תיעוד: מחבל דוקר, חוזר לזירה למחרת - ונתפס
בגל הטרור, יחידת מב"ט 2000 היא העיניים של המשטרה וכוחות הביטחון בעיר העתיקה: פעמים רבות זיהוי המחבלים בזמן אמת הוביל למעצרם תוך זמן קצר. צפו בהצצה לפעילות היחידה, ובתיעוד שמתפרסם לראשונה
יחידת מצלמות האבטחה מב"ט (מרכז בקרה טכנולוגי) 2000 ממרחב דוד של משטרת ירושלים מפעילה כ-400 מצלמות אבטחה בכל רחבי העיר העתיקה. בגל הטרור האחרון ידעה העיר העתיקה פיגועי דקירה ואירועי הפרות סדר. בתיעודים שמתפרסמים הבוקר לראשונה ב-ynet ניתן לראות כמה אירועי טרור שבהם זוהו המחבלים בזמן אמת ונעצרו לאחר ששוטרי היחידה עקבו אחריהם באמצעות המצלמות.
היחידה, שמצלמותיה מתעדות בזמן אמת כמעט כל סמטה, הייתה "העיניים" של המשטרה וכוחות הביטחון. שוטריה זיהו פעמים רבות את המחבלים בזמן אמת והובילו למעצרם תוך זמן קצר. בשבועות הקרובים היא צפויה לעבור שדרוג משמעותי, ולקבל מצלמות חדשות ואיכותיות שיחליפו את המצלמות הישנות.
"אנחנו מגיעים ל-95 אחוזים גילוי, אין דבר כזה בשום מקום אחר", אמר מפקד מרחב דוד, ניצב-משנה דורון תורג'מן. "אני חושב שכל מפקד במשטרה היה חולם על דבר כזה".
מפקד היחידה רפ"ק שחר אבגי (37), אב לשבעה המתגורר בירושלים, הגיע ליחידה לפני כחצי שנה לאחר 13 שנה במשטרה בתפקידי סיור, קצין מבצעים, קצין שיטור קהילה וקצין יחידה בהר הבית. "היחידה הוקמה לקראת שנת 2000 לקראת ביקור האפיפיור, בעקבות ריבוי אירועים של תקיפות יהודים ופיגועים בגזרת העיר העתיקה. הרעיון הוא כיצד אפשר למנוע ולזהות. עם השנים, גם הטכנולוגיה וגם שיטות העבודה שלנו שודרגו".
בחמ"ל היחידה עשרות מסכים המתעדים בזמן אמת את המתרחש בסמטאות העיר העתיקה. "כל הכוחות נמצאים בשטח - כולם מקבלים את אותם דיווחים בזמן אמת. אנחנו פועלים בשלושה מישורי זמן. במישור העתידי - אנחנו יודעים למנוע אירועים לפני שהם קורים".
אבגי מדגים זאת כשהוא מקרין סרטון מאחת הסמטאות הסמוכות לאחד משערי הכניסה להר הבית, שבו השוטרים במוקד זיהו רעול פנים שמתקדם לתקוף את השוטרים בשטח. לאחר קבלת הדיווח בשטח השוטרים נערכו בהתאם. יש לציין כי המצלמות אינן מכסות את שטח הר הבית, ואילו ליוזמה הישראלית-ירדנית להציב מצלמות בהר הבית אין קשר ליחידה עצמה.
רס"מ רותם בנבניסטי כהן, שוטרת היחידה שאחראית כיום על ההדרכה, הובילה לפני כמה חודשים למעצר מחבל לאחר שזיהתה אותו בשנית יום לאחר הפיגוע בשער שכם (תיעוד האירוע, שמתפרסם ראשונה, מופיע בסרטון בראשית הכתבה). "הגעתי למשמרת בוקר ואחראי המשמרת של הלילה עדכן אותי על אירוע דקירה במברג ב'משולש שער שכם', ועל חשוד שנמלט".
"אצלי אין דבר כזה לא למצוא. התחלתי לנבור ולסרוק, עוד מצלמה ועוד מצלמה, לשחזר ולהוציא עוד איזה פרט. האירוע היה בלילה אז התמקדתי בפיאות שעל הלחיים, בפנים הצעירות, התמקדתי בכמה דברים, בתיק, בנעליים, בכמה סממנים שיכולים לסייע לי לאתר אותו בשעות אחרות של היום כי התמונה משתנה".
"כשאני והשוטרת שני חמני סרקנו זיהינו את אותו מחבל מגיע לאותה הנקודה. הוא החזיק סנדוויץ', אכל והסתכל על המצלמות". בשלב זה הכווינו השוטרות את השוטרים בשטח והמחבל נעצר בסמטה סמוכה. בחקירה עלה כי המחבל ביצע רק כמה חודשים קודם לכן פיגוע דקירה ברכבת הקלה ברחוב הנביאים שלא פוענח עד אז. "אם הוא לא היה נתפס הוא היה יכול להמשיך", אומרת בנבניסטי כהן.
שוטר נוסף ש"חתום" על כמה מהתפיסות הבולטות של היחידה הוא רס"מ מהרן סרחאן, שהיה שוטר סיור עשר שנים ועבר לתפקיד ראש משמרת במרחב דוד, כמו שוטרים רבים ביחידה המגיעים מהשטח. "הוא צנוע, לא מספר הכול. הוא אחראי על סיכול ותפיסה של כמה פיגועים בלייב", מעיד עליו חבר למשטרה. "למזלנו הוא היה ראש משמרת, הוא ידע מה לעשות וזיהה חשודים ובינגו - תוך כמה דקות מחבל נעצר".
סרחאן מספר על פיגוע שהתרחש בליל שבועות האחרון, שבו זיהה את המחבל במצלמות וגילה שהוא מכיר אותו מימיו כשוטר סיור. "בשעות הבוקר המוקדמות דווח על שלושה יהודים שנדקרו ב'משולש שער שכם'. התחלנו לסרוק במצלמות את הדקירה עצמה. ראינו חשוד אחד עם קפוצ'ון - אי אפשר היה לזהות את הפנים שלו, נתן שלוש דקירות וברח. עד שהוא הגיע למקום שיש בו מצלמות".
"לא הייתה אפשרות לזהות פנים בשום פנים ואופן, אז התחלתי לעשות שחזורים לפני תחילת האירוע. באחת המצלמות לפני האירוע ראיתי שהוא הוריד את הקפוצ'ון והצלחתי לזהות את הפנים שלו", מספר סרחאן. "התקשרתי לראש משמרת הסיור והכוונתי אותו לבית שלו". המפקד רפ"ק איבגי מבהיר: "מהרגע שקרה הפיגוע - תוך חמש דקות על השעון ידענו מי החשוד ואיפה הוא גר".
המצלמות מסייעות לשוטרים גם באירועים פליליים. "חשוב להדגיש כי המערכת הזו, מעבר לזיהוי חשודים, ממלאת תפקיד חשוב במרקם החיים ושגרת התושבים", אומר נצ"מ תורג'מן. "כשם שהיא מזהה חשוד היא יכולה לזהות אדם במצוקה, אירוע חריג, קריסת מבנה או כל דבר אחר וזה נותן שליטה ושירות טובים יותר לתושבים. זה נותן מענה לכל מה שמתרחש במקומות הקדושים".