סכנה! חדקונית הדקל: עץ נפל על רכב בפ"ת
במשרד החקלאות מתריעים שוב מפני החיפושית שעלולה לגרום לריקבון וקריסה של עצי דקל בתוך שלושה חודשים - בעקבות קריסת עץ בפתח-תקווה. אז איך מזהים את חדקונית הדקל?
במשרד החקלאות מזהירים שוב מפני חדקונית הדקל, התוקפת בעיקר עצי תמר, לאחר שעץ כזה נפל על רכב פרטי בפתח-תקווה. למברבה המזל לא היו נפגעים, אך נזק רב נגרם למכונית. מדובר בחיפושית קטנה שאוכלת את העץ מבפנים, עד שהוא נרקב וקורס. חדקונית הדקל נמצאת בכמה ערים בישראל.
במשרד הסבירו כי חיפושית הינה מין פולש שהגיע לארץ מהמזרח הרחוק. מדובר בחיפושית חומה עם חדק מוארך ובולט באורך 3.5 ס"מ לערך, הנחשבת לאחד המזיקים הקשים של עצי הדקל. זחלי החיפושית (שלב ההתפתחות שבין ביצה לחיפושית בוגרת) גורמים לעץ נזק קשה וממיתים אותו, נזק שאף קשה לגלות ולהתמודד עמו בזמן, כיוון ששלבי הנגיעות הראשוניים של העץ לרוב אינם ניתנים לגילוי. נקבת החדקונית נוחתת על צמרת הדקל, מכרסמת את אחת מכפותיו ויורדת לקודקוד הצמיחה, שם תטיל כמה מאות ביצים, מהם יבקעו הזחלים אשר יכרסמו את ליבת העץ עד לכדי ריקבון וקריסה בתוך שלושה חודשים.
כיצד כל אחד מאתנו יכול לזהות עץ נגוע? במשרד החקלאות הסבירו כי עצי דקל נחשבים כעצים סימטריים מאוד. כותרת של עץ נגוע נטויה על צידה, ולמעשה נפגעת הסימטריות הייחודית של הדקל. סימן בולט הוא התייבשות כותרת העץ. עץ פגוע קשות או מת ייראה כסתור ולא מסורק, ענפיו שמוטים על הקרקע כמו מטרייה סגורה. בעץ שהחל להיפגע ייראו כפות דקל שמוטות, כרסום בבסיס הכפות, ולעיתים פקעות גולם בבסיס הכפות.
איך מטפלים? במשרד החקלאות ניתן להציל את העצים בטיפול נקודתי יעיל במסגרתו מרססים את
קודקוד העץ בנקודת מוצאן של כפות התמרים. הרשויות המקומיות, במסגרת הטיפול בעצי העיר, אמונות גם על הטיפול המניעתי בחדקונית במקומות ציבוריים בלבד.
שמעון ביטון, מנהל תחום הגנת הצומח בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות, אמר: "יש סימנים מקדימים שהעץ נגוע ושהוא עומד ליפול, ורצוי שהציבור יכיר את הסימנים, כך שיוכל להתריע בפני הרשות המקומית שתטפל בעצים בטרם יקרה אסון. מדריכי משרד החקלאות מדריכים ומייעצים על אופן הטיפול בחדקונית הדקל בחקלאות למדבירים מוסמכים, ומלווים כל רשות מקומית שפונה לייעוץ בנושא".