השרון מוצף אך בצפון מאוכזבים: "לא טבעי להשקות שדות בסתיו"
אמנם החורף רק החל, אבל חקלאי הצפון מתחילים לדאוג: גשמי השבועות האחרונים התמקדו במרכז ובדרום. גם מפלס הכנרת עדיין בשפל, בנחלים המתנקזים אליה עוד לא התגברה הזרימה. בינתיים ירדו ביממה האחרונה בכרמל 45 מ"מ, ובאשקלון: 40. ומה צפוי בסוף השבוע?
בגליל העליון וברמת הגולן מביטים בגשמי הזעף בשרון ובאשדוד בעיניים כלות. בזכות הגשם הכבד באזורים שונים כבר עברו כמויות המשקעים את הממוצע הרב שנתי, אבל בצפון הוא מבושש להגיע.
בגליל ירדו עד כה רק כ-60 אחוזים מהממוצע הרב-שנתי לעונה, וברמת הגולן אף פחות. בכל חודש אוקטובר ירדו באזור קצרין 18 מ"מ ומתחילת נובמבר 8 מ"מ בלבד. החקלאים מזכירים כי אמנם מדובר רק בתחילת החורף והמאזן עוד צפוי להשתנות, אך מודים כי השקיית השטחים באמצע נובמבר אינה מצב טבעי. "אנחנו משקים כרגע את החיטה להנבטה, מה שאמור היה לעשות הגשם, משקים את השעועית וגם את כרמי הזיתים", אמר זוהר כרמי, רכז גידולי השדה שמ"ש, המאגד חמישה קיבוצים בגליל העליון.
הטמפרטורות החזויות להלילה ולמחר: קריית שמונה 22-14, קצרין 19-12, צפת 18-11, טבריה 25-16, נצרת 19-13, חיפה 21-15, תל אביב 23-15, ירושלים 18-12, אשקלון 23-15, עין גדי 27-20, באר שבע 21-15, ערד 18-12, מצפה רמון 19-11 ואילת 27-18.
"אנחנו סובלים גם מרוחות ויובש שפוגעים בפרי והדבר מעכב את הקטיף. גם העיבוד של השדות נדחה עד שתרד עליהם כמות משמעותית של גשם שתפורר את הרגבים. כשזה יקרה הכל יידחס לתוך לוחות זמנים קצרים יותר", הסביר.
ברמת הגולן המצב קשה אף יותר. הנחלים יבשים, המאגרים המספקים מי השקיה לחקלאים - אלה שלא התייבשו כליל - מצויים במפלס הנמוך ביותר. הגדול במאגרי הרמה, מאגר מרום גולן, ריק כמעט לחלוטין. "אנחנו סובלים עוד מחורף 2014", אומר מנכ"ל אגודת מי גולן, איתן שדה, "שהיה השחון ביותר מאז שהחלו המדידות. גם כמות הגשמים בחורף שעבר הייתה מתחת לממוצע והתפרוסת, הרווחים הגדולים בין הגשמים, אפשרו לקרקע להתייבש ולא הביאו לזרימה המיוחלת שתמלא את המאגרים.
"בצפון הרמה לא ירד גשם כי אם שלג, וגם הוא מבחינת משק המים פחות מוצלח כי השלג מפשיר לאט והמים מחלחלים ולא זורמים", הסביר. "מה שנותר הוא לקוות שהמשך החורף, חלקו העיקרי עוד לפנינו, יהיה שופע ומעל הממוצע כדי שנוכל לפצות על החוסר", אמר שדה.
היובש משפיע גם על האגם הלאומי, הכנרת. הספיקה בנחלים המזינים אותה מינימלית וכמות הגשמים הישירים מעל האגם מאיטים לכל היותר את קצב ירידת המפלס, אך על עלייתו כרגע אין מה לדבר. המפלס מגרד בימים האחרונים את הקו האדום ומצוי 2 ס"מ בלבד מעל הקו האדום התחתון. "הגשמים שירדו בשבועות האחרונים התמקדו במרכז ובדרום הארץ, הם כמעט לא השפיעו על מפלס הכנרת", אמר דובר הרשות אורי שור. "גם בנחלים המתנקזים לכנרת מרמת הגולן ומהגליל העליון עוד לא נרשמה השנה התגברות בזרימה והספיקה בהם נמוכה ודומה לספיקה הקייצית".
לדבריו, רק מערכת גשם חורפית משמעותית שתפקוד את אגן ההיקוות של הכנרת תביא לתגברות הזרימה ולעליית המפלס. "יש לקוות שמערכות כאלה יגיעו לצפון בשבועות הקרובים".
ביממה האחרונה התברכו בגשם אזורים אחרים. חזאי מטאו טק, שלמה הוברמן ציין כי הכי הרבה גשם ירד באזור הכרמל: 45 מילימטר, אבל בחיפה ירדו רק 3. באזור אשקלון ירדו 40-30 מילימטר, ואילו בבאר שבע ירדו 2. לדבריו, "אנחנו במערכת שמביאה ממטרים מקומיים ברוב אזורי הארץ, ובכך נעוץ ההסבר לפער בין כמות הגשמים באותו אזור. תאי הגשם היו יותר מפותחים באזור הכרמל למשל מאשר באזורים אחרים בחיפה".
עוד ציין הוברמן כי בתל אביב ירדו 20 מילימטר ובבת ים 25. באזור כפר סבא 12, בנתניה 15.הוא הזהיר כי קיים חשש לשטפונות בנחלי הדרום והמזרח אבל גם בשאר האזורים בארץ עדיין יכולים לרדת גשמים חזקים ויש חשש להצפות מקומיות. הגשם יתמעט בשעות הערב והלילה.
מחר, יום רביעי, יהיה מעונן חלקית, יירד מידי פעם גשם מקומי קל, ותחול עלייה קלה בטמפרטורות.
ביום חמישי יהיה מעונן חלקית עם עלייה קלה נוספת בטמפרטורות, וייתכן טפטוף. בסוף השבוע צפוי מזג אוויר נאה.