שתף קטע נבחר

שאלת חברון: האם סגר ימנע פיגועים?

המחבלים שביצעו את הפיגועים הרצחניים בימים האחרונים יצאו מחברון ומהכפרים הסמוכים לעיר. המתנחלים דורשים להטיל סגר על האזור ולמנוע תנועה חופשית של פלסטינים בכמה צירים, כפי שהיה באינתיפאדה השנייה. ההיסטוריה מוכיחה שסגר מניב תוצאה הפוכה

  

 

רצח של הדר בוכריס (21) בצומת גוש עציון אתמול אחר הצהריים (יום א') הפך את הצומת למוקד האלים ביותר בגל הטרור שפוקד את ישראל קרוב לחודשיים. שישה פיגועים בוצעו באזור והמחבל שרצח את בוכריס הגיע מכפר סמוך לצומת גוש עציון. המחבלים שביצעו את הפיגועים הרצחניים בימים האחרונים - כולל בפיגוע בקריית גת - הגיעו מחברון ומכפרים הסמוכים לה. נציגי המתנחלים דורשים להטיל סגר על האזור, אך נראה שבצה"ל לא מתכוונים גם כעת להיענות להם.

 

באינתיפאדה השנייה הוטל סגר מלא על יהודה ושומרון, ולסירוגין גם כתרים על הערים הפלסטיניות כדי למנוע יציאה של חוליות מחבלים, ובהם מחבלים מתאבדים, לכיוון ישראל. הסגר היה אחד הכלים שסייעו אז לסכל פיגועי טרור, אבל בתקופה ההיא היקף הפיגועים וחומרתם היה גדול וחמור בהרבה.

 

קצינים באוגדת איו"ש גורסים כיום שגם אם תהיה ההסלמה, אין להטיל סגר או כתר בגדה שכן אז למחבלים יהיה קל יותר לזהות כלי רכב של יהודים בלבד שינועו בצירים. מעבר לכך, מדובר גם במכה כלכלית עבור מאות אלפי פלסטינים: כ-110 אלף פלסטינים עובדים בהיתר, מהם 60 אלף בתוך ישראל, 30 אלף באזורי תעשייה ביהודה ושומרון, 20 אלף סוחרים ועוד אלפים שמועסקים בבנייה בהתנחלויות. בנפת חברון לבדה יש 21 אלף היתרי תעסוקה לפלסטינים.

 

חברון. העיר הגדולה בגדה, 21 אלף היתרי עבודה בישראל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חברון. העיר הגדולה בגדה, 21 אלף היתרי עבודה בישראל(צילום: דובר צה"ל)
 

לטענת המתנחלים, הצעד המשמעותי ביותר שעשוי לדכא פיגועים, הוא הטלת סגר או כתר מלא על חברון, בירת חמאס בגדה והעיר הפלסטינית הגדולה בשטחים. מחיר הדמים שהולך ועולה והגידול המדאיג בפיגועי הירי - הגם שאינם תוצר של טרור מאורגן - גורם לקריאות להטלת מגבלות תנועה קשות יותר על הפלסטינים.

 

אם לא סגר שימנע מעשרות אלפי פלסטינים בנפת חברון לצאת לעבודה מדי יום בהיתר בישראל, המתנחלים דורשים לכל הפחות לסגור את הכניסות לעיר באופן שימנע תנועה חופשית של פלסטינים בכבישים המשותפים לנסיעה, כמו ציר 60 ו-35, בדיוק כפי שהיה בימי האינתיפאדה השנייה. זהו חופש התנועה ממנו נהנים פלסטינים מזה כעשור, אך בחסותו נחטפו ונרצחו שלושת הנערים לפני כשנה וחצי ליד צומת הגוש. בסיוע אותו חופש תנועה קיפדו את חייהם קורבנות הפיגועים הרצחניים בכבישי הגדה בחודשיים האחרונים.

 

פיגוע הדקירה אתמול בקריית גת. המחבל מכפר ליד חברון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
פיגוע הדקירה אתמול בקריית גת. המחבל מכפר ליד חברון(צילום: רועי עידן)

הנרצחים בפיגועים בתל אביב ובצומת גוש עציון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנרצחים בפיגועים בתל אביב ובצומת גוש עציון(צילום: AFP)
 

המינהל האזרחי ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, לצד המפקדים הבכירים בפיקוד מרכז, מודעים לכך שסגירת רבבות פלסטינים בשכונותיהם תוביל למציאות אלימה יותר, שעלולה לגרום לעלייה במספר הפיגועים של מפגעים בודדים (שלהם צה"ל ושב"כ לא מוצאים פיתרון) וגם להפרות סדר בכמויות שלא נראו עד כה. במקרה הרע עלולים להצטרף למבצעי הפיגועים מאות עד אלפי חמושי התנזים, או חוליות מקומיות של חמאס שכרגע נמצאות מחוץ למערכה. ראוי לזכור שהקפאת 1,200 היתרי השהייה בישראל לפלסטינים מאזור חברון אחרי הפיגועים במהלך סוף השבוע היו לא עצרה את הפיגועים.

 

אחד החששות הם שהטלת סנקציות על תושבי חברון תוביל למעבר מוקד פעילות הטרור לעיר אחרת, כפי שעברו ממזרח ירושלים בתחילת גל ההסלמה לחברון. ניתן להעריך שמערך ההסתה המשומן יידע לייצא את הסבל של תושבי חברון לכלי התקשורת ולרשתות החברתיות כדי לעורר את המחוזות האחרים.

 

הטלת סגר על חברון, העיר הגדולה ביותר בגדה המערבית, ומניעת פועלים לצאת ממנה, עלולה להוביל לסיר לחץ פנימי ולחנק כלכלי. מצב כזה, בעיר שבה יש תמיכה עממית גדולה לחמאס, עלול לגרום להסלמה ולהפיכת ההפגנות בנות מאות האנשים שמתקיימות שם פעם בשבוע - להפגנות לקיום הפגנות עם מאות משתתפים שמתקיימות בעיר כיום לפחות פעם בשבוע - יהפכו להפגנות של אלפים רבים, הפגנות שכמותן היו לפני עשור ויותר במהלך האינתיפאדה השנייה.

 

המחסומים שהוצבו בירושלים הפחיתו את הטרור, שעבר לחברון (צילום: AP) (צילום: AP)
המחסומים שהוצבו בירושלים הפחיתו את הטרור, שעבר לחברון(צילום: AP)
 

בחודש האחרון סגר צה"ל בתילי עפר דרכים ראשיות שמובילות לחברון, אולם הוא הסיר את החסימות הללו זמן קצר אחר כך. אותן חסימות עוררו חשש מסוים בקרב התושבים באשר לחופש התנועה שלהם, ובעיקר להשפעה של החסימות הללו על מקורות הפרנסה שלהם. המציאות מוכיחה שהמודל הזה של הגבלת תנועה כסנקציה כלכלית עבד טוב יותר בעיר כמו ג'נין, עם סגירת מעבר גלבוע (ופתיחתו כעבור יממה) בעקבות גל הפיגועים שהיו בו, צעד שהוביל את מנגנוני הביטחון הפלסטינים להתפרס בפאתי המעבר וגרמו לכך שהשקט הביטחוני שב אליו. בחברון, לעומת זאת, חסימת הצירים לא הובילה להפחתה במספר הפיגועים.

 

ביום שישי האחרון הוחלט בתום דיון של הרמטכ"ל ושר הביטחון על שורת צעדים שכבר נעשה בהם שימוש בחודשיים האחרונים: העמקת בידוק כלי רכב פלסטינים במחסומי פתע וקבע בכניסות לחברון; הגברת נוכחות הלוחמים בצירים ובנקודות המועדות לפורענות; הגבלה לסירוגין, בהתאם להערכת מצב, של פלסטינים בגזרה (מהלך שבשטח נראה מעט ובמשורה) ומוכנות להקפיץ לגזרת חברון כוחות תגבור נוספים. בשטח עצמו פועלות מסוף השבוע האחרון, לראשונה מאז מבצע "שובו אחים" לאיתור הנערים החטופים ביוני אשתקד, שלוש חטיבות מלאות - מפקדות החטיבות המרחביות עציון ויהודה החולשות על חברון ובית לחם, שאליהן נוספה מפקדת חטיבת כפיר, שנחשבת למומחית בצה"ל לגזרת איו"ש.

 

בירת הטרור

הדר בוכריס ז"ל הייתה הקורבן הרביעי בשלושה ימים בצומת הדמים, והקורבן ה-22 בגל הטרור. כל המחבלים ברצף הפיגועים הרצחני שהחל לפני תשעה ימים יצאו מאזור חברון רבתי: את הפיגוע ליד עתניאל שבו נרצחו יעקב ונתנאל ליטמן ביצע תושב חברון, שאדי מוטאווע. הפיגוע בתל אביב שבו נרצחו שני

 ישראלים בוצע על ידי ראאד אל מסאלמה, תושב העיירה דורא ליד חברון. את פיגוע הירי בין צומת אלון שבות לצומת הגוש שבו נרצחו שני יהודים ופלסטיני, ביצע מוחמד עבד אל-באסט חרוב, בן 24 מהכפר דיר סאמת ליד חברון. הפיגוע אמש בקרית גת בוצע על ידי מוחמד א-טרדה, תושב הכפר תפוח ליד חברון. והיום, שוב בגזרה הנפיצה ביותר, בצומת שמהווה קו תפר בין גזרת עציון לגזרת יהודה, נדקרה למוות הדר בוכריס ז"ל. המחבל שנורה ונהרג הוא עיסאם ת'וואבתה, רווק בן 34, שהתגורר בבית פג'אר הסמוך לצומת.

 

חמישה פיגועים ועוד ניסיון פיגוע אחד נרשמו מאז 1 באוקטובר במרחב צומת גוש עציון, כך לפי נתוני צה"ל. ברובם הצליחו הלוחמים לסכל את הפיגועים שהסתיימו לרוב בפצועים קל עד בינוני. לוחמי גדוד שמשון של חטיבת כפיר מאבטחים את צומת הדמים זה תקופה, אך גם הנוכחות המוגברת של חיילים בשטח רחוקה מלתת מענה לחוסר הביטחון השורר בגזרה. מועצת גוש עציון הודיעה כי על פי החלטת מח"ט הגזרה, לא תותר כניסת פועלים פלסטינים לכלל היישובים בגוש עציון. זו אינה הפעם הראשונה בחודשיים האחרונים שבה מח"טים מרחביים ביהודה ושומרון נענים לדרישת המתנחלים, וכדי לשפר את תחושת הביטחון סוגרים את ההתנחלויות ואזורי התעסוקה היהודיים לעבודה של פלסטינים, כפי שיהיה מחר בגזרת עציון. המשמעות היא שמאות פלסטינים יישארו, לפחות לעת עתה, בבתיהם. השאלה הגדולה היא כאמור אם צעד זה יצליח להרגיע את השטח ולמנוע את הפיגוע הבא.


פורסם לראשונה 22/11/2015 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
זירת הפיגוע בגוש עציון, היום
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים