שתף קטע נבחר

 

סמים ואלכוהול: בעלי הבר שהפכו למחבלים

"הם היו בחורים רגילים שנהנו לצחוק, לא הלכו למסגדים ולא היה בהם שום דבר קיצוני. שיחקנו איתם קלפים ודיברנו על כדורגל, לא על ג'יהאד ואיסלאם": החברים ובני המשפחה לא מצליחים לפתור התעלומה - מה הפך את האחים א-סלאם ממנהלי בר בפרבר מולנבק בבריסל, שבו מכרו סמים, למחבלים?

נקרא על שם מסדר נוצרי מימי הביניים. הבר "לה בגין" בפרבר מולנבק ליד בריסל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נקרא על שם מסדר נוצרי מימי הביניים. הבר "לה בגין" בפרבר מולנבק ליד בריסל(צילום: רויטרס)

לפני שבועיים הורתה ראשת העיר מולנבק, פרבר של בריסל, לסגור בר שכונתי שבו מצאה המשטרה צעירים שסוחרים בסמים ומעשנים סמים. ביום שישי האחרון, הבעלים של אותו בר פוצץ את עצמו בבר-בית קפה שכונתי אחר, לא בבריסל אלא בפריז, ביוזמת ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

עוד כתבות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

האופן שבו הפך איברהים עבד א-סלאם מבעלים של בר למחבל מתאבד נותר בגדר תעלומה כמו גם מיקומו של אחיו הצעיר סאלח, שנחשב לאחד האנשים המבוקשים ביותר באירופה בשל מעורבותו במתקפת הטרור בפריז. סלאח היה עד לא מזמן מנהל הבר של אחיו, "לה בגין" (בצרפתית: Les Beguines). רק לפני שישה שבועות מכרו האחים את העסק שלהם. 

 

פעילות כוחות משטרה בפרבר מולנבק הבלגי    (צילום: רויטרס)

פעילות כוחות משטרה בפרבר מולנבק הבלגי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


כר לגידול ג'יהאדיסטים. פרבר מולנבק ליד בריסל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כר לגידול ג'יהאדיסטים. פרבר מולנבק ליד בריסל(צילום: AFP)
קיימת לכאורה סתירה בעובדה שמוסלמים - שדתם אוסרת עליהם צריכת אלכוהול וטבק - ניהלו בר שבו מכרו אלכוהול, סחרו בסמים ועישנו סמים ברחוב שקט בפרבר מולנבק שנודע כמעוז לג'יהאדיסטים שנסעו להילחם בסוריה.

 

שוב אותו סיפור: צעירים שעוברים הקצנה מתחת לרדאר

חוקרי הפיגועים בפריז, שבהם נרצחו 129 בני אדם, חשפו שוב, כמו בפיגועים אחרים בעבר בצרפת ובמקומות אחרים בעולם, את סיפוריהם של מהגרים מוסלמים שחוו את ההנאות והדאגות של ערים אירופיות ומתחת לפני השטח הפכו - ללא ידיעת משפחותיהם וחבריהם - לקנאים דתיים ולמחבלים מתאבדים. "זה מזעזע, בייחוד כשמדובר באנשים שהסתובבת איתם", סיפר נאביל בן ה-25 בשעה ששב לביתו מהעבודה וחלף על פני הקפה ברחוב בגין, שכעת סגור בצו בית משפט. בית הקפה, כאמור, היה בבעלותו של איברהים עבד א-סלאם בן ה-31.

 

"הם היו בחורים רגילים שנהנו לצחוק", סיפר נאביל שלבש בגדי עבודה וחבש לראשו כובע בייסבול של חברת "נייק" האמריקנית. "לא היה שום דבר קיצוני בהם. רק בשבוע שעבר הם הסתובבו כאן. יש איזה מוח שעומד מאחורי כל זה".

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

הישאם בן ה-25 לובש אימונית כחולה ונועל נעלי ספורט. גם הוא דיבר ברוח הדברים של נאביל. "הם עישנו. הם לא הלכו למסגדים או לשום דבר אחר. ראינו אותם כל יום בבית הקפה", הוא סיפר והודה שאיברהים, "עם קול כמו של סילבסטר סטאלון", היה לפעמים "קצת משוגע". "שיחקנו קלפים. דיברנו על כדורגל", הוא אמר. "דיברנו על חיי היומיום. בכלל לא על ג'יהאד ואיסלאם".

 

אחד האחים ישב בכלא עם מתכנן מתקפת הטרור בפריז

תחושות אלה שבו ועלו גם בדבריהם של בני משפחתם של האחים א-סלאם, בהם אחד מאחיהם, עובד מועצה מקומית ששוחרר אתמול (יום ב') ממעצר, ועמיתים לשעבר של סלאח במוסך שבו עבד וממנו פוטר ב-2011 בשל היעדרות ממושכת.

 

התקשורת בבלגיה דיווחה גם שסלאח ריצה לפני חמש שנים תקופת מאסר בגין שוד לצד אדם נוסף מפרבר מולנבק, עבד אל-חמיד עבאוד בן ה-28. החוקרים הצרפתיים מאמינים שעבאוד הוא המוח שעמד מאחורי מתקפת הטרור בפריז ונתן את האות לבצע את הפיגועים הקטלניים ממקום מושבו בסוריה. עבאוד חבר בארגון דאעש ופועל תחת השם אבו-עומאר אל באליקי (הבלגי).

 

משטרת בלגיה לא אישרה אם שני האחים א-סלאם היו תחת מעקב ואם כן מתי זה קרה. מה שברור זה שהבר שאותו ניהלו האחים עצבן כמה מהשכנים במולנבק, דבר שהוביל בחודש אוגוסט האחרון לפשיטה משטרתית על המקום. השוטרים שהגיעו למקום מצאו בין היתר סמים, בהם "ג'וינטים משומשים", וחומרי הזיה שאסורים לשימוש. בצו הסגירה של המקום נכתב שהוא לא ייפתח במשך חמישה חודשים החל מ-5 בנובמבר. עוד נכתב שהבעלים של בית הקפה קיבל ב-4 בספטמבר הזדמנות לערער על ההחלטה לסגור את המקום, אולם הוא לא עשה זאת.

 

פרבר צפוף עם שיעור אבטלה גבוה, בעיקר בקרב צעירים

ראשת העיר מולנבק פרנסואז שפמו תיארה את הפרבר של בריסל "כר לגידול אלימות קיצונית" שסובל משיעור אבטלה גבוה בקרב צעירים וצפיפות יתר. שרים בממשלת בלגיה הבטיחו "לנקות את המקום".

 

האחים למשפחת א-סלאם לא נמנו בקרב מובטלי העיר. מסמכים משפטיים שנבדקו על ידי סוכנות הידיעות רויטרס ושפרטיהם דווחו לראשונה על ידי העיתון הבלגי "ל'אקו", הראו שאיברהים, אזרח צרפת יליד בריסל, הקים במרס 2013 חברה לניהול בר. בדצמבר אותה שנה הוא פינה את תפקיד מנהל החברה והעביר אותו לאחיו סלאח, אך נותר הבעלים הראשיים של המקום. שני בני משפחה נוספים החזיקו באחוזים קטנים במקום בתקופות שונות.

 

"ההורים שלי בהלם. לא קולטים את מה שקרה", מוחמד עבד א-סלאם, אחיהם של שני המחבלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"ההורים שלי בהלם. לא קולטים את מה שקרה", מוחמד עבד א-סלאם, אחיהם של שני המחבלים(צילום: EPA)
עוד עלה מהמסמכים המשפטיים שב-30 בספטמבר, לאחר פרסום צו התראה לסגירת בית הקפה, משפחת א-סלאם מכרה את המקום לאדם שנתן כתובת בדרום בלגיה. סוכנות הידיעות רויטרס לא הצליחה ליצור איתו קשר.

 

אחי המחבלים: "מעולם לא היו לנו בעיות עם החוק"

"מעולם לא היו לנו בעיות עם החוק", סיפר מוחמד עבד א-סלאם בפתח בית המשפחה בפרבר מולנבק. "ההורים שלי בהלם ודי לא קולטים את מה שקרה", הוא אמר, והוסיף שלבני המשפחה לא היה מושג שאיברהים יצא ביום שישי לפריז וכן היכן נמצא סלאח. 

 

לפי משטרת צרפת, איברהים פוצץ את חגורת הנפץ שעל גופו ב"קומפטואר וולטר", בית קפה שנמצא בסמוך לתיאטרון בטקלאן, שבו נרצחו 89 בני אדם במהלך מופע של להקת רוק אמריקנית. עשרות נוספים נפצעו בפיגוע, בהם כמה במצב קשה. עוד מסרה המשטרה שסאלח שכר מכונית פולקסווגן שנמצאה ליד בטקלאן והיא נושאת לוחיות רישוי בלגיות. הוא נעצר ונחקר על ידי המשטרה ליד הגבול עם בלגיה ביחד עם שני אנשים נוספים, אולם שוחרר.

 

אחרי הפיגועים בפריז: "סאלח ביקש שאבוא מבריסל לאסוף אותו" 

עורך דינו של מוחמד א-סלאם, אחיהם של שני המחבלים, אמר שהוא שוחרר ממעצר משום שהיה לו אליבי מהימן שסיפר שהוא שהה בעיר הגבול הצפונית ליל וסייע בשיפוץ בר מקומי. שני האנשים שהיו במכונית ביחד עם סאלח ליד העיר קאמבריי נעצרו על ידי הרשויות הבלגיות ביחד עם אדם נוסף. עורך הדין של אחד מהם, מוחמד עאמרי, אמר שעאמרי קיבל שיחת טלפון מחבר שסיפר לו שהרכב שלו נתקע בפריז אז הוא נסע דרומה לעזור לו. לדבריו, עאמרי אמר שאינו קשור בשום אופן לפיגועי הטרור בבירה הצרפתית. 


צרפת הכריזה על שלושה ימי אבל בעקבות מתקפת הטרור הקשה. כיכר הרפובליקה בפריז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צרפת הכריזה על שלושה ימי אבל בעקבות מתקפת הטרור הקשה. כיכר הרפובליקה בפריז(צילום: רויטרס)

מגדל אייפל נצבע בדגלי דגל צרפת כאות הזדהות עם הרוגי הפיגועים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מגדל אייפל נצבע בדגלי דגל צרפת כאות הזדהות עם הרוגי הפיגועים(צילום: AFP)

אמיר בן ה-23, חבר נוסף של האחים א-סלאם שמתגורר במולנבק, סיפר שחבר שלו צלצל אליו ביום שישי בערב וביקש ממנו לנסוע 280 קילומטרים לפריז כדי לאסוף את סאלח. הוא אמר שאינו יכול לעשות זאת. הוא סיפר שאמרו לו שסאלח ישלם את הוצאות הדלק, אבל אמיר לא רצה לצאת לנסיעה כה ארוכה במכונית הליסינג שלו. "זה מדהים", הוא אמר בהתייחסו למעצרים של האנשים שנסעו עם סאלח ברכב. "זה הייתי יכול להיות אני. לא היה לי מושג".

 

בזמן שרשתות הטלוויזיה בבלגיה העבירו שידור חי במשך שעות מהמצור המשטרתי על בית במולנבק בחיפוש אחר סאלח עבד א-סלאם, אחיו מוחמד הדגיש שסאלח לא נאשם בשום דבר: "עם כל המתח שקיים עכשיו, אנחנו לא יודעים אם הוא יעז להסגיר את עצמו".

 

אז מה גרם לאיברהים לעבור מניהול בר שנקרא על שם מסדר נוצרי מימי הביניים ושבו מכרו ועישנו מריחואנה ושתו בירות - לפיצוץ עצמו בבר שנקרא על שם וולטר, מבקר הדת הגדול מהמאה ה-18? אחיו מוחמד לא ראה "שום דבר". איברהים וסאלח היו לדבריו "שני אחים שהיו נורמליים לגמרי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרשויות בצרפת ובבלגיה מנהלות אחריו מצוד. סאלח עבד א-סלאם
מומלצים