שתף קטע נבחר
 

סרטן ריאה: פריצות דרך באבחון ובטיפולים

כיצד מתמודדים עם מחלת סרטן הריאה המפתחת עמידות לטיפול ומתקדמת? איך בוחרים את הטיפול המתאים שיכול לעצור מחדש את המחלה? ד"ר דב הרשקוביץ, מהמכון הפתולוגי בבית החולים רמב"ם, ופרופ' גיל בר סלע מנהל היחידה לטיפול תומך וסגן מנהל המערך האונקולוגי ברמב"ם, מתארחים באולפן ynet כדי לדון בנושא. צפו

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה

 

סרטן ריאה הינו הסרטן הקטלני מכל מחלות הסרטן. ברחבי העולם מתים מסרטן ריאה 1.6 מיליון איש מדי שנה. בשנים האחרונות הודות לפריצות דרך בהבנת המחלה, חידושים ביכולת האבחון ובטיפולים שפותחו, נרשמת גם עלייה בתוחלת החיים של החולים. עם זאת, ברוב המקרים המחלה מפתחת עמידות לטיפולים הקיימים והמחלה מתקדמת.

 

קיראו עוד

סרטן ריאה: רפואה מותאמת אישית - ללא תופעות לוואי

אלעד מעולם לא עישן - וחלה בסרטן ריאות בגיל 43

רק מעשנים חולים בסרטן ריאות? 9 מיתוסים

 

אמנם רוב חולי סרטן הריאה חלו כתוצאה מעישון, אך, כיום ידוע על סוגי סרטן ריאה המאפיינים דווקא חולים שלא עישנו מעולם, חלקם צעירים מאד וזאת בשל מוטציות גנטיות מסוימות.

 

באמצעות אבחון ספציפי שעובר כל חולה על סוג הגידול והמוטציה הגנטית שלו, ניתן להתאים לו טיפול ממוקד מטרה ולשנות טיפול בהתאם לשינוי הגנטי של המחלה בשלבים מתקדמים.

 

צפו בדיון באולפן ynet:

 

  

"השינויים הגנטיים מכתיבים את הטיפול"

פרופ' גיל בר סלע מנהל היחידה לטיפול תומך וסגן מנהל המערך האונקולוגי, רמב"ם: "כיום אפשרויות הטיפול בחולה שונות וכתוצאה מטיפולים שאינם כימותרפיה איכות החיים נשמרת לתקופה ארוכה יותר ומשך התגובה של המחלה לטיפול יכול להיות ארוך יותר בהשוואה לכימותרפיה.

 

"הטיפולים מכווני המטרה מכוונים למוטציות, לשינויים גנטיים שמתרחשים בגידול עצמו, וצריך לבדוק אותם בביופסיה שנלקחת מהגידול. ברגע שיודעים באיזו מוטציה מדובר נפתחות אפשרויות טיפול נוספות".

 

ד"ר דב הרשקוביץ, מהמכון הפתולוגי בבית החולים רמב"ם מתאר את התהליך שעובר החולה לאחר האבחון: "כדי לדעת איזה חולה מתאים לאיזה טיפול, הביופסיה שנלקחת מהגידול מועברת למכון לפתולוגיה ושם אנו בודקים ומחפשים את השינויים הגנטיים בתאי הגידול, על מנת לעזור לאונקולוג לבחור את הטיפול שיהיה הכי יעיל".

 

הוא מסביר כי החידושים ביכולת האבחון יאפשרו בעתיד הקרוב לבצע מיפוי של אותן מוטציות גנטיות בלי להזדקק כלל לביופסיה, כלומר לרקמת גידול של ממש.

 

"עד היום היינו צריכים את הרקמה, מה שדורש שידקרו את החולה או בניתוח ייקחו רקמה לצורך אבחון", אומר ד"ר הרשקוביץ. "לאחרונה נכנסה טכנולוגיה חדשה -  באמצעות בדיקת דם פשוטה אפשר לזהות שינויים גנטיים אופייניים של הגידול ואז לחסוך לחולה את כל הסבל הסיכונים שכרוכים בביצוע ביופסיה ולעשות הכל על סמך בדיקת דם בלבד".

 

התמודדות עם עמידות הטיפול

בעיה משמעותית איתה מתמודדת הרפואה היא העמידות לטיפול. בשלב מסוים, הטיפול מפסיק להיות יעיל והמחלה שפעמים רבות נעצרה או אף נסוגה, חוזרת להתקדם. ד"ר הרשקוביץ מסביר כי מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות שינו את התפיסה לגבי הגידולים ומסתבר שהגידולים מכילים כל מיני תתי אוכלוסיות בתוכם, ובתגובה לטיפול או לשינוי של הסביבה פתאום מוטציה אחרת יכולה להשתלט - מוטציה שהיא עמידה לטיפול וזה מה שגורם להתקדמות הקלינית של המחלה.

 

"למרבה המזל, בסרטן ריאות, לחלק מהמצבים בהם נצפית עמידות לטיפול ויש התקדמות מחלה, יש טיפולים חדשים שיכולים לזהות ולטפל גם בצורה המתקדמת יותר של הגידול, הצורה העמידה של הגידול. כמובן שצריך לזהות איזו סוג של עמידות התפתחה בשביל להתאים את הטיפול האופטימלי".

 

הטיפול בחולי סרטן השתנה בשנים האחרונות ללא היכר וכיום מופעלים מרכזי טיפול תומך במס' בתי חולים. בבית החולים רמב"ם קיים מערך טיפול תומך אשר מלווה את החולה לאורך שלבי המחלה ומסייע לו בתחומים שונים ובהתייחס למכלול הבעיות מהן סובל החולה בשל מחלתו.

 

הדגש בטיפול הוא להביא להקלה בתסמיני המחלה הגופניים והנפשיים ובסיוע בעלי תפקידים רבים: רופאים אונקולוגיים, רופאי כאב, אחות טיפול תומך, פסיכולוגיים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע בתחומים רוחניים. במסגרת הטיפול התומך מתאפשרים טיפולים מגוונים, לדוגמא דמיון מודרך, שיאצו, טיפול במוזיקה ובאמנות ועוד.

 

"המערך התומך חשוב מאד באונקולוגיה", פרופ' בר סלע מפרט, "בשנים האחרונות מגלים שטיפול תומך נותן הרבה מעבר לאיכות חיים ושהוא מאריך חיים. בחולי סרטן ריאה בוצע מחקר במדינת ניו יורק במסגרתו השוו בין חולי סרטן ריאה שהופנו לטיפול תומך רק לאחר שהחולים העידו שהם סובלים לעומת כאלו שהופנו לטיפול תומך מהרגע הראשון כשפגשו את האונקולוג והלכו גם לרופא טיפול תומך.

 

"אותם חולים שטופלו במערכת הטיפול התומך מהרגע הראשון היו באיכות חיים טובה יותר ולהפתעת כולם חיו זמן ארוך יותר. חשוב להכניס את השירותים האלו ולאפשר לחולים לקבל אותם כבר בשלב הראשוני עם האבחון".

 

העמותה הישראלית לסרטן ריאה נוסדה בשנת 2014 על ידי דר' שני שילה, שבעלה אלעד לא עישן מעולם וחלה במחלה. העמותה הוקמה כדי לשמש קול לקבוצת החולים ולתמוך בחולי סרטן הריאה בישראל ובני משפחותיהם.

 

העמותה מייחדת חלק ניכר מפועלה לטובת בני המשפחה המלווים את החולה ומתמודדים גם הם עם השלכות המחלה. מעבר לתמיכה שוטפת בחולה האונקולוגי ומלוויו, העמותה מסייעת בהנגשת מידע רפואי, מחקרים וטיפולים מתקדמים, פועלת למניעה וגילוי מוקדם של סרטן ריאה.

 

העמותה הישראלית לסרטן ריאה

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבדיקה שתגלה את המוטציות של סרטן הריאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים