דו"ח: זינוק במספר מקרי האלימות נגד נשים
16 נשים נרצחו בשנה האחרונה על-ידי קרוביהן, עלייה חדה לעומת השנה הקודמת. מ"מדד האלימות" של ויצו עולה עוד כי למעלה מ-13 אלף נשים טופלו ברשויות השונות. לחלק מהנשים לא נמצא מקום במקלטים
"אם לא הייתי עוזבת בזמן היו הורגים אותי", מספרת ח', צעירה בשנות ה-20 לחייה, שנמלטה מביתה בפזורה הבדואית בעקבות הסכנה שנשקפה לחייה. ח' שוהה כבר למעלה משנה במעון לנשים מוכות. "קיימת מחשבה שהאישה היא הרכוש של הגבר, ולכן מותר לעשות בה כל מה שרוצים. אני לא הסכמתי ללכת בדרך שבה הגברים רצו שאלך", היא מספרת. ח' בחרה ללמוד והדבר "לא התאים לאנשים מסוימים במשפחה". משם הדרך לאלימות הייתה קצרה. ח' מבקשת להעביר מסר ברור לנשים שחולקות את המציאות שממנה ברחה: "אל תפחדו, יש דרך, יש חיים אחרים. תקומו ותעזבו".
ח' נמלטה מגורל שחלקו 16 נשים שנרצחו על-ידי קרובי משפחה בשנה האחרונה, מה שמהווה עלייה של כ-60% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, שבמהלכה נרצחו עשר נשים. זהו רק נתון אחד שעולה מדו"ח "מדד האלימות" השנתי של תנועת ויצו שמתפרסם הבוקר (א') לקראת יום המאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים שיצוין השבוע. עוד עולה כי בכל יום נפתחים בממוצע 60 תיקים של פגיעות נשים על רקע אלימות במשפחה, וכי בשנה האחרונה טופלו ברשויות השונות ובמקלטים למעלה מ-13 אלף נשים. לפי הדו"ח כ-60 נשים לא נכנסו השנה למעונות לנשים מוכות בשל היעדר מקום פנוי.
מתוך 16 הנשים שנרצחו בשנה החולפת, שמונה מהמגזר הערבי. לפי ויצו, ב-15 השנים האחרונות נרצחו 300 נשים על רקע אלימות במשפחה. לדברי העובדת הסוציאלית נורית קאופמן, מנהלת תחום אלימות במשפחה בתנועה, בכל שנה מתרחשים מאות ניסיונות לרצח בתוך המשפחה, אך כיוון שלא הסתיימו במוות הם אינם נכללים בסטטיסטיקה.
קאופמן מסבירה כי "הסיבה לפער הגדול בין נתוני הרציחות של 2015 ו-2014 נובע בין היתר גם מההשפעה של מבצע 'צוק איתן' שגרם להפחתה במקרי אלימות בשל הלחץ הביטחוני. זהו דפוס מוכר בתקופות של איום בטחוני ומלחמות". בויצו ובארגוני נשים אחרים מעריכים כי מאות אלפי נשים וילדים חשופים לאלימות, אם באופן ישיר, ואם מדובר בילדים שעדים לגילויי אלימות כלפי אימותיהם.
הדו"ח מצביע על עלייה במספר הנשים והילדים השוהים במקלטים לנשים מוכות. 755 נשים ו- 1,083 ילדים שהו ב-14 המקלטים הפועלים ברחבי הארץ, לעומת 641 נשים ו-932 ילדים ששהו במקלטים בשנת 2014 - עלייה של 20% במספר הנשים ו-16% במספר הילדים.
למרות העלייה במספר הפניות למרכזים, מספר המטופלים בפועל אינו משתנה. לפי מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, הדבר נובע מאי עדכון תקציב המרכזים בשנים
האחרונות, מה שלדבריה "מייצר קיבעון במערכת שאמורה לספק שירות מציל חיים".
ב-2014 טופלו במוסדות מערכת הבריאות 4,987 נשים בגין אלימות במשפחה ותקיפה מינית, מתוכן 646 נערות. ב-2013 טופלו 4,930 נשים.
לדברי יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, הנתונים מציגים שתי מגמות מדאיגות: "האחת, שעיקר המשאבים מופנה לטיפול בקורבנות, והגברים, מחוללי האלימות ברובם, 'נשארים בצל' - כאחוז אחד בלבד מכלל 200,000 הגברים האלימים מגיע לטיפול במרכזים למניעת אלימות במשפחה. המגמה השנייה היא עלייה מדאיגה במספר הילדים שעדים לאלימות שטופלו במרכזים. יחד עם זאת, שיעורם ביחס למספר המטופלים נמוך מאוד ומעיד על תפיסה מוטעית של המדינה שסוברת שילד שלא נפגע מאלימות אלא רק היה עד לה לא צריך טיפול". אשרת קראה לממשלה לגבש בדחיפות תכנית לאומית כוללת למאבק באלימות במשפחה.