"לא אסכן את חיי כדי להופיע בישראל"
מפיק פסטיבל "Titans Of Metal" שיתקיים בישראל בהשתתפות להקות מרחבי העולם, חושף את שיטת ההפחדה הנקודתית של ארגון BDS: "האמנים פונים אליי וחוששים לחייהם. הם מקבלים במייל איומים מפורשים לא להופיע בארץ". כשפנה למירי רגב, גילה שאינו היחיד שמתמודד עם התופעה
כל מפיק ישראלי שרוצה להביא אמן לארץ כבר צופה את מטר הפניות אל אותו האמן מצד ארגונים פרו-פלשתינאיים, אשר יפצירו בו לחזור בו מכוונתו להופיע. כאשר מדובר באמנים גדולים, סיכוי רב כי הם צפויים לזכות במייל מרוג'ר ווטרס שיבקש מהם לבטל לאלתר את ביקורם המתוכן, ולהצטרף לחרם התרבותי - המובל על ידי תנועת ה-BDS. מכתביו אלו של איש פינק פלויד לשעבר, יהפכו לרוב גם לפומביים.
אבל נראה כי אופי הפנייה אל האמנים הוא תלוי פלטפורמה, ולא שמור רק למופעים בעלי אפיל מיינסטרימי. כך מבהיר המקרה של "Titans Of Metal", פסטיבל מוזיקה שיתקיים כאן אצלנו באמצע דצמבר ויפגיש שמות מוכרים מסצנת המטאל העולמית. על המופע אמון המפיק המקומי פטריק לוסינסקי, שהוצב גם הוא, לצד רבים מהאמנים שישתתפו באירוע, על הכוונת של ארגוני החרם על ישראל.
"לכל משתתפי 'Titans Of Metal', אנו אנשים מכל רחבי העולם, אשר מבקשים ממשתתפי הערב לשקול מחדש את השתתפותם בהופעה במדינת האפרטהייד ישראל - עד שישראל תציית לחוק הבינלאומי ותכבד את זכויותיהם של הילידים הפלסטינים", נכתב בפנייה הפומבית שהועלתה לאתר הארגון ועמה פנייה לעצומה פומבית נגד ישראל. "תנועת ה-BDS הדוגלת בחרם וסנקציות על ישראל, הוקמה ב-2005 על ידי הקואליציה הגדולה ביותר של תנועות זכויות אדם, כתגובה למדיניותיה המתמשכת של ישראל ופעולותיה הקולוניאליסטיות, הצבאיות והאפרטהייד, כולל מניעה מ-7 מיליון פליטים פלסטינים את זכויותיהם לשוב לבתיהם.
עוד נכתב בקריאה: "מוזיקאים, סופרים ואנשי תרבות מרחבי העולם אשר סירבו להופיע בישראל - בכך שתסרבו להופיע שם, תהיו חלק מאלפי מוזיקאים מוכרים ברמה עולמית, ביניהם רוג'ר ווטרס, לורן היל, שינייד אוקונר, מאסטיב אטאק, הקילרז, לופ פיאסקו, להקת הקילרז, הטינדרסטיקס, לפטפילד, פיית'לס, הגורליז סאונד סיסטם, אלביס קוסטלו, בריאן אינו, ת'רסטון מור, קרלוס סנטנה, דבנדרה בנהראט וסנופ דוג, אשר ביטלו את הופעותיהם בישראל או סירבו להופיע בה מלכתחילה, הם אלו שסרבו ששמם יסייע בטיוח פשעי הפרת זכויות אדם".
ובעוד שעצומת הרשת מנוסחת במתינות וכבקשה - הפניות האישיות להן זוכים המוזיקאים המשתתפים באירוע מנוסחות באופן מעט פחות מעודן.
"כבר ארבעה ממשתתפי הערב פנו אליי עם חשש אמיתי לחייהם", אומר לוסינסקי, שלאור מתקפת הטרור בפריז בסוף השבוע נדרש להתמודד כעת גם עם לא מעט שאלות שמפנים אליו מוזיקאים בדבר רמת האבטחה במקום המופע ומהות החרם עצמו. "הם חוששים, ובצדק, כי המיילים שהם מקבלים מאוד שונים מההודעות שיוצאות החוצה. הם מקבלים איומים מפורשים לא להופיע בישראל".
"אנשים מפלסטין מאיימים עלי ודורשים ממני שאחרים ואבטל את ההופעה בישראל", נכתב באחד המיילים שקיבל לוסינסקי ממוזיקאי ותיק ומשתף בולט במופע. "אם המצב הולך ונהיה מסוכן מדי אני באמת לא יודע איך זה יגמר שם! העובדה היא שלא אסכן את חיי כדי לבוא להופיע לישראל! הביטחון שלנו חייב להיות מובטח במאה אחוז, אחרת לא אוכל לעשות זאת, מטעמי 'כוח עליון' (מונח משפטי המאפשר לדחות קיומה של התחייבות חוזית על ידי אחד הצדדים בשל התערבות חיצונית. ע.פ)".
"תנועת ה-BDS מסתכמת בכמה מאות טרולי מקלדת אשר יושבים בביתם בארצות הברית ובאנגליה. אין להם פעילויות בתוך ישראל", ענה המפיק למוזיקאי. "מדובר לרוב ב'אינטלקטואלים' בני 50 ומעלה אשר פעילותם העיקרית מסתכמת בכתיבת נאצות בפייסבוק. קיימנו למעלה מ-50 הופעות כאן עם חשיפה גדולה יותר, בעוד הם נשארים בבתיהם בלונדון ומאשימים את ישראל בכך שהיא מדינה נאצית, אחראית לפצצה האטומית בהירושימה ועלייתה לשלטון של האימפריה האינטר-גלקטית.
"הרולינג סטונס, ארט גרפונקל, אלן פרסונס או כל אחד מלמעלה מ-100 אמנים שהופיעו בישראל ב-5 השנים האחרונות לא התייחס אליהם, ועליכם לנהוג כמוהם", חתם המפיק את דבריו. "בכל מקרה, כל שדה תעופה, מלון והיכל הופעות בישראל נמצא כאן תחת אבטחה כבדה, בשל מצבה הביטחוני של המדינה". כאשר נשאל המוזיקאי לגבי אפשרות פרסום תוכן ההודעות המאיימות שנשלחו אליו, הגיב: "כתוצאה מחשש לביטחוני האישי אני מעדיף שלא לדבר על זה".
"יש לי חששות בעניין קיום ההופעה הזו, לאור מה שקרה בפריז" כתב השבוע להפקה הישראלית משתתף נוסף בערב המוזיקלי שזכה למיילים לא סימפטיים מצד ארגוני החרם. "זה, לצד פניות שדורשות ממני לבטל את ההופעה, יוצר אצלי חרדות נוספות באשר להגעתי לישראל".
כמובן שמדובר בתופעה מוכרת עמה נאלצים להתמודד מפיקים רבים המביאים אמנים להופעות בארץ, כשבמקרים מסוימים ביטול הופעתו של אמן אינה תלויה בהשקפת עולמו האישית, אלא בחשש אמיתי מפגיעה בו.
כשהעבירו גורמי בהפקה את המידע למשרד התרבות על מנת לקבל את תמיכתו, נאמר להם כי שרת התרבות מירי רגב מכירה את התופעה וכי תקבע פגישה משותפת למפיקים השונים המייבאים הופעות ארצה בה יוכלו לדון בנושא ולבחון את האפשרויות. פגישה זו התקיימה לפני מספר חודשים, אך לפי לוסינסקי - טרם ננקטו צעדי טיפול משמעותיים.
ממשרדה של השרה נמסר כי: "נושא החרמות מדאיג את השרה רגב ואת הממשלה כולה. השרה ומנכ"ל המשרד עתידים לקיים שולחן עגול עם נציגי קשרי התרבות והמדע של משרד החוץ ולדון בכל תחומי התרבות בהקשרים בינ"ל, בינהם הופעות של אמנים בינ"ל בישראל. המשרד והשרה מעוניינים לקיים דיון מקדים עם המפיקים הגדולים במטרה ללמוד את הנושא ולמפות את הבעיות. השרה רואה חשיבות רבה במאבק בחרם בנושאי תרבות וספורט, הבא לידי ביטוי גם בהבאתם של אומנים בינ"ל לישראל".