ההחלטה על הוצאת התנועה האיסלאמית מחוץ לחוק נשמרה בסוד
משרד רה"מ הודיע הבוקר כי הקבינט החליט להוציא את הפלג הצפוני של התנועה אל מחוץ לחוק, אך ההחלטה התקבלה כבר לפני שבועיים. השר זאב אלקין רמז על כך לאולפן ynet: "שמח שיש יכולת לקיים דיוני עומק בלי הדלפות"
ההחלטה להכריז על "הפלג הצפוני" של התנועה האיסלאמית כ"התאחדות בלתי מותרת" התקבלה בקבינט המדיני ביטחוני כבר לפני שבועיים. ההחלטה, שעליה משרד ראש הממשלה הודיע רק הבוקר (יום ג'), התקבלה לאחר שהשב"כ הציג ראיות שאפשרו למערכת המשפטית להעריך כי תוכל להגן על ההחלטה בבג"ץ.
השר זאב אלקין מהליכוד רמז הבוקר במשדר ynet לכך שההחלטה התקבלה לפני זמן מה, כשאמר: "אני שמח שיש יכולת בישראל לקיים דיוני עומק בלי הדלפות ולקבל את ההחלטות הנכונות".
השב"כ אמנם אסף את הראיות נגד התנועה, אך לאורך הדיונים הציגו נציגי השב"כ את התנגדותם למהלך מחשש שהוא יתסיס את השטח. במשך שנים רבות התנגדו בארגון לצעד שכזה בגלל השלכות שיכולות להיות לו על ערביי ישראל. כדי לקדם מצב שבו הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית יקרא לעצמו בשם אחר אך ימשיך בפעילות בלתי חוקית, צוין בהכרזה כי פעילות בלתי מותרת תחול גם "על כל גוף אחר או כינוי אחר", שיש לו אותן מטרות לפגוע במדינת שראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
שרת המשפטים איילת שקד, אשר ריכזה את עבודת הצוות בחודשיים האחרונים, אמרה ל-ynet כי הזרז הסופי היה "הסטרט אפ", כלשונה, של שייח ראאד סאלח שהציג את הישראלים כמי שמתכוונים להשתלט על הר הבית, עניין שגרם להסתה חסרת תקדים והוביל למעשי רצח של ישראלים.
שקד הדגישה, עם זאת, כי ההחלטה של הקבינט לא מתייחסת לגופים דתיים או חברתיים איסלאמיים אחרים הפועלים למען האזרחים הערביים בתום לב. שרת המשפטים הבהירה כי ההחלטה התקבלה בעקבות דיונים רבים בהשתתפות גורמי הביטחון וצמרת משפטנים בראשות היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, המשנה שלו רז נזרי ופרקליט המדינה שי ניצן.
"לממשלת ישראל אין כל בעיה עם תנועה דתית או חברתית", אמרה, "אולם הפלג הצפוני מתנגד לקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ומחנך ברוח זו ילדים באמצעות מימון תוכניות לימוד ומלגות לסטודנטים".
לדבריה, אם יוקמו תנועות מקבילות בשמות אחרים יבדקו גורמי הביטחון מה מקורות המימון ואם יתברר שהם מגיעים מהאחים המוסלמים או מחמאס הם יחולטו ואנשיהן יעצרו. "נדע לזהות אם הם פועלים לפי אותה שיטה והם לא באמת תנועה דתית או חברתית", אמרה שקד.
ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית השייח ראאד סלאח אמר הבוקר: "זאת החלטה לא צודקת ולא מקובלת. אני אשאר ראש התנועה האיסלמית ואמשיך לשמור על שמה ועל המטרות שלה ובראש ובראשונה עניין אל-קודס ומסגד אל אקצה. עם כל התגובות וגל ההסתה נגד התנועה אני אומר ומבלי להסס שנקריב את חיינו למען אל אקצה".
ועדת המעקב של אזרחי ערבי ישראל כינסה ישיבה דחופה בנצרת בעקבות ההחלטה, והכריזה על שביתה כללית ביום חמישי במגזר, ובכלל זה גם מוסדות חינוך. באום אל פחם תתקיים הפגנת מחאה באותו יום. סגן ראש הפלג, השייח כמאל כטיב, אמר: "ממשלת ישראל ניצלה את האירוע בפריז, אבל אנחנו חוזרים ואומרים שהתנועה האיסלאמית רואה בדאעש ארגון שפוגע באיסלאם ובמוסלמים".
ההכרזה על הוצאת הפלג הצפוני כהתאחדות בלתי מותרת נעשתה על פי תקנות ההגנה לשעת חירום. משעה שיש הכרזה כזו כל מי שחבר ופועל ונותן שירות להתאחדות הזו עובר עבירה כאילו הוא חבר בארגון טרור. פירושו של דבר סגירת מוסדות התנועה, הפסקת הזרמת תקציבים אליהם וחילוט נכסיהם.
הדיונים על הוצאה אל מחוץ לחוק החלו כבר לפני שנים רבות, דעכו והתחדשו ביתר שאת במהלך החודשיים האחרונים. הרשויות העיקריות שעסקו בכך היו השב"כ המשטרה ומשרד המשפטים. לפני כשבועיים הציג השב"כ את הראיות שנאספו המוכיחות פעולות בלתי חוקיות שהכספים הגיעו מחמאס ומ"האחים המוסלמים". נשקלו גם חלופות משפטיות אחרות אך בסופו של דבר הוחלט על ההוצאה אל מחוץ לחוק. ברגע שמשרד המשפטים הודיע כי יוכל להגן על ההחלטה משפטית בפני בג"ץ, ההחלטה עברה להחלטת שרי הקבינט.
משב"כ נמסר כי הם מנועים מלהתייחס לדברים שנאמרו על ידי נציגיהם במסגרת דיוני הקבינט. "מיותר לציין כי שב"כ פועל ליישם באופן מלא כל החלטה שהתקבלה על-ידי הדרג המדיני", נמסר בתגובה.