פולארד ישתחרר היום: לא יוכל לגלוש באינטרנט
אחרי 10,956 ימים בכלא האמריקני, המרגל הישראלי ייצא סוף-סוף לחופשי - אך עם תנאים מגבילים רבים. "אסתר נרגשת בצורה שאין לתאר, אחרי 30 שנה יונתן יוכל לראשונה להסב לשולחן שבת ולקדש על היין", אמרו מקורביהם
עם כניסתו לכלא האינטרנט עוד לא היה קיים. עם יציאתו - הוא לא יוכל לגלוש ברשת. אחרי 10,956 ימים בכלא האמריקני, ייצא היום (ו') לחופשי ג'ונתן פולארד. לאחר שכל הניסיונות לשחררו במהלך השנים עלו בתוהו, וגם הניסיונות להקל בתנאי שחרורו לא צלחו, פולארד ישתחרר כאחד האסירים בהתאם לנוהל של ועדת השחרורים הפדרלית - אבל עם תנאים מגבילים מאוד. בין היתר, ייאסר עליו לטוס לישראל ואף אסור יהיה לו לגלוש באינטרנט.
מה אסור יהיה לפולארד לעשות לאחר שחרורו - הרשימה המלאה
פולארד בן ה-61 גם יחויב לגור ולעבוד בניו יורק, להתייצב בפני קצין מבחן תקופתי ולדווח לקצין על התנהלות חייו. כל בקשה ליציאה מחוץ לרדיוס של אזור מגוריו תחייב אישור של קצין המבחן, בקשות מהותיות יותר יחייבו מתן אישור מיוחד מוועדת השחרורים.
המרגל הישראלי שהה בשבע השנים הראשונות אחרי מעצרו הדרמטי ב-1985 בכלא באילינוי, וב-23 השנים האחרונות הוא היה כלוא בכלא באטנר שבצפון קרוליינה. שחרור אסירים מכלא זה מתחיל מדי יום בשש בבוקר (13:00 שעון ישראל), וההערכה היא גם פולארד ישוחרר בשעות הבוקר. עם זאת, רשויות הכלא מסרבות למסור מידע לתקשורת לגבי שעת השחרור המדויקת וההגבלות החלות על פולארד, בנימוק שמדובר בעניין פרטי שבין האסיר המשתחרר לבין ועדת השחרורים.
האנשים הראשונים שפולארד יראה לאחר צאתו הם אשתו אסתר ועורכי דינו, שצפויים להיפגש איתו בצפון קרוליינה או בניו יורק עצמה, לשם הוא אמור להגיע בהמשך, כחלק מהמגבלות שהוטלו עליו. המטה לשחרור פולארד נערך להפיץ תמונה של פולארד אחרי השחרור ואולי גם סרטון וידאו שבו ישמעו את קולו. הסיבה לפרופיל הנמוך הוא החשש של עורכי דינו מפסטיבל תקשורתי שיקשה עליהם לשכנע את ועדת השחרורים לקצר את משך התנאים המגבילים שהוטלו עליו ולאפשר לו לצאת מתחומי ארה"ב ולעלות לארץ.
"אסתר נרגשת בצורה שאין לתאר", אמרו מקורבים למשפחת פולארד. "זו הפעם הראשונה זה 30 שנה שיונתן יוכל להסב לשולחן שבת, לקדש על היין. היא הכינה לו מאכלים שהוא לא ראה מאז שהיה בן 30. גם יונתן וגם אסתר מלאים הכרת הטוב להמון אנשים שליוו אותם לכל אורך הדרך, אבל התחושה היא שכרגע כולנו פשוט חייבים לתת להם את הזמן הזה לעצמם. כל מה שהם רוצים זה את החיים הפשוטים והנורמאלים שלהם ייחלו כל השנים".
גם גרושתו אן הגיעה לארצות הברית בתקווה לפגוש אותו. אן נעצרה עם ג'ונתן פולארד ב-21 בנובמבר 1985 בפתח שגרירות ישראל בוושינגטון שבה הם קיוו למצוא מקלט, אבל שער השגרירות נשאר סגור בפניהם. פולארד הודה בעבירות של מסירת מידע מסווג למדינה ידידותית במסגרת עסקת טיעון שהשופט החליט לדחות אותה וגזר על פולארד עונש מירבי של מאסר עולם.
30 שנה, ארבעה בתי כלא
מחר תבוא לידי סיום סאגת פולארד שהעיבה על יחסי ישראל-ארה"ב. במרס 1987 נידון פולארד למאסר עולם והפך לאדם היחיד בהיסטוריה האמריקנית שנידון לעונש כזה בשל ריגול עבור מדינה ידידותית.
בכירים אמריקנים טענו לאורך השנים שנעשה לפולארד עוול ושעונשו היה מוגזם. בין הבכירים שקראו לשחרורו היו מזכיר המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר, ראש ה-CIA ג'יימס וולסי וסגן שר ההגנה לשעבר לורנס קורב.
במרוצת השנים הוכח שפולארד לא העביר מסמכים שעסקו בארה"ב אלא באיומים ביטחוניים על ישראל מצד מדינות ערב. פולארד ראה קירות של ארבעה בתי כלא במהלך 30 שנות מאסרו. במהלך השנים התדרדר מצבו הבריאותי של פולארד ובשנים האחרונות הוא אושפז שש פעמים.