שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, EPA

סן דני הייתה רק ההתחלה: "נראה פשיטות בכל אירופה"

מומחי טרור ישראלים אומרים שהאתגר של כוחות הביטחון בצרפת מורכב יותר: מחבלים שנטמעים באוכלוסייה, חוקים שמקשים לעקוב אחריהם והיעדר מודיעין. לדבריהם, הפשיטה הבוקר בפריז הייתה הסנונית הראשונה: "צריך לגרום להם להרגיש נרדפים וגם שאננים"

  

הפשיטה על בית המחבלים בסן דני

הפשיטה על בית המחבלים בסן דני

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אני לא בעד לתת ציון לכוחות אבטחה זרים, זה לא כזה גרוע שאחרי ארבעה ימים מצליחים להגיע לסייענים ולדירות המסתור. גם לנו לקח שבועות ארוכים להגיע לחוטפי הנערים וזה לא קרה באותו הלילה". תא"ל (מיל') ניצן נוריאל מהמכון למדיניות נגד טרור הבינתחומי הרצליה, ולשעבר ראש המטה ללוחמה בטרור, עוקב מקרוב אחרי האירועים בצרפת בעקבות מתקפת הטרור. לדבריו, האתגר של כוחות הביטחון באירופה הוא מורכב יותר, כי בחלק מהמקרים מדובר במחבלים שמוטמעים בתוך האוכלוסייה שבה גדלו. היום, חמישה ימים אחרי מתקפת הטרור בצרפת, הגיעו כוחות הביטחון של צרפת לבית בפרבר סן דני בפריז, וניהלו חילופי אש עם מחבלים הקשורים לפיגוע.

 

"תאי הטרור באירופה הם תאים רדומים, אנשים שמוטמעים בתוך האוכלוסייה שבה הם חיים או שחיו בה בעבר, ולכן האיתור שלהם הוא לא פשוט", מסביר נוריאל. "לתא רדום יש תשתית מוכנה או כזו שמתארגנת לפני פיגוע, דירות מסתור או כאלו שנשכרו זמן קצר לפני, שבהן הם מכינים מראש אמצעי תקשורת, מזון, אמצעים רפואיים. את הפשיטות שאנחנו רואים עכשיו לא רק בצרפת, אלא גם בבלגיה וגרמניה, נראה בקרוב בעוד מדינות. מדובר במגוון רחב מאוד של פעולות, חלקן מבוססות מודיעין וחלקן פעולות על בסיס הערכה, שהמטרה שלהן היא לנער את השטח כדי להגיע למודיעין".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כוחות ביטחון צרפתים בשכונת סן דני, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
כוחות ביטחון צרפתים בשכונת סן דני, היום(צילום: AP)
 

נוריאל אומר שכוחות הביטחון באירופה ינסו לשים יד על תשתיות הטרור של דאעש, אל-קאעידה וחיזבאללה. "מה שנראה עכשיו זה הרבה דיסאינפורמציה, כי חלק מהתפיסה היא שאם אתה רוצה שהמחבלים שאתה רודף אחריהם יעשו שטויות, אתה צריך לעשות הרבה פעילות והרבה רעש כדי שהם ירגישו נרדפים מצד אחד, אך גם שאננים מצד אחר. אנחנו נראה פעולות כאלו בטווח הקצר בהרבה מקומות, חלקן קשורות ישירות לאירוע וחלקן בעקבות המודיעין שעולה".

 

לדבריו, יש הבדל משמעותי בין הפיגוע בצרפת לגל הטרור האחרון בישראל: "היות ובאירועים האחרונים אצלנו היו הרבה מפגעים בודדים שאין להם הרגלים של חשאיות ו'חתימה נמוכה', אז קל יחסית לעלות עליהם". נוריאל טוען גם שעלינו לשנות תפיסה לגבי הטרור: "לטפל בכל התשתיות האלו לוקח זמן, והבשורה הרעה היא שאחרי שהן יטופלו יבואו חדשות. כבר שנים אני טוען שהחברה המערבית, ולא רק היא, צריכה להתרגל לעובדה שהטרור הוא חלק משגרת חיינו. המשימה של כוחות הביטחון היא לוודא שזה יהיה נסבל - בדיוק כמו פשע פלילי".

 

צור. "ללכת לתקוף אותם בבסיסים שלהם בפרברים של פריז" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
צור. "ללכת לתקוף אותם בבסיסים שלהם בפרברים של פריז"(צילום: ירון ברנר)
 

נוריאל. "להתרגל שהטרור הוא חלק משגרת חיינו" (צילום: צביקה טישלר "ידיעות אחרונות") (צילום: צביקה טישלר
נוריאל. "להתרגל שהטרור הוא חלק משגרת חיינו"(צילום: צביקה טישלר "ידיעות אחרונות")

ח"כ לשעבר דוד צור, מפקד הימ"מ לשעבר, מסביר את השינוי שעברו כוחות הביטחון הצרפתיים. "להבדיל מהאירועים שחווינו ביום שישי, שבהם צרפת נתפסה בהיעדר מודיעין, בהפתעה ובחוסר אונים עם תגובה מאוחרת לאירועים שגבתה מחיר קשה, מה שראינו היום זה לא לחכות למחבלים בשכונות 'השבעות' במרכז צרפת אלא ללכת לתקוף אותם בבסיסים שלהם - באותם מקומות שבהם מתארגנים תאי הטרור בפרברים של פריז. זה עניין של מודיעין וחלון הזדמנויות שמכתיב את הפעילות המבצעית. אי-אפשר לחכות כי אז הסיכון הוא עצום, ולכן יש לפעול בכל מקום ונקודת זמן. עשו טוב מאוד שפשטו על הבתים, כי אם אתה מפספס - אתה חוטף פיגוע במרכז פריז. השיטה ההתקפית שנקטו בפריז, בבריסל ובמיוחד בסוריה שבה מתקיפים את דאעש, זה בדיוק מה שצריך לעשות. גם שיטת הפעילות שאנו נוקטים בשטחים ובמזרח ירושלים היא לא לחכות לניסים שאולי יהיו בדרך לפיגוע, אלא להגיע אליהם".

 

לטענת צור, החוקים הליברלים יחסית בצרפת ובאירופה בכלל מקשים על איסוף מודיעין שנוגע לאזרחי המדינה. "באירופה יצטרכו לעשות שינויי חקיקה לגבי איסוף המודיעין וההתנהלות 'על ביצים' מול קהילות המהגרים והפליטים הסורים

ששוטפים את אירופה, זה חייב להשתנות. רוב המפגעים שביצעו את הפיגועים ביום שישי הם צרפתים מבחינה כזו או אחרת. הטרור שם צומח מבפנים ולכן התגובה צריכה להיות התקפית".

 

צור אומר שנכון מבחינת צרפת להמשיך לתקוף מעוזים של דאעש בסוריה. "צרפת כבר מעורבת בלחימה נגד דאעש. ראינו ששתי המדינות שתקפו את דאעש הן גם אלו שספגו את הפיגועים היותר קשים - צרפת ביום שישי והפלת המטוס הרוסי. זה נובע מהמצוקה של הארגון ולכן זה נכון להמשיך לתקוף".

 

זה יעיל?

"ללא תיאום ומעורבות בין מדינות המערב, ובראשן ארצות הברית, זה לא יהיה מספיק אפקטיבי. לדעתי רק פעילות של חיל אוויר היא לא אפקטיבית לגמרי אלא מקדימה ללחימה בקרקע, בדיוק כמו עם חמאס בעזה. אם זה לא ייעשה בסוריה אז לא יהיה שינוי. כמו כן צריך לתקוף את התשתית הכלכלית והמימונית של דאעש".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מעצרים בסן דני, היום
צילום: AP
מומלצים