אופטימיות באוויר: זו העונה להיכנס לבורסה?
בימים הקרובים יתחיל לתת את אותותיו אפקט העונתיות בבורסות ברחבי העולם. בולמוס הקניות וחגיגת הצריכה העונתית הגדולה בארה"ב יוצרים מצב רוח חיובי בוול סטריט, שמדביקה גם את הבורסות בעולם באווירה טובה. לצד זה, מחקר חדש הוכיח כי עונת החורף היא העונה החמה של המניות. סימנים של אופטימיות
למתקפת הטרור בפריז בסוף השבוע האחרון לא הייתה השפעה גדולה על הבורסות. לאירועים נקודתיים יש בדרך כלל אפקט על המצב הרוח של המשקיעים וזה משתקף היטב על מסכי הבורסות בעולם, אך כשמדובר בכלכלה גדולה כמו צרפת, למתקפה כזו יש אפקט קצר מאוד.
לכתבות נוספות בנושא:
- לקראת סוף השנה: צפי לחגיגות בוול סטריט?
גם האירוע המחריד לא קלקל את האווירה החיובית שמסתמנת בבורסות ברחבי העולם במיוחד בתקופה זו של השנה. תקופה זו משקפת היטב את אחת התופעות הידועות בשוק ההון - העונתיות שמשחקת תפקיד ומעניקה את ההסבר הטוב ביותר להתנהגותן של מניות.
אפקט העונתיות בבורסה עתיד לבוא לידי ביטוי ממש בימים הקרובים, ה-Black Friday בארה"ב (ב-27 בנובמבר) קרוב מאוד והוא שייתן את שריקת הפתיחה לטירוף הקניות המסורתי והעונתי. גם הציפיות בבורסה האמריקנית הן לאווירת חג, הצריכה הגדולה יוצרת מצב רוח חגיגי בקרב המשקיעים ובדרך כלל נרשמות עליות שערים בעיקר במניות הקמעונאיות הגדולות.
האקלים המועדף
בימים כתיקונם, ללא אירועים יוצאי דופן כמו פיגועי טרור, אפשר למצוא שיטתיות בהתנהגות הבורסות. כאמור, שיטתיות זו עלולה להיסדק על רקע אירועים נקודתיים וגם על רקע נתונים כלכליים משמעותיים (כמו נתוני מאקרו שליליים בסין או העלאת הריבית בארה"ב).
מחקר חדש שנערך לאחרונה ובדק את השיטתיות בהתנהגות הבורסות, העלה את המסקנה כי בעונת החורף הבורסות נוהגות להניב תשואות גבוהות יותר בהשוואה לתשואות שמתקבלות בעונת הקיץ. מדובר במחקר שנערך ע"י פרופ' יוסי יגיל, דיקן בית הספר למנהל עסקים במרכז האקדמי כרמל, ודיקן לשעבר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת חיפה וד"ר תמיר לוי, מרצה בכיר למימון במכללת נתניה. עורכי המחקר בדקו כ-35 אלף תשואות שבועיות בבורסות של 20 מדינות ברחבי העולם.
אפקט ה-44
החוקרים מציינים כי התשואה הגבוהה ביותר נרשמת בדרך כלל בשבוע הראשון של נובמבר (בין 29 באוקטובר ל-4 בנובמבר) – מדובר בשבוע ה-44 של השנה, מה שמכונה "אפקט תחילת החורף".
בכל שנה (הכוללת 51 שבועות) נמצא כי דווקא בשבוע ה-44 התשואה הייתה גבוהה יותר מהתשואה השבועית של כל אחד מהשבועות האחרים של השנה. מבין 20 המדינות שהשתתפו במדגם, ב-19 מדינות תשואת השבוע ה-44 נמצאה חיובית בטווח של 0.61% - 3.63%.
נציין כי בבורסה בת"א הסתכם שבוע ה-44 של השנה (השבוע הראשון של נובמבר 2015) במגמה חיובית, מדד ת"א-25 חתם את השבוע עם עלייה של 0.5%, מדד ת"א -100 עלה ב-0.1% בסיכום שבועי ומדד הבנקים הוסיף 1.4%.
עוצמת העונתיות נשמרת
עורכי המחקר מסבירים כי "אפקט תחילת החורף" של שבוע ה-44 ואפקט העונה של חורף עם תשואות גבוהות לעומת הקיץ, שייכים לקטגוריה של סטיות שוק קלנדריות.
לקטגוריה זו שייכים עוד כמה אפקטים אחרים המוכרים בבורסות - "אפקט תחילת השבוע" (התשואה היומית ביום המסחר הראשון של השבוע היא נמוכה יותר לעומת יום המסחר האחרון), "אפקט תחילת החודש" (התשואה במחצית הראשונה של החודש גבוהה יותר לעומת המחצית השנייה) ו"אפקט תחילת השנה" (תשואת ינואר גבוהה יותר מתשואת דצמבר).
עוד מציינים החוקרים כי הסטיות הקלנדריות האלה נחלשו ונשחקו במהלך השנים בשל העלייה במודעות של הסוחרים לקיומם של אותם אפקטים. עם זאת, לטענתם, שתי הסטיות הקלנדריות הבולטות ביותר שעדיין חיות ובועטות, הן "אפקט תחילת החורף" ואפקט העונה.
עוד סימנים טובים
בינתיים, בהמשך לאווירה החיובית גם סקר מנהלי הקרנות של מריל לינץ' לחודש נובמבר מוכיח אווירה אופטימית. הסקר, שנערך בקרב כ-200 משתתפים המנהלים נכסים בהיקף של 576 מיליארד דולר, מצביע על חזרת התיאבון לסיכון בקרב המשקיעים שכן המשקיעים הגדילו את החשיפה למניות.
כמו כן, נרשמה גם ירידה בחשש של המשקיעים מהאטה בסין. מנהלי קרנות מקומיים ניטרליים לגבי הצפי לצמיחה בסין וזו נקודת המבט החיובית ביותר שנרשמה מזה למעלה משנה. עוד עולה מהסקר כי גוש האירו ויפן מתחזקים ושווקי המניות באיזורים אלה הם המועדפים על המשקיעים.