בריסל משותקת: יום שני למצב החירום בבלגיה
תנועת הרכבות הופסקה, חנויות לא נפתחו ואירועי ספורט בוטלו. בירת בלגיה נשארת תחת רמת הכוננות הגבוהה ביותר ובהמשך יוחלט אם לפתוח מחר את בתי הספר. ישראלית בבריסל: "יש אווירת פחד, האירופאים חייבים להתעורר"
תושבי בריסל קמו הבוקר (א') לרחובות ריקים ושוממים בזמן שהעיר נכנסה ליומה השני במתכונת חירום ברמה הגבוהה ביותר והמצוד אחר אחד המחבלים מפריז, שנמצא במנוסה מאז הפיגועים, נמשך. בהמשך היום יתכנסו גורמי ביטחון בכירים בבלגיה כדי לבחון את המצב הביטחוני בבירה ואת המשך הפעולה, ובין היתר יוחלט אם מחר ייפתחו בתי הספר בעיר.
- עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אתמול הועלתה רמת הכוננות במדינה לדרגה 4, החמורה ביותר, המצביעה על "איום רציני ומיידי". תנועת הרכבת התחתית והחשמלית הופסקה והתחנות נותרו ריקות מאדם. בכירים בבלגיה המליצו לבטל כל התכנסות המונית בעיר, לרבות תחרויות ספורט, כמו גם לסגור מרכזי קניות. כמו כן קראו הרשויות לבלגים להימנע מהגעה למקומות הומי אדם כמו שדות תעופה וקניונים.
שרון לחמי, ישראלית שעברה לגור בבריסל, סיפרה ל-ynet במשדר מיוחד על תחושות הפחד בבלגיה. "האווירה ממש לא נעימה. החלטנו להימנע ממקומות הומים ולא ללכת למרכז העיר", אמרה. "יש לי לפעמים הרגשה שאנשים חושבים שעדיין מדובר בקומץ מטורף, האסימון עדיין לא נפל. האירופאים צריכים להתעורר".
היא הוסיפה: "היום יום ראשון, וגם ככה כל החנויות סגורות. מה שמדאיג אותי באמת זה מה יקרה מחר. מה שמדאיג אותי זה גם בתי הספר. בבתי הספר הרגילים אין מאבטח. יש אולי רכב של משטרה שעובר כל כמה זמן, אבל אין גם מספיק אנשים לאבטח את כל המקומות האלה. אני חושבת שבפעם האחרונה שהם היו במצב כזה זה בטח מלחמת העולם השנייה".
בימים האחרונים עלה גם חשש באירופה מפני שימוש של נשק לא קונבנציונלי בפיגועים ביבשת. אלוף במילואים גיורא איילנד התייחס האיום לנושא באולפן ynet ואמר: "זה ללא ספק איום אמיתי. אנחנו בישראל, לפני שנים, ניסינו להעריך מהן ההגבלות של הטרור. הנחנו שישנן שתי מגמות חדשות: סייבר, וטרור בלתי קונבנציונלי. זהו תרחיש לא בלתי אפשרי, אנחנו מדברים על חומרים שהם בהישג יד ודאעש גם יודע לגייס את האנשים שיודעים לטפל בחומרים הללו".
הוא הוסיף: "אחד הדברים שהבלגים יצטרכו ללמוד לעשות הוא לעבור ממודיעין פסיבי לאקטיבי. זה כולל המון אמצעים שחלקם לאו דווקא סימפטיים. זה לא רק עניין של החלטה, זה עניין של תרבות, של ניסיון, פיתוח טכנולוגיה ושיטות עבודה. זה ייקח להם במקרה הטוב חודשים רבים, אבל אין להם ברירה אלא לעשות את זה".
בבלגיה מחפשים כוחות הביטחון בקדחתנות אחר סלאח עבד א-סלאם, "אויב הציבור מספר אחת" לפי התקשורת הבלגית, שהוא המחבל הנמלט ממתקפת הטרור בפריז. לפי ההערכות הוא נמצא באזור בריסל. אתמול טענו חבריו בשיחה עם רשת ABC כי הוא שוחח איתם אחרי מתקפת הטרור וביקש שיעזרו לו להגיע לסוריה.
גורמי ביטחון במדינה יחליטו בהמשך היום אם לפתוח מחדש את קווי הרכבת. כמו כן ייקבע גורלם של בתי הספר, החנויות ומרכזי התרבות בעיר, שלפי שעה נותרו סגורים. אתמול נמסר מהממשלה הבלגית כי "הראיות מצביעות על כך שיש איום חמור ומיידי שמצריך נקיטת צעדי ביטחוניים ספציפיים והנחיות ספציפיות לציבור". ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, אמר כי החשש הוא ממתקפה זהה לזו שהייתה בצרפת. "החשש הוא שכמה אנשים חמושים בנשק ובחומרי נפץ יבצעו מתקפה, כנראה משולבת".
תוך שבוע: טורקיה תקים אזור חיץ בגבול סוריה
גורם טורקי רשמי אמר הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי אזור החיץ שטורקיה שואפת להקים בצפון המדינה יוקם בתוך שבוע. לדברי אותו גורם, אנקרה קיבלה החלטה נחרצת בנושא עוד בטרם ועידת מדינות G20 שטורקיה אירחה בשבוע שעבר. לדברי הגורם, הצד האמריקני ביקש להמתין עם הנושא עד לאחרי הוועידה, אולם מתקפת הטרור בפריז הביאה לרוח חדשה בנושא. אותו גורם טען כי גם צרפת עשויה לקחת חלק בתקיפות באותו אזור וכי מתנהלות שיחות בין הצדדים שחיל האוויר הצרפתי ישתמש בבסיסים בטורקיה.
אותו גורם הדגיש כי הכוחות הטורקיים לא ייכנסו לשטח הסורי, אלא יעניקו חיפוי אווירי וארטילרי לאופוזיציה הסורית כדי להשתלט על האזור שמשתרע בין ג'ראבלוס לבין העיר אעזאז בפרבר הצפוני של חלב. על פי הפרסום, טורקיה גם תהיה מחויבת לביטחון של אותו אזור חיץ ותמנע כל התקדמות מצד ארגון דאעש או של ארגוני טרור אחרים.
בסוף השבוע רשמו המורדים הישג באותו אזור וכבשו את הכפרים חרג'לה ודלחה שבפרבר הצפוני של חלב מידי דאעש - שני כפרים שנמצאים על הגבול הטורקי ואמורים להיכלל באזור החיץ.