נתניהו באזכרה לבן גוריון: "באירופה מאשימים את היהודים בטרור"
ראש הממשלה נשא נאום בטקס במדרשת בן גוריון והתייחס למלחמה בטרור. "נלחמים במחבלים כפי שעשה בן גוריון", אמר נתניהו שטען כי שרת החוץ השבדית לוקה בעיוורון לאחר שלדבריו האשימה את ישראל בטרור. הנשיא לשעבר פרס עקץ: "ישראל מתגעגעת למנהיגות שאינה מוכרת פחד"
נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנשיא לשעבר שמעון פרס ואישי ציבור נוספים משתתפים בצהריים (יום ד') במדרשת בן גוריון הסמוכה לשדה בוקר בטקס האזכרה השנתי לראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ורעייתו פולה.
ראש הממשלה נתניהו התייחס בנאומו למלחמה בטרור והדגיש כי אנו "נלחמים במחבלים כפי שעשה בן גוריון בפעולות התגמול". הוא כינה את דברי שרת החוץ השבדית "עיוורון". לדבריו, "כמו בן גוריון אנחנו רוצים שלום. אנחנו רוצים להחזיר את חרבנו לנדנה. אבל כשהברירה שלנו היא בין לחיות על חרבנו לבין לחיות כשחרב איסלאמיסטית מופנית לצווארנו – אנחנו בוחרים באפשרות הראשונה".
נתניהו הבהיר: "אנחנו נאבקים לא רק במסיתים – אנחנו נלחמים גם במחבלים עצמם כפי שעשה בן גוריון בפעולות התגמול וגם בהזדמנויות אחרות", וציין את גל הטרור הנוכחי. "בעניין זה כדאי שנפסיק להאשים את עצמנו. לא הקורבנות אשמים – המרצחים אשמים. ידינו מושטת לשלום אבל היד הזו לא צריכה להחזיק שוט של הלקאה עצמית. כמו בן גוריון אנחנו מאמינים בצדקת דרכנו".
עוד אמר: "מילא שמאשימים אותנו ולא את הטרוריסטים בטרור שמופנה כלפינו, אבל האבסורד הגדול עוד יותר הוא שמאשימים אותנו בטרור שמופנה כלפי הצרפתים – כך ניתן היה להבין מדבריה של שרת החוץ של שבדיה השבוע. איזה עיוורון. האיסלאם הקיצוני מכריז בפומבי על כוונתו להחריב את אירופה – ממלכת הצלבנים הוא קורא לה – ולהשליט על חורבותיה חליפות איסלאמית ויש באירופה מי שמאשים את היהודים או קושר את זה ליהודים". נתניהו ציין בהקשר זה את ההחלטה לסמן מוצרי התנחלויות שקיבל האיחוד האירופי.
בפתח דבריו בטקס פנה ליו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, ואמר: "לא באנו הנה כפותי ידיים אלא שלובי זרועות כדי להנציח את זכרו של ראש המשלה הראשון, וגם אם ניאבק כפי שאני מעריך בכנסת ביום תקציב, אנחנו מאוחדים פה ברגע זה, לפחות ברגע הזה, לא ברגעים אחרים".
"ישראל מתגעגעת למנהיגות שלא מוכרת פחד"
הנשיא לשעבר שמעון פרס ספד לבן גוריון ומתח ביקורת חריפה על העדר המנהיגות בישראל: "ישראל מתגעגעת למנהיגותו הממלכתית של בן גוריון - מנהיגות שאינה מוכרת פחד, מנהיגות שאינה מקלה ראש ביחסי החוץ עם מדינות אחרות, מנהיגות השומרת על אחדות העם גם כשיש חילוקי דעות. מנהיגות הזורעת תקוות שלום בכל שדות החיים, בישראל ומחוצה לה".
פרס אמר: "עלינו להכריע היום הכרעה בן גוריונית. ללא פתרון של שתי מדינות, ישראלית ופלסטינית – ייגזר עלינו לחיות כמדינה דו-לאומית ויאבד הרוב היהודי", והדגיש כי חזונו של בן גוריון מחייב הגנה על ביטחון ישראל לצד קידום השלום: "ידנו תישאר מושטת לשלום אך נילחם ללא פשרות מול כל גילוי טרור שיופנה נגד מדינת ישראל ותושביה".
הנשיא ראובן ריבלין ציין בנאומו באזכרה כי היא נערכת "בעיצומה של מתקפת דמים ההולכת ונמשכת, וכנגד שטף של טרור רצחני אשר שם לו למטרה את אזרחי ישראל ואזרחי העולם החפים מפשע. את הטרור והשכול הכיר בן גוריון מקרוב. שדה בוקר עצמו היה מקום שסבל ממתקפות טרור. הוא ניסח את דוקטרינת הלחימה של צה"ל. לצד תבונת הכוח, ידע בן גוריון גם לנהוג כמדינאי. הוא הניח את תשתיות הברית עם המערב וחתר לבריתות אזוריות ואחרות בזירה הבינלאומית.
"בנחישות ובחזון הגה הזקן את הממלכתיות ככלי לחישולה של האומה", אמר ריבלין, והוסיף כי "מי שמביט היום ברחבי המזרח התיכון, מבין את החשש האמיתי של בן גוריון. מסביבנו אנו רואים מדינות ללא עם, ללא אומה, מדינות הקורסות אל תוך עצמן, מדינות מתפוררות, חסרות זהות מכוננת, נעדרות אתוס ושפה משותפת. עלינו להודות לממלכתיות שבנתה אומה ולא רק מדינה".
ריבלין הוסיף: "כיום, 42 שנים מאז שהלך הזקן לעולמו, הולכת ומתרחבת הזהות הישראלית. הפלייליסט הישראלי הוא כבר מגוון. בתחילה, היו אלו קולות של מחאה שבקעו ועלו כנגד הממלכתיות הבן גוריונית, וכנגד צדדיה המשתיקים והדורסניים. קולות ישראלים חדשים אינם קולות של איום וסכנה, אלא קולות של הזדמנות וצמיחה. המנעד המתרחב של זהויות ישראליות איננו מסמן את כישלונה של הממלכתיות אלא את יכולת ההכלה שלה. אלו הם קולות של תקווה חדשה - תקווה ישראלית".
מוקדם יותר השבוע נרשמה סערה לאחר שנודע כי נתניהו והשרים לא יוכלו להגיע לטקס בגלל דיוני התקציב. לבסוף נמצאה נוסחה שאפשרה את השתתפותם כשהוחלט כי הכנסת תצא להפסקה של שעתיים מדיוני התקציב ובכך יתאפשר לנתניהו, הרצוג, לשרים ולח"כים להגיע לאזכרה בלי לחשוש שהיעדרותם תפגע בהצבעתם.
ההסדר גובש במגעים בין הקואליציה לאופוזיציה בתיווכו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. בכך נמנעה מבוכה גדולה שכן ללא ההסדר לא היו ראש הממשלה והשרים מגיעים לטקס הממלכתי. לפני שהושגה הפשרה תקף בחריפות נכדו של בן גוריון, יריב בן אליעזר, את הממשלה כשאמר: "חברי הממשלה מעדיפים לחלק את השלל מאשר לחלוק כבוד לראש הממשלה הראשון".