"מיזמי פינוי-בינוי יאושרו תוך שנה בלבד"
בכנס שמאי המקרקעין שננעל היום באילת אמר ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, כי הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור תאשר תוכניות התחדשות עירונית בתוך 12 חודשים - במקום 10-15 שנים
"עד סוף השנה נכניס את כל תוכניות הפינוי-בינוי בישראל לותמ"ל (הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור - ה.צ). תוכניות שלקחו עד עכשיו 10-15 שנה, יאושרו תוך שנה". כך הבטיח אמש ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, בכנס לשכת שמאי המקרקעין ה-30 שננעל היום (ד') באילת.
יצחקי התייחס לדבריו של נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל, מתחילת השבוע לגבי יבוא עובדי בניין מחו"ל. "ניסים בובליל צדק. אין אפשרות להביא עובדים סינים לישראל בשל התנגדות ממשלת סין, ולכן נביא עובדים מרומניה וארצות אחרות, וכן חברות בנייה טורקיות", אמר, "גם חברות ישראליות שיש להן חברות בחו"ל - נאפשר להן להביא לכאן עובדים שלהן. זה יפתור את מצוקת כוח העבודה".
בהמשך התייחס לשיטת מכרזי מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של משרד האוצר. "מחיר למשתכן היא לא הפתרון, אלא רק פתרון ביניים", טען יצחקי. "לאחר 3 המכרזים המוצלחים הראשונים, המבחן האחרון יהיה ביום ראשון הקרוב בדימונה. שם הורדנו את מחיר הקרקע והפיתוח כמעט לאפס, וכן ניתן מענק של 50 אלף שקל למי שיזכה במכרז ויעבור לגור שם. אני חושב שהמחירים שהצלחנו להשיג בקריית גת, בעפולה ובקריות ישפיעו כבר בשלב הראשון על מחירי הדיור ויורידו אותם. נראה זאת כבר ברבעון הקרוב".
יצחקי הוסיף כי למרות התנגדות שר האוצר, משה כחלון, יש בכוונתו לבצע דיפרנציאציה של מחירי הדירות במחיר למשתכן. "לא יכול להיות שמחיר הפנטהאוז ודירת 3 חדרים יהיה זהה", הוא אמר. "ולמי שטען שהשומות שלנו נמוכות מדי - נזכיר שהשמאי הממשלתי הראשי נתן את השומות. האמת שאפילו הגדלנו אותן קצת".
"הבוננזה האמיתית - התחדשות עירונית"
לגבי משקיעי הנדל"ן ציין יצחקי: "אני לא הצגתי אותם כאויבי העם. במשבר גם הם צריכים לתת את חלקם. המשקיעים יוצרים לחץ על השוק, וכדי לבלום אותם נקטנו צעדים. רק כך המחירים יירדו. הבעיה האמיתית היא שלאותם משקיעים אין השקעה אלטרנטיבית - וגם בזה נטפל. אנחנו עובדים על קרנות ריט להשקעה בנדל"ן, ושם גם משקיע עם 100 אלף שקל יוכל לשים כסף ולקבל את התשואה של הדירה. לא יכול להיות שכל שוק השכירות יהיה פרטי ואנו נגדיל אותו באמצעות המוסדיים".
ראש מטה הדיור באוצר הבהיר שתמ"א 38 כבר אינה מיועדת להתמודדות עם רעידות אדמה. "זה לא מתאים ולא ישים בפריפריה, ודווקא שם הסכנה הגדולה", הסביר. "רמת גן ותל-אביב לא יושפעו מרעידת אדמה כמו טבריה, בית שאן ועפולה, ושם נעשה תוכנית לחיזוק בלי קשר לתמ"א 38. התחדשות אמיתית תהיה הבוננזה האמיתית - ושנה הבאה תוכרז כשנת ההתחדשות העירונית".
הוא הוסיף כי "תוכניות יאושרו תוך שנה בכל הארץ, כולל הפריפריה. אם נוסיף קרקעות וזכויות למסחר ואחרות - גם בפריפריה יהיה כדאי להשקיע. התחדשות עירונית מעבר למחירי הדירות היא עניין חברתי. שכונת הארגזים (בתל-אביב - ה.צ) נראית כמו ג'יבליה, וזה לא מקום שאנשים יכולים לחיות בו. גם במיעוטים נטפל. הכנסנו 8 תוכניות במגזר הערבי לותמ"ל והן מיועדות לתוכנית מחיר למשתכן. בשנים הקרובות נפתור גם את בעיות המגזר החרדי".
את דבריו סיכם יצחקי כשאמר: "בגילי נותר לי להיות אופטימי ונתראה בשנה הבאה בכנס הזה. ייתכן שתגידו שהכזבתי, אבל אני מאמין שאתם תתנצלו על הפסימיות".
"החסם העיקרי - תמ"א 38"
בפאנל בו השתתף יצחקי בנושא התחדשות עירונית לקחו חלק גם רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים; אורי לוי, בעלים משותף ומנכ"ל גינדי השקעות; עוזי לוי, מנכ"ל חברת דירה להשכיר; ד"ר יצחק לקס, יו"ר עמידר; ראש מנהל התכנון, בינת שוורץ, והיועץ האסטרטגי רונן צור.
קוניק טען כי תמ"א 38 היא החסם העיקרי לפרויקטי פינוי בינוי והתחדשות עירונית. "גבעתיים היא העיר השנייה בצפיפותה בישראל ובעלת אוכלוסיה צעירה", אמר, "תוך 4 שנים צריך להקים 4 בתי ספר חדשים ואין לי היכן. אין לי אזורי תעסוקה ולכן גבעתיים היא עיר ענייה. הפתרון שלנו למחסור בשטחים - פרויקטי פינוי בינוי מהירים שכוללים עלייה לגובה. יש לי בעיה".
על כך השיבה שוורץ: "הבעיה של גבעתיים היא שהיא צריכה להיות חלק מתל-אביב-רמת גן". אורי לוי הוסיף כי הרשות המקומית היא זו שיודעת כמה יחידות דיור היא צריכה, היזם יודע כיצד לבנות אותן - ולכולם ידוע כמה הפרויקט יעלה. "ראש העיר הוא בעל הבית ויש לתת לו את הכוח להוביל את הפרויקט", ציין, "באזורים בהם עלות הקרקע היא אפסית ומחוץ לאזורי הביקוש, המשמעות היא הטלת גזר דין מוות על פרויקטי פינוי-בינוי והתחדשות עירונית, שכן ליזם לא יהיה כל הגיון כלכלי להשקיע בפרויקטים מסוג זה".
יו"ר עמידר אמר כי ב-42% המדירות של עמידר, אשר מונות 4-5 חדרים, מתגורר אדם אחד בלבד. "עלינו לבנות לאנשים הללו דיור מוגן איכותי, ולשכנע דיירים בודדים מבוגרים לעבור לבתים אלה, וכך לפנות את הדירות למען המשפחות שמחכות להן", הבהיר.
מנכ"ל דירה להשכיר ציין כי "באזור המרכז קיימות קרקעות רבות שהן בבעלות ידיים פרטיות, ועל הותמ"ל לפעול ולטפל באותן קרקעות". עם זאת, ציין כי "קיים היום לראשונה מאמץ משולב של כל הגורמים הנוגעים לדבר כדי למצוא פתרונות למשבר הדיור ולהוציאם לפועל".