לטפל בתינוק שנולד במשקל 800 גרם
יפית ילדה את בנה יהל באופן פתאומי בשבוע 26, וקיבלה את הלם חייה כשראתה אותו לראשונה. לרגל יום המודעות הבינלאומי לפגים שמתקיים היום, בדקנו מה המשמעות של טיפול ההורים בילדים פגים
יפית שוקט ילדה את בנה יהל באופן פתאומי בשבוע 26 ובמשקל 800 גרם, זאת לאחר שעברה ירידת מים בעקבות זיהום ברחם. לאחר הלידה המוקדמת יפית אושפזה במשך חודש בבית חולים, ויהל אושפז בפגיה למשך ארבעה חודשים עד שהגיע למשקל של שני קילו.
עוד בנושא פגים:
"זה נס שהוא חי"; הורים מספרים על לידת פגים
בתוך האינקובטור: איך לחזק הקשר בין הורה לפג
שוקט מספרת על הרגע שהשתנו חייהם: "אושפזתי בבית חולים עקב הזיהום, ולאחר ארבעה ימים הודיעו לי מהרגע להרגע שאני נכנסת לניתוח חירום וללידה. אמרו לי שהעובר נמצא בסכנת חיים, וגם אם ישרוד יכול להיות שיפגע ויהיו לכך השלכות עתידיות".
מציאות חדשה
ליהל יש חמישה אחים ואחיות גדולים בבית שפתאום נאלצו להתמודד עם מציאות חדשה. "הכניסו אותי לבידוד בגלל מצבי ואסור היה לי לראות את יהל לאחר הלידה. אחרי יומיים התעקשתי כי הייתי במצב נפשי מאוד קשה", מספרת שוקט.
"כשראיתי אותו קיבלתי את הלם חיי. ראיתי עובר ומסביבו המון מיכשור רפואי, וממש התמלאתי בכאב, רחמים וחוסר וודאות אבל מהר מאוד התחזקתי מהעובדה שהוא חי למרות שהרופאים אמרו שה-72 השעות הראשונות הן קריטיות ולא יודעים אם הוא ישרוד".
תקופה מאתגרת
המשפחה עברה תקופה לא פשוטה עד שהילד שוחרר מבית החולים, אך ההתמודדות נמשכת עד היום כשהוא בן שנה וחצי. "בהתחלה עמדנו מול הלא נודע אך היום כבר צברנו ניסיון", היא מספרת. "רואים את ההבדל בינו לבין ילד שנולד בזמן המתאים. יהל מאבד עניין מהר ויותר רגיש לגירויים. הוא לא מתפתח כמו ילד רגיל ועד גיל חמש אנחנו צריכים להיות איתן במעקב".
"ההתמודדות לא קלה", היא אומרת. "חשוב שהורים לילדים פגים יכינו את עצמם מראש לתקופה מאתגרת ויקחו את הדברים בפרופרציות עם המון אמונה וחשיבה חיובית. לנו עזר מאוד צוות הפגיה המדהים בבית חולים לניאדו. האחיות היו שולחות לי כל ערב תמונות של יהל, בשעות שלא הייתי איתו".
צרכים מיוחדים
היום (ג') מתקיים יום המודעות הבינלאומי לפגים, במטרה להעלות לסדר היום אודות צרכיהם המיוחדים וההתמודדיות היומיומיות של תינוקות פגים ובני משפחותיהם.
לריסה גינת, הבעלים והמייסדת של SmallTalk לדבר עם תינוקות וילדים, נותנת כלים וטיפים מיוחדים להורים של פגים:
1. שינה
היכולת להבחין בין יום ללילה היא יכולת שמבשילה אצל פגים בשלב מאוחר יותר. בעוד שאצל תינוקות שנולדים בזמן, זו יכולת שיכולה להבשיל עד גיל חודשיים-שלושה, אצל פגים ההבשלה תתרחש כנראה בשלב מאוחר יותר. השינה של פגים קלה יותר, הם יתעוררו ממנה בקלות רבה יותר ועשויים לחוות גם קושי בהרדמות. מכאן שמאוד חשוב לשמור על סביבה נטולת גירויים בחדר שינה ולקראת השינה: מיטה – ללא צעצועים או מוביילים, עם מצעים בצבע אחיד רך ועדין. חדר השינה עצמו – צבעים רכים, אחידים ועדינים.
חשוב לשמור על אווירה רגועה נטולת גירויים כ-20-40 דקות לפני השינה, להשקיט את הבית בהדרגה, להחשיך ולאפשר לתינוק להתכנס לשינה, גם במהלך היום. הרדמה ושינה בחושך לעומת מצב ערות באור תאפשר לתינוקכם לפתח את השעון הביולוגי ומנגנוני השינה בצורה אפקטיבית.
מומלץ לסנכרן את תינוקכם, עד כמה שניתן, עם זמני זריחה ושקיעת השמש ואף לצאת איתו לאוויר ולשמש הזורחת בוקר, דבר שיעזור להבשלה של כל הורמוני ומנגנוני השינה במוח. בנוסף, מומלץ להיעזר בשמיכות עיטוף שיאפשרו מקסימום מגע, תמיכה ושמירה על חום גוף שיעזרו לתינוק לישון שינה איכותית יותר.
שימוש במנשא מומלץ ביותר, במנח בטן אל בטן או בערסול ואף עור לעור. המגע עם עורכם במנשא יאפשר לתינוק לחזק את מערכת החיסונית שלו, לפתח ולחזק את מערכת העצבים, וייתן לו תחושת בטחון, חום ואהבה. מחקרים מראים, שתינוקות פגים אשר נישאים במנשא עור לעור ישנים שינה איכותית יותר מאשר אלו שלא.
סביר שתינוקכם יהיה רעב בלילה לעוד כמה שבועות ואף חודשים, אל תנסו לגמול אותו מהנקה או מאכילת לילה. הענו לשפת הגוף שלו לרעב. מיטה שמתחברת למיטה שלכם יכולה לעזור לכם בהתעוררויות אליו במהלך הלילה.
מאוד חשוב להניח תינוק פג לישון על הגב בלבד ולא על הבטן על פי הנחיות משרד הבריאות העולמי, מחשש לסיכון גבוה יותר עבור פגים למוות בעריסה.
2. תזונה
מהרגע שהתינוק חוזר הביתה מבית החולים, חשוב להקפיד להאכיל אותו לפי סימני הרעב שלו ולהפסיק להאכיל בסימני שובע. מחקרים מראים שאופן ההאכלה מסוג זה בפגים, שמעידה על האכלות קצרות אך תכופות, מעודדת עליה תקינה במשקל ויצירה של תהליכי למידה במוחו של תינוקכם למנגנון ולתחושה הטבעית של התיאבון והשובע.
ישנן פגיות בארץ ובעולם שכבר פועלות על פי הנחיות אלו וחשוב כי מרגע הגעתכם הביתה, תמשיכו באותו דפוס של האכלה על פי הקשבה לסימני רעב ושובע של תינוקכם. ייתכן כי באופן הזה ההאכלות יהיו בזמנים משתנים, כלומר: אחת לשעתיים, שעתיים וחצי ואז האכלה אחרי שלוש שעות ואז שוב אחרי שעתיים וכן הלאה.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
חלב אם הינו המזון המומלץ ביותר לתזונת תינוקות ולפגים בפרט. בחלב אם ישנם מרכיבים התורמים להתפתחות המוחית, העצבית, המוטורית והחיסונית של הפג. בשנת 2013, פרסמה החברה האירופית לתזונת ילדים וגסטרואנטולוגיה כי במקרה שבו הנקת האם אינה מתאפשרת, הזנת פגים בחלב אם מפוסטר מתורמת עדיפה על פני הזנתם בתמ"ל משום שזו מקטינה על הסיכון לחלות במחלות שונות ועוזרת רבות להתפתחות העצבית והכלל מערכתית של התינוק.
חשוב להקפיד על צריכה נמוכה של קפאין ותשומת לב לתרופות העשויות להשפיע על הרכב החלב עקב רגישות התינוק הפג. הקפידו על שקילות יזומות אחת לשבוע בשבועות הראשונים, כדי לוודא כי תינוקכם עולה בצורה תקינה במשקל.
3. הצגת מוצקים
גם כאן, מילת המפתח היא הקשבה. תינוקות שנולדים לפני הזמן, ייתכן שיחוו הבשלה מאוחרת יותר של מערכת העיכול, ולכן מאוד חשוב להתבונן בסימני הבשלות של התינוק להצגת מוצקים - היכולת לשבת בצורה זקופה (עם תמיכה), עניין אקטיבי במזון ואחיזה יציבה במזון והכנסתו לפה. סביר שסימנים אלו יגיעו בגילאים מאוחרים יותר מהממוצע אבל כך תהיו בטוחים כי תינוקכם מוכן כעת לעיכול המזון בצורה אפקטיבית ויעילה.
4. במהלך היום
זכרו שתינוקכם רגיש יותר מבחינה עצבית. המנעו מחשיפה לטלוויזיה או למסכים אחרים. כך גם לגבי צעצעועים צבעוניים במיוחד או מרעישים במיוחד. נסו לחשוף אותו לצעצועים בעלי צבע אחיד אשר עובדים על פונקציה אחת בכל פעם: תחושתיות, תנועה וכדומה.
שימוש במנשא בנשיאה עור לעור ובעירסול מומלץ מאוד גם במהלך היום. שלבו המון מגע, ליטוף וחיבוק: מגע עמוק על ידי עיסוי עור התינוק עם שמן איכותי וטוב. נסו לעסות כל גופו ואף את אצבעות ידיו ורגליו של תינוקכם לגירוי מירבי של הקולטנים על פני עורו וגירוי והפעלה של אזורים שונים במוחו.
הקפידו על זמן שהייה על הבטן לפחות כמה דקות ביום, מספר פעמים בכל פעם. עצמות הגולגולת של תינוקות, ופגים בפרט, מאוד רכות, ופגים ששהו הרבה זמן על הגב באינקובטור עשויים לסבול מגולגולת פחוסה, ועל כן זמן שהייה על הבטן הינה הכרחית.
הקפידו על טמפרטורה נוחה, לא גבוהה מדי וגם לא נמוכה מדי. הטמפרטורה המומלצת היא בין 18 ל-23 מעלות.
5. מחוץ לבית
מאחר והאזור במוח שאחראי על הריאות ומערכת הנשימה פחות מפותח, חשוב לוודא שהישיבה והמנח בסל קל מאפשרים תמיכה טובה מצד אחד וסירקולציה טובה של אוויר מצד שני.
בגלל שתינוקכם מאוד רגיש בשבועות הראשונים לחייו מומלץ להימנע כמה שניתן מנסיעות ברכב. נסו לצמצם נסיעות עד כדי מינימום ולצאת לטיולים רגליים במנשא בטן אל בטן או בערסול.
6. התבוננו בתינוקכם
נשמו עמוק ותהנו. איזה פלא יצרתם!