שתף קטע נבחר

 

דאגה בישראל: האגודה האנתרופולוגית האמריקנית בעד חרם

בכנס בדנבר הצביעה האגודה האנתרופולוגית בעד חרם על האוניברסיטאות בישראל. ההצעה תועלה בחודשיים הקרובים לאישור 12 אלף חברי האגודה. נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא: "זה עלול להשפיע על אגודות נוספות לקבל החלטות הצהרתיות דומות"

האגודה האנתרופולוגית האמריקנית (AAA) אישרה אמש (יום ו') בכנס שהתקיים בדנבר שבקולורדו הצעה של אסיפת החברים שלה לאמץ את הקריאה של ארגונים פלסטיניים להחרים את האוניברסיטאות בישראל. באסיפה עצמה חברים כ-1,300 אנתרופולוגים. כ-30 אנתרופולוגים ישראלים לקחו חלק בכנס, והם ניסו ללא הצלחה למנוע את אישור ההצעה שהתקבלה ברוב משמעותי.

 

ההצעה תועלה בחודשיים הקרובים להצבעה בקרב 12 אלף חברי האגודה. אם ההצעה בקרב כלל החברים תעבור, תהפוך האגודה לארגון הגדול ביותר שממליץ לאמץ חרם אקדמי על ישראל .

אוניברסיטת תל אביב. האם תוחרם בקרוב? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוניברסיטת תל אביב. האם תוחרם בקרוב?(צילום: ירון ברנר)
 

נושא בעל חשיבות לאומית. פרופ' פרץ לביא  (צילום: יואב בכר) (צילום: יואב בכר)
נושא בעל חשיבות לאומית. פרופ' פרץ לביא (צילום: יואב בכר)

בוועד ראשי האוניברסיטאות מביעים דאגה גדולה לנוכח אישור ההצעה. יו"ר הוועד ונשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, וכן נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' רבקה כרמי, מסבירים כי ההצעה כוללת בין היתר תמיכה בקריאה של ארגון "החברה הפלסטינית האזרחית" להחרים מוסדות אקדמיים בישראל, וכן תמיכה בזכותם של סטודנטים וחוקרים לעסוק במחקר ולנאום בפומבי על יחסי ישראל-פלסטין.

 

"תופעת החרמות האקדמיים התגברה והתפשטה בשנים האחרונות מעבר לגבולות השוליים הרדיקלים של האקדמיה, לקמפוסים המובילים בארה"ב", אמר פרופ' לביא. "ככל שהאגודה האנתרופולוגית האמריקנית, שהיא מהאגודות המקצועיות הגדולות בארה"ב, תאמץ את ההחלטה באופן רשמי על ידי מוסדות הארגון, זה עלול להשפיע על אגודות נוספות לקבל החלטות הצהרתיות דומות. עלינו להכיר בנושא כעניין בעל חשיבות לאומית ולפעול בכוחות משותפים לבלימה ולמניעת התפשטות התופעה".

 

פרופ' כרמי הצטרפה לדברי עמיתה והזכירה כי נושא החרם האקדמי על ישראל עלה בפעם הראשונה לפני כשלוש שנים בקרב אחת החברות הקטנות בארה"ב, ומאז נראה בקרב חברות גדולות יותר. לדבריה, "עד כה כל ההצבעות לא צלחו ולא היה רוב להחלטה להחרים. זו פעם ראשונה שיש לא רק רוב, אלא רוב גדול. ייתכן שההצעה בקרב כלל החברים לא תעבור, איננו יודעים, אבל אין ספק שמדובר באיתות מאוד מאוד חזק. צריך להבין שרוב חברי האגודה לא ממש מבינים במה מדובר, הם יודעים שזה נושא שעלה לדיון במועצה וזכה ברוב מכריע, וזה מה שישפיע בסופו של דבר על ההצבעה של החבר הממוצע".

 

בנוגע להשלכות של חרם על ישראל ציינו פרופ' לביא ופרופ' כרמי כי הדבר עלול לגרום נזק כבד למחקר בישראל. "בסופו של דבר באקדמיה הכול נסמך על שיתופי פעולה בין קולגות. אם זה מכתבי המלצה

לקידום בדרגה, סקירת מאמרים, מענקי מחקר, אנחנו מאוד תלויים בדברים האלה. יש אפשרות של החרמת כנסים ישראליים, סירוב לשתף פעולה עם חוקרים ישראליים", ציינה פרופ' כרמי.

 

ועד ראשי האוניברסיטאות פועל כיום באמצעות קשרים מקצועיים ובין אישיים עם בכירים באקדמיה בחו"ל, במטרה למנוע חרמות מוצהרים ושאינם מוצהרים על ישראל ובמטרה להוקיעם. יצוין כי האתוס המדעי הבינלאומי מתנגד לחרמות, וועד ראשי האוניברסיטאות פונה לבכירים באקדמיה ונוטה לרוב לגלות אוזן קשבת. כמו כן, בתוך הקמפוסים עצמם פועלים ארגונים של סטודנטים יהודיים שמסבירים את הצד הישראלי ומבקשים למנוע הצעות כאלה ואחרות על חרמות.

 

פרופ' לביא אמר לסיכום כי "התופעה עלולה לגרום נזק כבד למחקר, הנסמך על שיתופי פעולה בינלאומיים, דבר שישפיע על התעשייה, על הכלכלה ועל חוסנה העתידי של מדינת ישראל. עלינו להכיר בנושא כעניין בעל חשיבות לאומית ולפעול בכוחות משותפים לבלימה ולמניעת התפשטות התופעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות"
פרופ' כרמי
צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות"
מומלצים