סורוקה: בן 30 לקה בהתקף לב, עבר 48 החייאות חשמל - וניצל
רופאי סורוקה הצילו את חייו של צעיר שלקה בהתקף לב מחסימת כלי דם. במהלך ההחייאה הוא עבר 48 מכות חשמל, לאחרי כל מכה התעורר ושוב התמוטט. בחדר הצנתורים נפתחה החסימה הגדולה וחייו ניצלו. קרדיולוג: "אם הוא לא היה מופנה אלינו מיד, הוא כבר לא היה איתנו היום"
הצלת חיים דרמטית בסורוקה: צעיר בשנות השלושים לחייו עבר החייאה בשל פרפור חדרי הלב, במהלכה עבר 48 שוקים חשמליים, כשלאחר כל מכת חשמל התעורר, ושוב התמוטט. הוא הובהל לחדר הצנתורים, שם התגלתה חסימה עצומה בעורק מרכזי בלב. החסימה נפתחה והאיש ניצל.
קיראו עוד
עומדים לעבור צנתור? כל מה שצריך לדעת
התקף לב: איך לזהות שזה קורה - ומה הטיפול
האירוע התרחש לפני כשבועיים: אל חדר המיון בסורוקה הובהל צעיר בן 38 באמבולנס מגן דוד אדום, לאחר שהתלונן על כאבים לוחצים בחזה, כשהוא חיוור ומזיע. צוות מד"א התרשם כי מדובר בהתקף לב, החליט שלא להתעכב בביתו ופינה אותו בדחיפות אל בית החולים.
בקבלתו לחדר המיון, הוא חובר למוניטור שהראה כי הוא סובל מהפרעה חמורה בקצב הלב הקרויה VF – פרפור חדרים. במצב זה, פועמים חדרי הלב בקצב אדיר, שאינו מאפשר אספקת דם ללב. למעשה, מצב זה הוא שלב אחד לפני דום לב, כשהדרך היחידה להציל היא באמצעות מכות חשמל ותרופות החייאה.
צפו בהחייאה הדרמטית:
צוות רב של רופאים, בסיועם של פראמדיק וחובש מד"א שהיו במקום, החלו בהחייאה אינטנסיבית, במהלכה החל לקבל האיש מכות חשמל באמצעות מכשיר ה"דפיברילטור". לאחר כל מכת חשמל כזו, התאושש האיש, קצב הלב חזר לנורמה, אולם שוב התמוטט וחזר למצב של פרפור חדרים (הדומה כאמור לדום לב).
הדרמה המשיכה עשרות פעמים, בכל פעם האיש התעורר לפרק זמן קצר, קצב הלב הפך תקין, ושוב התמוטט החולה כשלבו מצוי בפרפור חדרים. בסך הכל, הוא קיבל כ-48 מכות חשמל באמצעות מכשיר הדפיברילטור, יחד עם תרופות החייאה שנועדו להפעיל את שריר הלב מחדש.
עם התייצבות מצבו של האיש, הוא הועבר לחדר הצנתורים, שם התגלתה חסימה מאסיבית בעורק מרכזי המזין את שריר הלב. החסימה נפתחה, ולאחר אשפוז של מספר ימים הוא שוחרר לביתו כשמצבו טוב מאוד.
"האיש ניצל הודות לפינוי המהיר לבית החולים"
"מדובר במצב נדיר מאוד שלא רואים כל יום", מסביר פרופ' דורון זאגר, בבית החולים סורוקה, "לעתים פרפור החדרים מאוד עיקש ונמשך זמן רב, במיוחד באנשים צעירים שזה התקף הלב הראשון שלהם ועדיין לא נוצרו בשריר הלב שלהם כלי דם חדשים המגשרים בין כלי דם לא תקינים.
"במצב כזה לאחר כל מכת חשמל קצב הלב הופך תקין, ואז שוב חוזר לפרפור חדרים שבו לא זורם דם אל הגוף".
לדברי פרופ' זאגר, ממלא מקום מנהל המערך הקרדיולוגי בסורוקה, האיש ניצל הודות לפינויו המהיר: "אין ספק שאם החולה היה מגיע באיחור, הוא לא היה איתנו היום. המסר הוא תמיד – כשיש כאבים בחזה או כל חשד להתקף לב, יש להתקשר מיד למד"א. זה מה שהציל את חייו.
"יש אנשים שהולכים לרופא המשפחה או שמחכים לבוקר לראות אם זה עובר, וכאן הטעות, כיוון שאלה אנשים שמשלמים בחייהם".