול לכאוב. במידת הצורך כדאי כמובן לפנות לטיפול מקצועי, שיעזור בזיהוי הפחדים והסיבות העמוקות להם ויסייע בשחרור מהם לטובת הנאה מינית בריאה".
מה גודל איבר המין שנשים רוצות? תופתעו: