שתף קטע נבחר

שבוע אחרי הטבח: הפריזאים חוזרים לביסטרו

הניחו פרחים, נענו לתגית בטוויטר "כולם לביסטרו" והצטלמו צוחקים עם כוס שרדונה ביד: בפריז ציינו שבוע למתקפת הטרור בתמונות התרסה מברים, בתי קפה ומסעדות. "ערב של חברות, נגד כל אלה שלא מבינים את החיים"

אלפי פריזאים יצאו אמש (ו') לציין שבוע למסע הטרור הקטלני בעיר, שבו נרצחו 130 בני אדם. באינטרנט, רבים התריסו בפני המחבלים עם תמונות שלהם חוגגים בברים, בתי קפה ומסעדות, עם התגית "כולם לביסטרו". במקביל, גילויים חדשים ממשיכים לעלות מחקירת הפיגועים והפשיטה על הדירה שבה התגורר "המוח" שמאחוריהם.

יוצאים נגד מי שמנסה לפגוע באורח חייהם. פריז (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
יוצאים נגד מי שמנסה לפגוע באורח חייהם. פריז(צילום: מהאינסטגרם)
 

בפריז נצפו גישות רבות להתמודד עם הטרגדיה שאחזה את העיר. רבים הניחו נרות ופרחים מחוץ לאתרים שבהם תקפו המחבלים. אחרים החזיקו ידיים תוך מחשבה על האובדן שהעיר חוותה. אך כמה בחרו דווקא לשיר ולרקוד, ולהשיק כוסות לזכרם של הקורבנות שנהנו מבילוי של שישי בערב כשהחלו הטרוריסטים לירות.

 

כוס יין ואצבע משולשת לדאעש

בגלל שצרפת במצב חירום, רוב ההפגנות והכינוסים אסורים בפריז. אסיפה במסגד העתיק ביותר בפריז התבטלה בשל חשש ביטחוני. אך התושבים התאספו בדרך שהיא לא רק חוקית אלא גם מומלצת בעיר האורות: במסעדות, בתי קפה ואף באולם הבטקלאן. "אני עדיין מזועזעת", אמר הסטודנטית סופי גרסון ליד הפרחים והנרות שהונחו למרגלות הבר לה קריון שבו ירו המחבלים בנשק אוטומטי. "בגלל שאלה השכונות שבהן הצעירים יוצאים, אלה מקומות שאנחנו מכירים היטב" הסבירה.

 

מול המסעדה הקמבודית, אחת מהמקומות בהם תקפו המחבלים (צילום: AP) (צילום: AP)
מול המסעדה הקמבודית, אחת מהמקומות בהם תקפו המחבלים(צילום: AP)

 (צילום: GETTY) (צילום: GETTY)
(צילום: GETTY)

 (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
(צילום: מהאינסטגרם)

 

אתר ביקורת המסעדות Le Fooding הוביל בימים האחרונים קמפיין לצאת לאכול ולשתות, תחת הכותרת TousAuBistrot#, "כולם לביסטרו". אף שבתחילה כיוונו ליום שלישי בלבד, גולשים ממשיכים להעלות תמונות שלהם נהנים מהחיים הטובים לאינסטגרם, פייסבוק וטוויטר, לפעמים גם עם הכיתוב jesuisenterrasse – אני במרפסת הקפה, או notafraid - לא מפחדים.

 

אף שרוב התמונות נראות פשוט כמו מה שהפריזאים מעלים לרשת בימים כתיקונם, ניתן גם לראות מלצרים בבתי קפה בדקת דומייה, או מבקרים בבר מפנים אצבע משולשת לדאעש. "חזקים מול האימה", כתבה אחת הסועדות - אחרת השיבה בתמונה משלה עם הכיתוב "ערב של חברות, נגד כל אלה שלא מבינים את החיים!".

 

עוד שלושה חודשים למצב החירום

130 בני אדם נרצחו ויותר מ-350 נפצעו במסע הטרור בפריז, שאירע בבתי קפה, מסעדות, אולם הופעות ואצטדיון הכדורגל הלאומי. אנשי דאעש הותירו את העיר בטלטלה, והמקומיים עדיין מנסים להתאושש מהתקיפה הקטלנית ביותר מזה עשורים.

 

בינתיים גילויים חדשים ממשיכים לעלות מהחקירה. התביעה בצרפת הודיעה כי נחשפה זהותו של מחבל מתאבד נוסף שפוצץ את עצמו באיצטדיון סטאד דה פראנס בפריז בשרשרת הפיגועים לפני שבוע. עוד נמסר שהוא הגיע ליוון כמהגר באוקטובר. המשטרה הודיעה כי נמצאו שרידי גופה שלישית בדירה שבה חוסל עבד אל-חמיד אבהוד, "המוח" שמאחורי מתקפת הטרור המשולבת בפריז. עוד התברר כי בת דודתו של אבהוד, שזוהתה כמחבלת שהתאבדה בעזרת חגורת נפץ בעת הפשיטה, לא פוצצה את עצמה, אלא מתה מפיצוץ של מחבל מתאבד בדירה.

 

חוגגים עם התגית "כולם לביסטרו" (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
חוגגים עם התגית "כולם לביסטרו"(צילום: מהאינסטגרם)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
(צילום: מהאינסטגרם)

 (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
(צילום: מהאינסטגרם)

 (צילום: מהאינסטגרם) (צילום: מהאינסטגרם)
(צילום: מהאינסטגרם)

 

הצבא הציב 6,500 חיילים באזור הבירה כדי לשמור על הרחובות, תחנות הרכבת ואתרי התיירות כמו מגדל אייפל ומוזיאון הלובר. "יש תחושה של חוסר ביטחון, אפילו שיש משטרה בכל מקום", הוסיפה גרסון, "בצרפת יש לנו נטייה לחשוב שאנחנו לא במלחמה כי הלחימה היא לא בשטחנו, אבל אנחנו נלחמים במקומות אחרים בעולם. ועכשיו זה פה, בפריז" סיכמה.

 

במקביל, הפרלמנט הצרפתי אישר כי מצב החירום שהוכרז במדינה לאחר מתקפת הטרור בפריז יוארך בשלושה חודשים, לאור בקשתו של הנשיא פרנסואה הולנד. לפי החוק הצרפתי מצב חירום מאפשר לרשויות לאסור על תנועת אנשים וכלי רכב בשעות מסוימות, ומאפשר למשטרה לחפש בבתים ולבצע מעצרים מנהליים בשעות היום והלילה.

 

במקום להתאבל, לנגן

מצב הרוח היה מאופק אתמול, בסיועו של מזג האוויר הגשום והאפלולי. אך יוצרים ואנשי תרבות צרפתים קראו להתמודד עם הטרגדיות ב"רעש ואורות". עשרות אומנים, סופרים, ומוזיקאים, בהם הזמר שארל אזנבור, העיתואית אן סינקלייר ושר התרבות לשעבר ז'ק לאנג ביקשו מהציבור במדינה להדליק אורות, נרות ולנגן מוזיקה ב-21:20, סביב השעה שהחלו התקיפות לפני שבוע. במכתב שפרסמו בהאפינגטון פוסט, נכתב שתקיפת הרוצחים את "התרבות והחופש" צריכה לאחד בני אדם מכל הגזעים, הדתות והרקעים. הם הביעו תקווה שהמחווה תוכיח "שהתרבות תמשיך לזרוח ולהפיץ את אור התקווה והאחווה".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

השאיפה הזו באה לידי ביטוי בשלטים בכתב יד ופתקים מחוץ למקומות שבהם אירעו הפיגועים. מסרים של אהבה, ונדרים שהטבח לא יפנה את הפריזאים אל השנאה והחשד.

 

בכיכר הרפובליק, שהפכה למוקד מרכזי להנצחת הקורבנות, כמה פריזאים פרצו בריקוד ספונטני. מחוץ לתיאטרון הבטקלאן, אישה ניגנה בפסנתר בשעה שאחרים הצטרפו אליה בשירה. בפתק שהוצמד לקיר של "לה קריון", נכתב "אומץ לכולם, בואו נשאר מאוחדים בצערנו, אבל גם נקווה לימים שמחים יותר של אחווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צרפת מתאוששת ממסע הטרור לפני שבוע
צילום: רויטרס
מומלצים