שתף קטע נבחר

 

כשמלכת המדבר פגשה את הג'ואיש פרינסס

למעלה מ-7,000 אמהות יהודיות כבר ביקרו בישראל במסגרת פרויקט של אישה אחת: לורי פלטניק, שהחליטה לחבר את האמהות בצפון-אמריקה - חרדיות וחילוניות גם יחד - לישראל וליהדותן. בשבוע שעבר הכירה גם המדינה בחשיבות הפרויקט, והחליטה לסייע במימונו. או מאמא!

 (צילום אברהם ולדמן) (צילום אברהם ולדמן)
(צילום אברהם ולדמן)
 

 

הרבנית לורי פלטניק היא אושיית מדיה יהודית ממרילנד, ואחראית בעשר אצבעותיה לפרויקט שדומים לו מתנהלים בארגונים גדולים ועתירי תקציב, דוגמת "תגלית" ו"מסע". למעשה, קל לכנות את המיזם המצליח שלה: "תגלית לאמהות" – במסגרתו ביקרו בישראל כבר למעלה מ-7,000 אמהות יהודיות מ-19 מדינות שונות, שחלקן עלו בעקבות כך לישראל עם משפחותיהן.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

"פרויקט הרנסנס היהודי נשי" (JWRP) זה השם המקורי (והפחות קליט) של המיזם, במסגרתו חוות נשים חרדיות וחילוניות יחדיו מסע נשי "משנה חיים", כפי שסיפרו חלקן, במשך שמונה ימים בישראל. הצלחת הפרויקט שהוצג במסגרת "ועידת רבני אירופה" האחרונה באתונה, הביאה את ממשלת ישראל לקחת בו חלק ולהעניק לו מימון (בדומה ל"תגלית").

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הרבנית לורה פלטניק, נולדה בכלל בטורונטו קנדה, במשפחה ללא קשר דתי כלשהו: "היינו פשוט יהודים, בלי שום משמעות מיוחדת לעובדה הזאת. אחי עשה בר מצווה, שהייתה יותר 'בר' מאשר 'מצווה'. זה היה פחות או יותר טקס הסיום שלנו מהיהדות. היחס שלנו לכל זה היה מאוד ציני, שזה קלאסי מאוד במשפחות יהודיות בצפון-אמריקה. אף אחד לא אמר לנו, למשל, שצריך להתחתן עם משהו יהודי, או שזה חשוב".

 

הרבנית מוושינגטון די. סי. שפחדה מחרדים

בשנות ה-20 לחייה - כרבים צעירים בני גילה, ערכה פלטניק מסע לאירופה, שסיומו בישראל. "לא הבנתי מה אני מרגישה כשהגעתי לשם", היא מספרת, "אבל בשלב מסוים פשוט רציתי להישאר שם לנצח, זה לא היה הגיוני, אז נאלצתי לחזור הביתה.  

 

 

"שנה אחר כך הכניס מישהו שפגשתי בישראל את שמי לפרויקט התמחות בארץ. שישה שבועות של חזרה לישראל, ולמידה משמעותית מאיפה מגיע החיבור הזה עבורי. היהדות שלי, הציונות שלי, ישראל - הכל הגיע ביחד, בצורה מאוד חזקה ומשמעותית. נשארתי בישראל, כפרסומאית, חזרתי בתשובה – ואני, שפחדתי מחרדים והתרחקתי מהם, התחתנתי בסוף עם רב".

 

בעשור האחרון היא ובעלה מנהלים קהילה בוושינגטון די. סי. אך החיידק הציוני-יהודי לא עזב. מפגש "סיעור מוחות" מכוון שיזמה פלטניק עם שמונה נשים מרכזיות בחייה, חלקן מעברה החילוני – וחלקן מההווה הדתי שלה - הוליד את הרעיון "לחבר נשים ממקומות מאוד מגוונים, תחת ערכי ליבה שחשובים לנו: מסורת יהודית וישראל".

 

למה דווקא אימהות?

 

"העיקרון היה מאוד פשוט: במרבית הבתים האישה היא זו שמעורבת יותר בחינוך הילדים. היא מחליטה לאיזה בתי ספר הם ילכו, עם איזה חברים ישחקו, מה יהיה מידת הקשר של הבית ליהדות - ולאיזו קהילה הם ישתייכו. הן משפיעות על הבית כולו, וכך המשפחה מחזקת את הקהילה - וכולם יוצאים נשכרים".

 

שם חדש

הנשים שמשתתפות בתוכנית של הרבנית לורי יוצאות למסע מכוון מטרה: להתאהב בישראל. "אנחנו פותחים שם את הכל, במטרה לתת כלים לחיזוק הקשר שלהן לישראל. הן למשל הולכות לבסיסי צה"ל לחלק מתנות מהילדים שלהם לחיילים. נפגשות בארץ עם נשים יהודיות אחרות מרחבי העולם, ונוצרת 'אחוות אחיות' עוצמתית ביותר".

 

הופכות אחר כך למדריכות מלוות (צילום אברהם ולדמן) (צילום אברהם ולדמן)
הופכות אחר כך למדריכות מלוות(צילום אברהם ולדמן)

 

אחד הרגעים המרגשים שעוברות הנשים, הוא טקס שעורכות מארגנות המסע על ראש המצדה, בבית כנסת בן אלפיים שנה. "חלק מהנשים שלא זכו לשם עברי - מקבלות שם על הפסגה, המסמל את ההתחלה היהודית החדשה של חייהן".

 

אבל לא רק ציונות ויהדות: בדומה למסעות נשיים מז'אנר "מלכת המדבר", מעידה פלטניק כי מגיעות אליה משתתפות במהלך המסע, ומספרות על שינוי מהותי בדרך שבה הן תופסות את חיי הישואין, או השיח עם ילדיהן. "אני עונה להן: לא הצלתי כלום, רק אפשרתי לך להכיר מה התורה אומרת על זה. זו החוכמה שלך, וזה רק קצה הקרחון.

 

"אחרות אומרות שזו להן הפעם הראשונה בחיים שאכפת להן מיהדותן. או שהן חשות אהבה וחיבור לישראל. הנשים הן אלו שנותנות לי את ההשראה להמשיך הלאה, ולהביא עוד נשים לכאן".

 

100% חיזקו קשרים עם ישראל

הפרויקט של פלטניק שהוצג בפני "ועידת רבני אירופה" באתונה, יוון, היה אירוע מסקרן במיוחד. כמי שמצד אחד מתנגדים באופן נחרץ למוסדות "האורתודוקסיה הפתוחה" - ומנגד מרגישים צורך לשלב גיוון מגדרי בתכני הוועידה. כך הפך המעמד לאחד האירועים המסקרנים של הוועידה.

 

מסע מכוון מטרה: להתאהב בישראל. משתתפות הפרויקט (צילום אברהם ולדמן) (צילום אברהם ולדמן)
מסע מכוון מטרה: להתאהב בישראל. משתתפות הפרויקט(צילום אברהם ולדמן)

 

גם, אירועי הטרור האחרונים בבירה לא הרתיעו רבות מהמשתתפות בתוכנית, ובהן אשת הרב הראשי של מוסקבה, פנחס גולדשמיט, נשיא ועידת רבני אירופה, שנטלה בה חלק בימים האחרונים. ההשפעה הגדולה של התוכנית על חייהן של יהודיות רבות, שעד אז ניהלו קשרים רופפים בלבד עם הקהילה היהודית המקומית, מדברת בעד עצמה.

 

100% מכלל המשתתפות חיזקו את הקשרים עם ישראל. 97% מעודדים בני משפחה וחברים לבקר בארץ. 86% העידו שזהותן היהודית הפכה לחשובה עבורן. 82% הגבירו את תמיכתן בקהילה המקומית. 88% העידו כי חיזקו את הקשר עם שמירת מצוות ומסורת. 19% העבירו את ילדיהן לבית ספר יהודי, ו-385 נשים הפכו "למדריכות" המלוות את הנשים הבאות אחריהן, במסע לישראל וליהדות.

 

על האוטובוסים של האימהות של הרבנית פלטניק נמצאות גם נשים ישראליות האמורות להוות "שגרירות" של אותן נשים בישראל, אך התוכנית, לדבריה, מצליחה להשפיע גם עליהן: "זה לא היה צפוי או מתוכנן, אבל כשהן יושבות בהרצאות, קורה משהו אחר. הן אומרות לי משפטים כמו: 'למדתי לראות את ישראל דרך העיניים של הנשמה', או 'אני מסתכלת על הארץ שלי ועל יהודים אמריקאים אחרת'.

 

"זה מצחיק, כי במסע האחרון אמרו לי הנשים מישראל: אנחנו לא יהודיות, אנחנו ישראליות. בסופו של המסע הן בכו, וכל מה שהן דיברו עליו היה היהדות שלהן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלי אטקין
פרויקט של אישה אחת. הרבנית לורי פלטניק
צילום אלי אטקין
צילום אברהם ולדמן
מתאהבות בישראל
צילום אברהם ולדמן
מומלצים