שתף קטע נבחר

 

מחדל בריחת הרוצח: בכירים בשב"ס ישלמו מחיר?

הימלטותו של אסיר העולם ירון סנקר מאשפוז בבית החולים אסף הרופא מצטרפת לשרשרת כשלים של שירות בתי הסוהר. גורם בארגון מטיל את האחריות על שלושת הסוהרים שהותירו את הרוצח לבד: "זה זלזול בהוראות". אסירים מביעים סיפוק: "סנקר עשה לשב"ס בית ספר". כל השאלות הקשות

 

 

מכאן ברח ירון סנקר

מכאן ברח ירון סנקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בשירות בתי הסוהר ובמשטרה ממשיכים לחקור את נסיבות הימלטותו של אסיר העולם ירון סנקר מחדר האשפוז בבית החולים אסף הרופא בצריפין. יממה אחרי המבוכה הגדולה, שהסתיימה למרבה המזל בלכידתו של האיש שהורשע בשני מעשי רצח, נראה כי קיימת במשטרה, בשב"ס ואף בקרב אסירים תמימות דעים בנוגע לקביעה שמדובר במחדל ממדרגה ראשונה בשמירה על סנקר.

 

לפי גורמים בשב"ס, סביר להניח שהאחריות תוטל במקרה זה על שלושת הסוהרים שהותירו את סנקר לבד בחדר שבו אושפז, אך עדיין לא ברור אם גם בכירים יותר בארגון ייאלצו לשלם את מחיר המחדל. לדברי גורם בארגון, "על פניו נראה שהמחדל הוא של שלושת הסוהרים ששמרו עליו, איפה הם היו בעת שהוא ברח?".

סנקר. מחדל מהמדרגה הראשונה (צילום: באדיבות השב"ס) (צילום: באדיבות השב
סנקר. מחדל מהמדרגה הראשונה(צילום: באדיבות השב"ס)

החלון שממנו נמלט סנקר ()
החלון שממנו נמלט סנקר

סנקר אושפז בחדר מס' 11 במחלקה ו' בבית החולים בצריפין לאחר שפתח בשביתת רעב. המבנה שבו אושפז ממוקם בחלק האחורי של בית החולים. מדובר במבנה בן קומה אחת, שהיציאה ממנו לחצר אפשרית באמצעות הזזת חלון. בהערכה הראשונית עלה כי סנקר הצליח להשתחרר מהאזיקים ולהחליק אותם מידיו. כמו כן נבדק

 אם האזיקים היו רופפים ואם סנקר ניצל את הירידה במשקלו כדי להשתחרר מהאזיקים ולהימלט.

 

בניגוד לנהלים שמחייבים אבטחה של שלושה סוהרי שב"ס, סנקר מצא את עצמו חופשי בחדר. הוא ניצל את המצב, הספיק אף לגנוב תיק של אחד הסוהרים ונמלט דרך החלון לכיוון תחנת המוניות של בית החולים. הוא נסע במונית לבוש במדי אסיר וירד בראשון לציון. משם הוא נסע במונית נוספת לקריית גת ובהמשך באוטובוס מקריית גת לתחנה המרכזית בבאר שבע. שם זיהה אותו מאבטח והשתלט עליו.

 

בשב"ס עדיין לא מוסרים פרטים על אודות נסיבות הבריחה. גורם בשב"ס ציין כי "דבר כזה לא צריך לקרות, אין סיבה שאסיר כבול באזיקים למיטתו יברח תחת אפם של הסוהרים ששומרים עליו וישאיר להם את האזיקים למזכרת, ללא ספק מדובר במחדל".

 

הגורם אמר עוד כי "החוקרים יצטרכו לבדוק איפה היו הסוהרים? מחוץ לחדר? בשירותים? הלכו לשתות או לאכול? והשאלה חשובה למה הם השאירו את האסיר לבד? כל סוהר יודע שיש אסירים שמיומנים לפתוח אזיקים בקלות גם עם מהדק והאזיקים הם לא האמצעי הבלעדי בשמירה על האסיר".

 (צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ,
(צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות")

כאמור, בשב"ס נוטים לקבוע שלמחדל אחראים רק שלושת הסוהרים. לדברי הגורם בארגון, "היו ביקורות כפי שצריך לעשות והמחדל הוא שהם השאירו אותו לבד. עכשיו נבדוק את חלקו של כל סוהר ונגיע למסקנה אם האחריות שלהם למחדל שווה או שלמי מיהם האחריות גבוהה יותר. לא נראה לי שיש אחראים למחדל מעבר לשלושת הסוהרים".

 

שלושת הסוהרים נחקרו הן במשטרה והן בשב"ס, ועד לסיום החקירה בעניינם הם לא יחזרו לעבודתם. "אם יתברר שהם לא מילאו את ההוראות כראוי שלושתם צפויים לעבור שימוע ולהיות מפוטרים מהארגון. פה לא מדובר באירוע שלחדר הגיעו חלילה רעולי פנים ירו בסוהרים וחילצו את האסיר. פה מדובר בחוסר ערנות וזלזול בהוראה שלא משאירים אסיר לבד".

 

אסירים ששמעו על בריחתו של סנקר הביעו שביעות רצון מהמהלך שביצע. "הוא עשה לשב"ס בית ספר. עכשיו הכול פתוח, כולם יודעים שסנקר ברח והיה מחדל. השאלה אם הוא נתן להם מעטפות והם יצאו מהחדר או שסתם ניצל הזדמנות שאף אחד לא היה לידו וברח", אמרו אסירים.

 

סנקר שובת רעב כ-80 יום. בשל כך הוא הועבר לבית החולים אסף הרופא, למקרה שמצבו הרפואי יידרדר. אחרי שנתפס הועבר סנקר למרכז הרפואי של שב"ס בכלא ניצן, ונציג של משרד הבריאות הגיע למקום על מנת לעמוד מקרוב על מצבו הרפואי. "מהכלא קשה מאוד לברוח, אולי זה הפתרון לכל שובתי הרעב, שבמקום שיהיו מאושפזים בבתי חולים אזרחיים, שיהיו מאושפזים במרכז הרפואי של שב"ס בפיקוח של גורמים אזרחיים", אמר גורם בשב"ס.

 

מדודו טופז עד האסיר X 

השירות שאחראי על מתקני הכליאה בישראל התמודד בשנים האחרונות עם שרשרת של כשלים שפגעו קשות בתדמיתו. במאי השנה התראיין האסיר הפלסטיני עבדאללה ברגותי לתחנת רדיו בעזה באמצעות טלפון שהוברח לתאו בכלא רמון. בדיקה העלתה כי הטלפון הוברח לידיו של ברגותי על ידי אסירים.

 

בדצמבר בשנה שעברה הגישו שלושת בניו של הבדרן המנוח דודו טופז תביעה על סך 11.5 מיליון שקל נגד שירות בתי הסוהר. בתביעה טענו הבנים כי השירות התרשל בשמירה על חיי אביהם, ששם קץ לחייו ב-20 באוגוסט 2009.

 

בפברואר 2014 פצע אסיר העולם סמואל שיינביין שלושה סוהרים בירי

 מאקדח שהבריח לתאו בכלא רימונים. בתום משא ומתן נורה למוות האסיר שריצה את מאסרו בגין רצח שביצע בארצות הברית. בעקבות המקרה הוסקו מסקנות אישיות פיקודיות נגד 16 קצינים מהשירות, בהם מפקדים בכירים.

 

באפריל 2013 שב"ס נוקה אמנם מאחריות למותו של האסיר בן זיגייר (האסיר X), אבל דו"ח הבדיקה המלא של הפרשה הצביע על מחדלים רבים של אנשי השירות. בהמשך קבעה הפרקליטות כי לא ניתן לקבוע שחומר הראיות מוכיח במידת הוודאות הדרושה במשפט פלילי כי הם או אחרים גרמו למות המנוח ברשלנות.

 

באותו חודש הצליח עציר פלסטיני שהובא לכלא עופר להימלט מכלי הרכב שבו שהה ולברוח מתחת לאפם של השוטרים. גם חודש לפני כן אירע מקרה דומה - מיכאל ירוסלובסקי, עציר בן 50 שחטף אשת עסקים מיליונרית מביתה בירושלים והואשם גם בניסיון רצח, נמלט מבית החולים מאיר בכפר סבא, לאחר שחטף את נשקו של אחד משני הסוהרים שהופקדו לשמור עליו וכפת את שניהם. כוחות גדולים של משטרה ושב"ס הוזעקו למקום והוא אותר בסיוע מסוק משטרתי.

 

במרס 2013 נמלט האסיר סרבן הגט שי כהן מבית הדין הרבני בירושלים. כהן ריצה משנת 2007 צו מאסר אזרחי בגין סרבנות גט. הוא לא היה אזוק כלל וברח דרך חלון בחדר השירותים במתחם. בסמוך לבית הדין נמצאו נעליו, והוא לא אותר מאז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
סנקר
צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
מומלצים