שתף קטע נבחר

 

העמדה המשפטית: חוק הגיוס החדש מעלה בעיות

היועצת המשפטית של ועדת חוץ וביטחון, עו"ד מירי פרנקל-שור, פרסמה חוות דעת לקראת ההצבעה על שינוי חוק השוויון בנטל מחר בוועדה. היועצת המשפטית מסתייגת מהשינויים בחוק: "אין הצדקה להארכת תקופת ההסתגלות"

 

 (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)

היועצת המשפטית של ועדת חוץ וביטחון נגד התיקון לחוק הגיוס : בחוות דעת ששלחה היום (ד') לחברי הוועדה מציינת עו"ד מירי פרנקל-שור כי ישנה בעייתיות בשינויים המוצעים בחוק הגיוס החדש. חוות הדעת נשלחה לקראת הדיון מחר שיתקיים בוועדה על תיקון החוק והצבעה עליו מחר בערב.

 

שור מציינת את אחד הסעיפים שמופיע בתיקון החוק ולפיו תקופת ההסתגלות שעמדה בחוק הקודם שהובל על-ידי מפלגת יש עתיד על שלוש שנים תוארך לשש שנים עד שנת 2020. עם זאת, היועצת המשפטית מציינת כי תקופת ההסתגלות תגיע לתשע שנים.

 

"תהיה תקופת הסתגלות נוספת משנת 2020 ל-2030. ההסדר המוצע בהצעת החוק אינו קובע הוראות לעניין טיבו ואופיו של הסדר קבע לאחר שנת 2023", כותבת שור. "מטרת ההארכה הייתה לאפשר התנסות ארוכה יותר והפקת לקים לגבי תהליך הגיוס וכן גיבוש אמצעים שיסייעו לקדם שילוב חרדים בשירות סדיר ושירות לאומי-אזרחי. עם זאת, הדבר מעורר קושי רב ואינו נותן מענה ראוי להארכה זו ואין לה כל הצדקה".

 

שור מזכירה גם את השינוי בחוק, שקובע שהממשלה תקבע את יעדי הגיוס בהתאם להמלצת שר הביטחון. לדבריה, שר הביטחון יידרש לעמוד ביעדים שהוא עצמו המליץ ואם לא יעמדו ביעדים, ניתנת לו הסמכות להמשיך ולדחות שירות לתלמידי ישיבה. היועצת המשפטית ממליצה שהממשלה צריכה לקבוע את היעדים לצה"ל ולשירות הלאומי-אזרחי מאשר "השרים הממונים על גופים אלה ימליצו ואז יצטרכו לעמוד ביעדים בעצמם".

 

ח"כ שלח על גיוס חרדים: "הבג"ץ בדרך"    (צילום: אבי חי ויוגב אטיאס)

ח"כ שלח על גיוס חרדים: "הבג"ץ בדרך"    (צילום: אבי חי ויוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנושא האחרון שאליו מתייחסת שור הוא נושא קביעת רשימת הישיבות. התיקון הסמיך את שר הביטחון באישור הוועדה לקבוע אמות מידה להכללת ישיבה ברשימת הישיבות שתלמידיהן יוכלו לקבל דחיית שירות. עם חקיקת התיקון, כותבת שור, נקבעה הוראת מעבר שקבעה כי עד תום שנה מתחילת תוקפו של התיקון, ימשיך השר להשתמש ברשימתהישיבות שנקבעה לפי חוק טל.

לפני כמה חודשים האריכה הכנסת את תוקפה של הוראת מעבר זו לשנתיים, כלומר עד יום 19 במרץ 2016.

 

עם זאת, כעת בשינוי החוק מוצע שלא להגבי בזמן את תוקפה של הוראת המעבר ולאפשר לשר הביטחון להשתמש באותה רשימה. שור מציינת כי ההצעה הזו מעוררת שתי בעיות: האחת שאין תמריץ לקביעת אמות מידה חדשות עבור הישיבות והדבר השני הוא שאין אפשרות להוסיף ישיבות חדשות לרשימה.

 

שור מציעה שלא לבטל את הוראת המעבר על מנת להבטיח את קביעת אמות המידה על ידי שר הביטחון (האמורות להיות מאושרות על ידי ועדת החוץ והביטחון).

 

יו"ר סיעת יש עתיד, ח"כ עפר שלח, אמר לאחר פרסום חוות הדעת: "עו"ד שור, שהייתה גם שותפה לניסוח החוק הקודם בוועדת שקד, מוכיחה את מה שאנו טוענים מהרגע הראשון: התיקון המגונה שמביאה הממשלה אינו חוקתי, לא יעמוד במבחן בג"ץ ויגרום נזק ערכי ומעשי בלתי ניתן לתיקון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
הפגנה נגד גיוס חרדים
צילום: אבי רוקח
מומלצים