מה ציפיות השכר שלך? 5 תשובות נכונות
החליטו מראש תמורת איזה סכום אתם מוכנים לעבוד, תנו תשובה מדויקת, היו קשובים לצד השני וזהו את הרגע האידאלי לשיחה על התנאים; אחרי שסקרנו את התשובות השגויות לשאלה "מה ציפיות השכר שלך?" - בדקנו גם כיצד נכון להשיב. מדריך
הכתבה בשיתוף AllJobs
השאלה "מה ציפיות השכר שלך?" נשאלת ברובם המוחלט של תהליכי הגיוס, בראיון הטלפוני או פנים אל פנים. מכיוון שהשאלה נשאלת לרוב בתחילת התהליך - כדאי לחשוב עליה עוד לפני שהמגייס הראשון מתקשר אליכם ולהתכונן בהתאם.
בנושא השכר, הכרחי לתאם ציפיות בין המעסיק למועמד עוד בשלב התחלתי של התהליך. המעסיק מצידו, צריך למצוא את העובד המתאים במסגרת התקציב העומד לרשותו. העובד לעומתו, עלול לוותר על משרה בשכר נמוך משמעותית ממה שהוא מצפה לו, גם אם זו משרת חלומותיו. כמובן שיש עוד משתנים ששני הצדדים לוקחים בחשבון, כמו: דחיפות, היצע עובדים ומשרות, ואטרקטיביות המשרה או המועמד.
אחרי שבדקנו מהן התשובות השגויות לשאלת ציפיות השכר - הפעם נבחן כיצד נכון להשיב לשאלה. התשובה אינה דווקא סכום ספציפי ולא גמיש, אלא בניית אסטרטגיה מגובשת, שבסופה תקבלו אולי משכורת טובה יותר. לפניכם 5 שלבים לגיבוש תשובה נכונה:
1. גבשו החלטה
ראשית, החליטו מראש מה גובה השכר עבורו תהיו מוכנים לעבוד. לשם כך יש לבצע עבודת הכנה על ידי בדיקת השוק, למשל לבחון טבלאות שכר ולברר עם חברים בתחום. הגיעו מוכנים תוך כדי שקלול השכר המקובל בשוק לנתונים שלכם, כמו ותק, ניסיון ספציפי, אזור גיאוגרפי בארץ, הצרכים המיוחדים שלכם וכדומה.
2. תנו תשובה מדויקת
אם אתם רוצים לתת מושג לגבי גובה השכר שאתם רוצים - לא מומלץ לתת טווח מחירים, אלא לנקוב בסכום ספציפי של גובה השכר החודשי בברוטו. למעט תפקידים שמקובל לקבל בהם רכב - בשלב זה אין טעם להיכנס לפרטים לגבי תנאים נילווים לשכר. עבור תיאום ציפיות זה מספיק לעת עתה, בתום התהליך יתקיים מו"מ בכל מקרה.
3. היו קשובים
במהלך השיחה, הצד השני עשוי לשקף לכם שהשכר שבו נקבתם גבוה מדי. במקרה כזה, צריך לעשות הערכת מצב מהירה: אם אין סיכוי שתעבדו עבור משכורת כזו - שקפו זאת למראיין, אך קחו בחשבון שכאן יסתיים התהליך. אל תחיו באשליות שהמראיין יעלה את השכר המוצע. אם יש סיכוי שתעבדו עבור משכורת כזו, ועדיין אתם לא מתלהבים, או צריכים לשקול זאת. אל תטרקו את הדלת בשלב זה, כי יכול להיות שיש למשרה יתרונות נוספים עבורכם, כמו מרחק מהבית, הזדמנות לקידום מקצועי ועוד.
עם זאת, חשוב לומר שמעסיקים לא אוהבים לגייס עובדים שרואים במשרה פשרה, ומעדיפים עובדים נלהבים ומלאי מוטיבציה. זו סיבה חשובה להימנע מלומר "אני מוכן להתפשר". הסכמתם לגובה השכר? עשו זאת בשמחה, או שאל תעשו זאת כלל. תמיד אפשר לחשוב שוב בבית ולהסיר מועמדות, בראיון, הראו התלהבות ונכונות בלי תנאים.
4. מוכנים לעבוד בפחות?
מחפשי עבודה רבים חוששים, ובצדק, לנקוב בסכום גבוה מדי ובכך להרתיע את המעסיק. מצד שני, אם לא תנקבו בסכום אותו אותם שואפים להרוויח - גם לא יהיה סיכוי שתקבלו אותו. כדי לצאת מהמלכוד, אפשר לנקוב בסכום בו אתם מעוניינים, אך לציין שיש לכם עניין רב במשרה ושיש על מה לדבר. למשל: "אני מצפה ל X שקלים, וחשוב לי לומר שהמשרה מאוד נראית לי".
5. זהו את הרגע האידיאלי לשיחה על תנאים
חשוב מאוד לדעת להבדיל בין השלב שבו מתאמים עמכם ציפיות, לבין המועד הנכון לדבר על כל תנאי החוזה. אם בשלב הראשון של התהליך נקבתם רק בסכום, השלב האידיאלי לניהול שיחה בנושא התנאים הנלווים היא לאחר שתתקבלו לעבודה, לפני חתימת החוזה.
נקודת הזמן הזו, היא חלון ההזדמנויות שלכם להשיג תנאים משופרים ברמת הביטוחים, החזרי נסיעות, ימי חופשה וכיוצא באלו. כמובן שגם כאן יש להיות ריאליים ולזכור את מה שהוצע בהתחלה. בשלב המו"מ לפני חתימה על חוזה, גם אתם מעוניינים במשרה ואתם רק בתחילתה של הדרך המשותפת, אז דאגו לכך שהמשא ומתן יעשה בכבוד ובנעימות.
הכותבת היא מנהלת מקצועית, ויועצת תעסוקתית ב-AllJobs
לטיפים, כתבות ומידע בנושאי קריירה - היכנסו עכשיו לאתר AllJobs
עוד בקריירה - פרימק מסבירה איך עושים ראיון עבודה בוידאוצ'ט. צפו: