שתף קטע נבחר

טיפ להצלחה מיעקב אבינו: מחשבות חיוביות

כיצד מצליח יעקב להימנע מעימות עם עשו אחיו, למרות מטעני העבר? הוא שולח מלאכים עם מסר לעשו. ומיהם אותם מלאכים? לפי אחת הפרשנויות אלו מחשבות חיוביות - שיצרו מציאות. פרשת שבוע כלכלית

וַיִּשְׁלַח יַעֲקֹב מַלְאָכִים לְפָנָיו אֶל עֵשָׂו אָחִיו אַרְצָה שֵׂעִיר שְׂדֵה אֱדוֹם: וַיְצַו אֹתָם לֵאמֹר כֹּה תֹאמְרוּן לַאדֹנִי לְעֵשָׂו כֹּה אָמַר עַבְדְּךָ יַעֲקֹב עִם לָבָן גַּרְתִּי וָאֵחַר עַד עָתָּה: וַיְהִי לִי שׁוֹר וַחֲמוֹר צֹאן וְעֶבֶד וְשִׁפְחָה וָאֶשְׁלְחָה לְהַגִּיד לַאדֹנִי לִמְצֹא חֵן בְּעֵינֶיךָ: (בראשית לב, 5-3).

 

לכתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית

 

בפרשת וישלח, יעקב עומד להיפגש עם אחיו, עֵשָֹו, אשר ממנו לקח את הבכורה ואת ברכת אביהם, יצחק. יעקב מניח כי עֵשָׂו עודנו כועס עליו למרות כל השנים שעברו, ואף חושש כי הוא מתכנן לפגוע בו; אך הפגישה עולה יפה, והיא מתקיימת עם אהבת אחים וללא משקעי עבר.

 

איך עובר המפגש בין האחים בשלום? מה גרם לעֵשָׂו להתרכך ולשנות גישה? בפסוקים המובאים כאן אנו יכולים למצוא שני גורמים, שאפשרו את שינוי המציאות שיעקב ציפה לה:

 

ראשית, המלאכים. מיהם אותם מלאכים ששלח יעקב? בספרו "נועם אלימלך" (פרשת וישלח) מסביר רבי אלימלך מליז'נסק כי היו אלו "אותיות ודיבורים" – או בשפה של ימינו: מחשבות. יעקב קיבל החלטה לחשוב מחשבות חיוביות על המציאות. מחשבות, הסתכלות אופטימית על החיים ודמיון מודרך אכן מסייעים לעתים למציאות להתרחש כפי שהיינו רוצים שתתרחש.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

שנית, מתן כבוד. יעקב נוקט דרך של מתן כבוד: הוא משתמש בביטויים "אדוני" ו"עבדך", ובכך מראה לעֵשָֹו כי הוא עדיין רוחש לו כבוד. בזכות הכבוד שיעקב מפגין כלפי עֵשָֹו הוא מצליח לשנות את פני המציאות, והמפגש בין האחים, שהיה צפוי להיות אלים, הופך למפגש של שלום. במחשבות ובמעשים הצליח יעקב ליצור מציאות חדשה.

 

איזהו עשיר? השמח בחלקו 

וַיֹּאמֶר עֵשָׂו יֶשׁ לִי רָב אָחִי... וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב... כִּי חַנַּנִי אֱלֹהִים וְכִי יֶשׁ לִי כֹל: (בראשית לג, 11-9)

 

שני האחים, יעקב ועֵשָֹו, בעלי הון ורכוש. השקפת העולם השונה שלהם באה לידי ביטוי ביחסם אל העושר. עֵשָֹו, המונָע על ידי הצורך בשפע מיידי - כפי שבא לידי ביטוי בוויתורו על הבכורה בתמורה לנזיד עדשים - מתייחס אל רכושו בצורה כמותית: "יֶשׁ לִי רָב". אדם כזה, המוּנָע על ידי גורמים חיצוניים, ירצה תמיד לצבור עוד ועוד רכוש.

 

לעומתו, מתייחס יעקב אל האיכות: "יֶשׁ לִי כֹל" – יש לי מה שאני צריך. השקפת עולם זו מוּנעת על ידי גורמים פנימיים של האדם, הקשורים ברצונו במימוש ובהגשמה. וכבר אמרו חכמי המשנה (אבות ד, א): "איזהו עשיר? השמח בחלקו". אדם השמח בחלקו הוא זה שיש בכוחו לחשוב חיובית ולהשפיע על מציאות חייו. אז קדימה כולנו, החל מהיום - רק מחשבות חיוביות!

 

הכותבת היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציור: בנג'מין ווסט
יעקב אבינו
ציור: בנג'מין ווסט
צילום: דור שפיר
מרים שפיר
צילום: דור שפיר
מומלצים