לאחר הטבח: בארה"ב מסרבים לקבל פליטים
מושלים של יותר מחצי מהמדינות בארה"ב הודיעו שלא יקבלו מהגרים לשטחם כי אי אפשר להבדיל בין מהגר תמים למחבל מדאעש. אובמה הבהיר: אין קשר בין הטבח בפריז למשבר ההגירה. ראש ה-CIA: זה לא היה אירוע חד-פעמי
לאחר מתקפת הטרור בפריז, מושלים ב-27 מדינות בארצות הברית מאיימים לעצור את קליטת המהגרים למדינותיהם בטענה שלא ניתן להבדיל בין מחבל מ"המדינה האיסלאמית" (דאעש) לבין מהגר תמים. הוועדה לפליטים והגירה הבהירה למושלים: "אין לכם זכות לעשות זאת".
עוד כתבות מרתקות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק חוץ
יותר מעשרה מושלים ברחבי ארה"ב הודיעו כי אין בכוונתם לקבל מהגרים. מחוקקים רפובליקנים נוספים קראו לעצור או להשהות זמנית את התוכנית לקבלת המהגרים, לפיה ארה"ב תקלוט עשרת אלפים מהגרים מסוריה עד אוקטובר 2016.
הדברים נאמרים על רקע מתקפת הטרור בפריז, שבה נרצחו 129 ויותר מ-350 נפצעו. לפחות אחד משמונת המחבלים שביצעו את המתקפה הגיע מסוריה לאירופה דרך נתיב הגירה במסווה של מבקש מקלט. כמו כן, חמישה מתוך השמונה שהו בסוריה לפרק זמן מסוים לפני ששבו לצרפת.
המדינות בארה"ב שמתנגדות לכניסת מהגרים לשטחן:
אלבמה, אריזונה, ארקנסו, פלורידה, ג'ורג'יה, איידהו, אילינוי, אינדיאנה, איווה, קנזס, לואיזיאנה, מיין, מסצ'וסטס, מישיגן, מיסיסיפי, נברסקה, נוואדה, ניו המפשייר, ניו ג'רזי, ניו מכסיקו, צפון קרוליינה, אוהיו, אוקלהומה, דרום קרוליינה, טנסי, טקסס, ויסקונסין.
בין המושלים ניתן למצוא את מושל טקסס גרג אבוט, שהנחה את הרשויות במדינתו שלא לקלוט מהגרים לשטחה. "בין המחבלים בפריז היו מהגרים מסוריה", הוא הסביר, "לא נוכל לחשוף את האמריקנים לסכנה מסוג זה".
מושלים נוספים, בהם מושלי מיסיסיפי, אוהיו ולואיזיאנה, העבירו הנחיות דומות. מושל ניו ג'רזי והמועמד לנשיאות, כריס כריסטי הרפובליקני, הגדיל לעשות ואמר: "אפילו יתום, שגילו לא עולה על חמש, לא ייכנס למדינה עד שנוכל לבטוח שוב בממשל שיבדוק את המהגרים שמגיעים לכאן בצורה ראויה".
הוועדה לפליטים והגירה: "זה לא חוקי"
למרות איומי המושלים, הסבירה לביניה למון, נשיאת הוועדה לפליטים והגירה, חוק הפליטים שנחקק בשנת 1980 לא מאפשר למושלים להתנגד לקלוט מהגרים. גם הנשיא ברק אובמה דאג להבהיר כי מדיניות ההגירה תימשך כמתוכנן, ולאחר המתקפה בפריז הדגיש כי אסור לקשור בין המחבלים בפריז לבין משבר ההגירה. "מי שברח מסוריה הם אלו שסבלו הכי הרבה מהטרור", אמר הנשיא האמריקני.
המצדדים בקו של אובמה הסבירו כי המחבלים הונעו מאידיאולוגיה קיצונית שלא משליכה על כל מי שמגיע מהמזרח התיכון. ראש הסוכנות למהגרים בארה"ב, סוזן אקרס סאלול, הביעה את אכזבתה, ושאלה: "מה קרה לנו? אנחנו סוגרים את הדלת בפני אנשים שבורחים מטרור, טראומה ומוות?"
עוד לפני הטבח בפריז נשמעו קריאות נגד תוכנית ההגירה, בעיקר מהמועמדים הרפובליקנים לנשיאות. רבים מהם היו ספקנים או עוינים לתוכנית אובמה. "ארה"ב צריכה להגדיל את הפיקוח על המסגדים, לשקול לסגור חלק מהם ואף להיות מוכנה להשהות כמה חירויות אזרח", אמר בעבר המועמד המיליארדר דונלד טראמפ. הוא היה אף הראשון שהזהיר כי גל ההגירה עלול להביא עמו "סוס טרויאני".
המועמד הרפובליקני בן קרסון קרא לקונגרס להפסיק לממן את תוכנית ההגירה בטענה שאי אפשר להבחין בין מחבל לבין פליט תמים, וגם מושל פלורידה לשעבר ג'ב בוש הגביר את הטון בעקבות הטבח והבטיח להתמקד במהגרים הנוצרים. יש לציין כי לפני המתקפה הבהיר בוש כי לארה"ב ישנה אחריות גם לשלומם של המוסלמים המגיעים מסוריה.
לארה"ב יש מה ללמוד מאירופה בנושא קליטת מהגרים
למרות ההדים הגדולים, שטף המהגרים לארה"ב מחוויר בהשוואה למדינות אירופה ואחרות. קנדה למשל, שמכילה רק מעט יותר מעשירית האוכלוסייה בארה"ב, מתכננת לקלוט 25 אלף סורים רק בחודשים הקרובים. מדינות האיחוד האירופי קלטו יותר מ-700 אלף מהגרים סורים בחודשים האחרונים, ואילו ארה"ב קלטה פחות מ-2,000 מאז תחילת המלחמה במרס 2011.
ראש ה-CIA ג'ון ברנן הזהיר הלילה כי מתקפת הטרור בבירה הצרפתית איננה "מקרה חד-פעמי", וכי דאעש ערוכך לבצע תקיפות נוספות - השאלה רק איפה ומתי. דבריו של ברנן מגיעים על רקע המצוד אחר המחבל השמיני - סלאח עבד א-סלאם, שנעצר אך שוחרר לאחר מתקפת הטרור של דאעש.
"הייתי מצפה שזו לא תהיה המתקפה היחידה שיש לדאעש בקנה", אמר ברנן, "אך התוכניות הללו עומדות כעת בפני קשיים רבים, שכן כל גורמי הביטחון והמודיעין האירופיים בכוננות גבוהה, והם עובדים ללא הרף כדי לבחון מה יש בידם לעשות כדי לסכל את הפיגוע הבא", אמר.
ראש ה-CIA: "לא הופתענו"
ברנן הבהיר כי הטבח בפריז לא הפתיע את המודיעין האמריקני, שקיבל התרעות על כך שדאעש מתכנן לתקוף מחוץ למזרח התיכון, ובאירופה בפרט. אתמול אף פרסם הארגון סרטון שהזהיר מפני מתקפות נוספות באירופה ו"בלבה של וושינגטון".
ברנן הוסיף כי גורמי הביטחון באירופה מנסים כעת לאתר אזרחים ששהו באזורי לחימה, דוגמת סוריה ועיראק, ושבו לאחר מכן ליבשת. הוא הסביר כי זהו אחד האתגרים המשמעותיים שבפניהם ניצבות סוכנויות המודיעין: "זה אתגר משמעותי לאתר את כל אלו שנסעו להילחם בעיראק ובסוריה ואז שבו לאירופה. מדובר באינדיבידואלים רבים, כך שיכולת המעקב עליהם כלל לא פשוטה".
על פי ההערכות, כ-5,000 אזרחי אירופה נסעו לסוריה מאז 2011, מתוכם 1,400 אזרחים צרפתים ובהם 900 ששבו לצרפת. בנוסף, בין 10 ל-20 אלף אזרחים סומנו על ידי הרשויות הצרפתיות כ"בעלי פוטנציאל לאיום ביטחוני".
"שירותי המודיעים שלנו מוצפים", מסבירה נטלי גולט העומדת בראש החקירה לרשתות טרור בסנאט הצרפתי. "אנחנו מצפים שמשהו נוסף יקרה, אך לא יודעים איפה והיכן, ואנחנו עומדים תחת לחץ רב", היא מבהירה.
להערכת מומחים בארה"ב ואירופה, כדי לעקוב אחר חשוד אחד 24 שעות ביממה - דרושים עשרות אנשי מודיעין שיעבדו מסביב לשעון. האתגרים הללו ניכרו במידה רבה במתקפה האחרונה.